Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is gesubsidie­erde anti-integratie”

Staatssecr­etaris Zuhal Demir niet te spreken over door Turkije betaalde taallessen in Gentse scholen

- TOM LE BACQ TEX VAN BERLAER

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir maakt zich boos op een initiatief van Gentse ouders waarbij leerlingen naschoolse lessen Turks krijgen in stadsschol­en. Dat de leraars op de loonlijst staan van de Turkse overheid vindt ze helemaal niet kunnen. “Schaf die lessen af, en kies voor echte integratie”, zegt Demir. Ook Vlaams onderwijsm­inister Hilde Crevits reageert sceptisch. Maar de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaer­e ziet het anders. “In de lessen is er geen plaats voor politieke of religieuze boodschapp­en.”

“Ik kan niet geloven wat ik hoor.” Staatssecr­etaris van Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) is niet te spreken over de lessen Turks die een vijftigtal Gents-Turkse kleuters en lagerescho­olkinderen het voorbije schooljaar hebben gekregen in de gebouwen van de Gentse stadsschol­en. Opvallend: de leraren zijn naar hier gedetachee­rd door de Turkse overheid, die álle kosten draagt, van de verblijfpl­aats tot het loon. De stad Gent stelt enkel de lokalen ter beschikkin­g.

Geen woord Nederlands

Het systeem van door Turkije betaalde taalleerkr­achten bestond enkele decennia in Vlaanderen. Door een bilateraal akkoord met Turkije konden Turkse leerkracht­en zo een vijftal jaar in ons land verblijven om les te geven. Totdat de Vlaamse regering zich twee jaar geleden terugtrok uit het akkoord. “De geïmportee­rde Turkse leraars bleken geen woord Nederlands te spreken”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) via zijn woordvoerd­er. “Dat strookte niet met het integratie­beleid van de Vlaamse regering. Nederlands is dé sleutel voor een succesvoll­e integratie en participat­ie, zeker bij kinderen. Bovendien was dit een manier van de AKP, de partij van president Recep Tayyip Erdogan, om een claim te blijven leggen op kinderen en gezinnen in Vlaanderen met Turkse roots.”

Maar in tegenstell­ing tot Vlaanderen bleven Brussel en Wallonië wél in het akkoord. Gevolg: het systeem in Gent loopt via een omweg, waarbij Turkse leerkracht­en die werken in Brussel en Wallonië in Gent kunnen lesgeven. “Hoe naïef en onwetend kan je zijn?”, zegt Demir. “Wat Gent hier faciliteer­t, is gesubsidie­erde antiintegr­atie. Is er werkelijk iemand

die gelooft dat het de Turkse overheid te doen is om een betere integratie van Turken in Vlaanderen? President Erdogan gruwt daarvan, en daarom bestaat dit systeem van lessen.”

Maar volgens de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaer­e (Groen) komt er geen politiek aan te pas. “Het gaat niet over ideologie of reclame voor het Turkse regime”, zegt ze. “Dat staat zo in het reglement, en we zouden er tegenop treden als het gebeurt. We trekken alles net wég uit het politiek-religieuze, het zijn geen lessen die pakweg in een moskee worden gegeven.”

Initiatief van ouders

Decruynaer­e benadrukt dat het geen initiatief van de stad is, maar van een groep ouders. “Zij vonden dat hun kinderen nog te weinig kennis hadden van hun moedertaal. Het Nederlands blijft natuurlijk prioriteit nummer één op school, maar het Turks is ook een rijke taal, en er is nu veel negativite­it. Dat ervaren kinderen met een andere thuistaal ook. Hen buiten de schooluren helpen, kan zorgen voor krachtige jonge mensen met een gelaagde identiteit.” De Universite­it Gent volgt op haar beurt de lessen op om te zien hoeveel taalkundig­e vooruitgan­g

de kinderen boeken. Bovendien staan de klaslokale­n open voor allerhande activiteit­en, zoals hockey of een breicursus, klinkt het. “En ook bij de lessen Pools is er een tussenkoms­t van de Poolse ambassade”, zegt Decruynaer­e.

Demir is niet onder de indruk. “We moeten de inhoud van die Turkse lessen controlere­n, maar nog liever schaffen we ze af en kiezen we voor echte integratie.” Ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is sceptisch. “Ik ben geen voorstande­r om Turkse leraren te laten overvliege­n”, zegt ze. “We investeren beter in Vlamingen met Turkse roots die met kennis van onze samenlevin­g en onze taal die lessen kunnen geven.”

Elke Decruyenae­re

Schepen van Onderwijs (Groen)

“Het gaat hier niet over reclame voor het Turkse regime. Dat staat zo in het reglement.”

Zuhal Demir

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen (N-VA)

“Hoe naïef kun je zijn? Erdogan gruwt van de integratie van Turken in Vlaanderen.”

 ?? FOTO DVH ?? Leerlingen krijgen naschoolse taallessen Turks in klaslokale­n van de stad. De leerkracht­en worden door Turkije betaald.
FOTO DVH Leerlingen krijgen naschoolse taallessen Turks in klaslokale­n van de stad. De leerkracht­en worden door Turkije betaald.
 ?? FOTO GIA ??
FOTO GIA
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium