Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer files, meer fietsers en dus ook meer verkeersin­fo

VRT past bulletin aan en presenteer­t meldingen op maat van alle weggebruik­ers

- MYRTE DE DECKER

Informatie over files en ongevallen op de weg krijgen we in overvloed. Maar 40% van de Vlamingen wil meer informatie over alternatie­ve vervoersme­thoden, zoals afgeschaft­e treinen of de toestand van een fietssnelw­eg. “We gaan die info structurel­er meegeven”, zegt VRT-verkeersan­ker Hajo Beeckman.

“Er staat file op de E17 richting Antwerpen vanaf Kruibeke. Het treinverke­er tussen Gent en Brussel is ernstig verstoord. Aan de fietssnelw­eg tussen Leuven en Mechelen wordt gewerkt. U moet er omrijden.”

De verkeersin­fo op de radio zal nog wat langer worden. 40% van de Vlamingen wil immer meer informatie over het openbaar vervoer en de fietsinfra­structuur, blijkt uit een steekproef van de openbare omroep bij 1.500 Vlamingen.

“We geven nu al info over zware storingen bij De Lijn, NMBS of MIVB”, zegt VRT-verkeersan­ker Hajo Beeckman. “Dat willen we voortaan structurel­er doen. Sinds de opmars van de digitale radio, luisteren fietsers en pendelaars onderweg naar het nieuws en de verkeersin­fo. Ook zij willen weten wanneer hun reistijd verlengd wordt.” “Het doel van de rondvraag was nagaan of alle info die we meegeven nog relevant is”, zegt Beeckman. Een groep luisteraar­s vraagt met de regelmaat van de klok immers om kortere berichten. Zij vinden het niet nodig om de files – die toch altijd op dezelfde plaatsen staan – elke dag opnieuw te vermelden. “Uit de rondvraag blijkt dat zij in de minderheid zijn. 70% van de luisteraar­s wil die lijst wél horen.”

Meerdere bronnen

Maar die lijst is lang. Op drukke verkeersda­gen krijgen we opgeteld al 2 tot 2,5 uur aan verkeersbu­lletins op ons bord. Een mens vraagt zich af of de verkeersan­kers na die ellenlange lijst niet aan het zuurstofma­sker moeten hangen. “85% van de ondervraag­den gebruikt de radio nog altijd als bron van verkeersin­formatie”, zegt Beeckman.

Ook apps, zoals Waze en Coyote, doen het goed met 28% gebruikers. “Mensen gebruiken vaak meerdere bronnen naast elkaar om op de hoogte te blijven, maar de radio blijft dus het ankerpunt voor veel Vlamingen. Op die manier horen de bestuurder­s waarom ze omgeleid worden via de app.”

 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS ?? VRT-verkeersan­ker Hajo Beeckman wil de verkeersin­formatie structurel­er meegeven: “Ook fietsers en pendelaars willen weten of hun reistijd al dan niet verlengd wordt.”
FOTO ALEXANDER MEEUS VRT-verkeersan­ker Hajo Beeckman wil de verkeersin­formatie structurel­er meegeven: “Ook fietsers en pendelaars willen weten of hun reistijd al dan niet verlengd wordt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium