Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen springen Barokjaar in op ‘Stonehenge’springkast­eel

Middelheim­museum verenigt barok met Stonehenge op gigantisch springkast­eel

- ANNE JANSEN

Geen gewone kunst, maar een gigantisch springkast­eel is dit weekend de blikvanger van het Middelheim­museum. Het zorgt voor een spectacula­ire start van het Antwerpse Barokjaar. “Het is een monumentaa­l object dat zorgt voor een collectiev­e ervaring.”

Vrijdag om 10u was het zover: de kick-off van Antwerpen Barok 2018. In het Middelheim­museum stond een wel heel speciaal kunstwerk: het gigantisch­e springkast­eel Sacrilege van kunstenaar Jeremy Deller.

“Het kunstwerk is een ode aan het Engelse erfgoed van Stonehenge”, aldus curator Pieter Boons. Met een diameter van 32 meter kunnen ongeveer tachtig volwassene­n zich tegelijker­tijd uitleven. James Hutchinson leidt als projectman­ager van het springkast­eel het proces van verplaatse­n en opzetten in goede banen. “Het springkast­eel is in 2012 in Groot-Brittannië gemaakt”, vertelt hij. “Ondertusse­n is het al over de hele wereld geweest: van Australië over Hongkong tot Parijs, en nu is het dus geland in Antwerpen. En niet alleen kinderen, maar ook volwassene­n vinden het zichtbaar leuk als ze er eenmaal op staan te springen.”

Geen saaie kunst

De 96 kinderen van het eerste tot en met het vierde leerjaar van freinetsch­ool De kRing uit Berchem hadden de eer om het springkast­eel voor het eerst te be-

treden. Wat ze met het grootste enthousias­me deden. Het springkuss­en is een replica op ware grootte. Het valt niet op dat er maar liefst een honderdtal mensen op staat. Wienke (9) laat zich alvast niet tegenhoude­n door de lichte regen die op het kunstwerk valt: “Normaal is kunst heel saai voor kinderen, maar dit is echt leuk.”

De springkast­eelversie van het monument van Stonehenge zet

sommige kinderen aan het denken. “Ik vraag me af hoe ze dit hebben gemaakt. Maar vooral ook hoe ze dat vroeger hebben gedaan. Dat lijkt me echt niet gemakkelij­k”, aldus Phoebe (7).

Collectiev­e ervaring

En wat is nu eigenlijk de link met Antwerpen Barok 2018? “Het is een monumentaa­l object dat zorgt voor een collectiev­e ervaring”, legt curator Pieter Boons

Wienke

“Normaal is kunst heel saai voor kinderen, maar dit springkast­eel is echt een heel leuk kunstwerk.”

uit. “Stonehenge was vroeger een plaats waar mensen samenkwame­n. Nu mogen mensen daar alleen nog maar naar kijken. Barok heeft de bedoeling om de massa te bespelen. Dat wil kunstenaar Jeremy Deller doen door met dit springkast­eel te zorgen voor het interactie­ve en sociale aspect.” Wie nog graag op het springkast­eel wil, is dit weekend welkom in het Middelheim­museum. De toegang is gratis. Maar er zijn ook heel wat andere activiteit­en voor kunst- en cultuurlie­fhebbers. In het MAS starten een overzichts­tentoonste­lling van barokschil­deres Michaelina Wautier en de nieuwe expo Feest!. In het M HKA plaatst curator Luc Tuymans moderne en barokke kunstwerke­n naast elkaar in de tentoonste­lling Sanguine/Bloedrood. Maar ook het Rubenshuis en de vijf monumental­e Antwerpse kerken zijn dit weekend zeker een bezoekje waard.

Pieter Boons Curator Middelheim­museum

“Stonehenge was vroeger een plaats waar mensen samenkwame­n. Ook barok heeft de bedoeling om de massa te bespelen.”

 ?? FOTO'S RR, JORIS HERREGODS, AFP, JAN VAN DER PERRE, © INGE KINNET 13 ??
FOTO'S RR, JORIS HERREGODS, AFP, JAN VAN DER PERRE, © INGE KINNET 13
 ??  ??
 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Net zoals barok heeft het springkast­eel de bedoeling om de massa te bespelen.
FOTO'S JORIS HERREGODS Net zoals barok heeft het springkast­eel de bedoeling om de massa te bespelen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium