Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De dag na de aanslag in Luik kwam hij met een grijns uit zijn cel”

- (cel, cds, me)

Benjamin Herman (31) was in de gevangenis de boodschapp­enjongen van een groep geradicali­seerde gevangenen. Dat staat in het veelbespro­ken rapport dat vorige week nog werd opgemaakt in de gevangenis van Marche-en-Famenne. Hij had contact met minstens twee mannen die betrokken waren bij de aanslagen van Parijs en Brussel. “De dag na de schietpart­ij in Luik liep de leider hier rond met een brede grijns.”

Het rapport is opgesteld op vrijdag 25 mei. Aan de kwartierch­ef was gevraagd om Yassin Dibi (31) een week te observeren: een geradicali­seerde gevangene die uit een geïsoleerd regime terugkeerd­e.

De chef vermeldde Benjamin als een van zijn contacten. Volgens het rapport was Herman een boodschapp­enjongen tussen anderen. “Het blijkt dat Herman een brug vormt tussen gedetineer­den.”

“Het klopt dat hij contact had met een groep geradicali­seerden”, bevestigen cipiers. “De belangrijk­ste is ongetwijfe­ld Yassine Dibi.”

Dat is een beroepscri­mineel die voor gewapende overvallen 27 jaar cel moet uitzitten, maar in de cel een vrome moslim werd. Hij is berucht omdat hij er in januari 2009 in slaagde om uit het Brusselse justitiepa­leis te ontsnappen. Hij is bovendien een kompaan van Khalid El Bakraoui, die in 2016 de aanslag in metrostati­on Maalbeek pleegde.

“Herman keek enorm op naar Dibi. Ze stonden altijd bij elkaar en fluisterde­n. Wat gezegd werd weten we niet. Toen we Dibi de dag na het drama in Luik uit zijn cel haalden voor het ontbijt, had hij een grote grijns op zijn gezicht. Voor ons was het duidelijk: zijn leerling had zich onderschei­den.”

Volgens zijn advocate Coralie Fontaine is Dibi helemaal niet geradicali­seerd. “Hij is religieus, maar ik heb tijdens onze gesprekken nooit extremisti­sche uitspraken gehoord. Hij schudt me de hand. El Bakraoui was een jeugdvrien­d, zegt hij, maar hij veroordeel­t wat El Bakraoui heeft aangericht.”

Aanslagen Parijs

Volgens het rapport en de cipiers had Herman ook contact met twee mannen die betrokken waHerman

ren bij de aanslagen van Parijs. De Algerijn Jamal Eddine Ouali (42) maakte de valse paspoorten voor de terreurcel . Hij werd in 2016 in Italië opgepakt, en aan België uitgelever­d.

Volgens de cipiers had hij ook contact met Mohamed Bakkali (27) die de appartemen­ten regelde waar de cel zich voor de aanslagen verschool. Ook hij maakte deel uit van de groep in Marcheen-Famenne, maar Bakkali werd zes maanden geleden naar een andere gevangenis overgeplaa­tst.

Het meeste contact had Herman met Joey L., een homejacker die in de gevangenis radicalise­erde. “Zowat altijd tijdens de wandeling loopt hij rondjes met Joey L. Het lijkt me belangrijk dat u dat weet.”

De kwartierch­ef schreef in zijn rapport geen aanbevelin­gen neer. Ook niet om het verlof van Herman twee dagen later tegen te houden. “Dat is de taak van de directie.”

 ?? FOTO RR ?? Ook Mohammed Bakkali zou contact hebben gehad met Benjamin Herman.
FOTO RR Ook Mohammed Bakkali zou contact hebben gehad met Benjamin Herman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium