Gazet van Antwerpen Stad en Rand

2 op de 3 leerkracht­en is gelukkig met job

Ondanks alle negatieve berichten over werkdruk:

-

Twee derde van de leerkracht­en is tevreden met zijn job, terwijl dat bij de gemiddelde werknemer slechts 55% is. Dat blijkt uit een bevraging van Idewe bij 4.330 leraren. Een opvallende vaststelli­ng, zeker omdat de job op de voorlopige lijst van zware beroepen prijkt. “Maar het is niet omdat je een job graag doet dat die daarom niet zwaar is”, zeggen de vakbonden.

over een te hoge werkdruk, te veel administra­tie en onhandelba­re leerlingen: je hoort ze regelmatig. Het lijkt wel alsof leerkracht­en chronisch ongelukkig zijn. Maar dat beeld moeten toch bijstellen, zo blijkt uit een enquête bij 40.000 werknemers door Idewe, de grootste dienst voor preventie en beschermin­g op het werk.

Menselijk contact positief

Van de 4.330 bevraagde leerkracht­en noemt 64% zich tevreden over zijn of haar werk. Bij de gemiddelde Vlaamse werknemer is dat slechts 55%. De overgrote meerderhei­d vindt zichzelf bovendien bevlogen: 77% tegenover 58% gemiddeld.

“Een van de redenen voor die goede cijfers is het positieve menselijke contact”, zegt Lode Godderis, directeur onderzoek bij IdeKlachte­n we. “Leerkracht­en geven aan veel steun te ervaren van hun collega’s en leidinggev­enden. Dat komt ook tot uiting in de lagere cijfers van ongewenst gedrag, zoals pesterijen of agressie. Logisch, want scholen worden veronderst­eld een beleid te voeren tegen pesten. Die cultuur zit ingebakken.”

Godderis wijst ook op de ruimte die leerkracht­en hebben om buiten de lessen zelf te beslissen wanneer ze werken, en de mogelijkhe­den om zich bij te scholen.

Zwaar beroep?

Is het dan wel terecht dat de job van leerkracht op de lijst van zwawe re beroepen staat? Volgens de vakbonden sluit het ene het andere niet uit. “Het is niet omdat je tevreden bent over je job, dat die daarom niet zwaar kan zijn”, zegt Marianne Coopman van het Christelij­k Onderwijze­rsverbond (COV). Want uit het onderzoek blijkt ook dat schoolpers­oneel meer werkdruk ervaart dan gemiddelde werknemers: 37% versus 24%.

Tussen hun 35 en 46 jaar lijken leerkracht­en het meest tevreden, dan zijn ze het minst afwezig wegens ziekte. Onder de 30 jaar lijden ze onder de werkonzeke­rheid en op het einde van de loopbaan slaan burn-outs genadeloos toe. “In bepaalde sectoren is de periode tussen 30 en 46 net de moeilijkst­e”, zegt Godderis. “Mensen maken dan carrière, krijgen kinderen en bouwen een huis. Dan is het moeilijk om alles te combineren. In het onderwijs hebben de meeste leerkracht­en dan hun vaste benoeming beet en hebben ze dezelfde uren als hun kinderen. Goed voor het evenwicht tussen werk en gezin.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium