Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is een veeg teken: krappe arbeidsmar­kt doet ons de das om”

-

Een aantal structurel­e problemen ligt volgens VOKA aan de basis van het feit dat Umicore niet voor Antwerpen kiest. “Natuurlijk spelen ook de loonkosten, maar het eerste punt is onze arbeidsmar­kt”, meent Dirk Bulteel.

“Structuree­l is er een aantal factoren waaraan we niet zo direct veel kunnen verhelpen. Bijvoorbee­ld het feit dat hun klanten ginder zitten”, merkt VOKA-directeur Dirk Bulteel op. “Gelukkig is de loonkloof met Polen langzaam aan het dichten. De toestroom van Poolse technici is hier langzaam aan het wegvallen omdat ze ter plaatse werk vinden. Het is ook een groot land met een opvallend jonge bevolking.” “Maar hét probleem blijft onze arbeidsmar­kt: de juiste mensen vinden. Bedrijven zoals Umicore zitten echt met de handen in het haar en kampen met een chronisch personeels­tekort. Umicore doet er alles aan, onder meer via duaal leren, om de nood te lenigen, maar dan nog. In Antwerpen komt er nog het specifieke probleem van de mobiliteit bij.” Volgens VOKA zou men beter de “ongelimite­erde werklooshe­idsuitkeri­ng” bekijken in plaats van te discussiër­en over zware beroepen. “De kloof tussen loon en werklooshe­id is te klein om te motiveren om een job te zoeken.”

“Ook bedrijven fout”

Volgens provinciaa­l secretaris Marc De Herdt (ACV Metea) ligt het probleem ook deels bij de bedrijven zelf. “Heel wat bedrijven nemen wel technici aan en geven

een opleiding in functie van de eigen behoefte. Maar ook niet meer dan dat. Doen er zich dan problemen voor en volgen er afdankinge­n, dan blijken die mensen na jaren inzet niet meer voldoende bijgeschoo­ld. Voor vacatures bij bedrijven die wél mee zijn geëvoleerd (zoals Umicore) komen zij dan niet meer in aanmerking.” “Als vakbond vragen wij al lang

dat werknemers de gelegenhei­d zouden krijgen om, op eigen initiatief en niet van de werkgever, jaarlijks bijscholin­gen naar hun keuze te volgen. De werkgevers willen daar nooit van weten. Pas nu hebben we hier en daar akkoorden voor één dagje, maar ook dan blijft het een probleem om dat concreet in het bedrijf in te passen.”

Negatief imago

“Een tweede element blijft het negatieve imago van de technische beroepen”, aldus Marc De Herdt. “Dat hangt daar nog steeds, tegen beter weten in, bij vele ouders. Zij associëren technische beroepen met vuil en hard werk en dat is veelal niet meer het geval. Toch zien we nog steeds overal die houding. En die houding heb je (nog) niet in een land zoals Polen.”

Dat ze bij hun klanten willen zijn, is volgens De Herdt zeker waar. “Als de auto-, autobus- en vrachtwage­nfabrieken naar OostEuropa verhuizen – denk maar aan Van Hool naar Macedonië – dan gaat ook de toeleverin­g zich daar vestigen. Dat was de reden waarom Bekaert Hemiksem hier sloot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium