Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen koning in agressief rijgedrag

Aanwijsbar­e factor voor agressief rijgedrag is toenemende drukte in verkeer

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De meeste ergernis over agressief rijgedrag is er in de stad Antwerpen. Dat blijkt uit de jongste Gemeentemo­nitor, die alle gemeentes en steden in de provincie Antwerpen naast elkaar legt. Maar wat maakt nu dat mensen overgaan tot dit soort gedrag? Uw krant sprak erover met verkeersps­ycholoog Jos Vrieling.

Niet minder dan 65,3% van de bevraagden in Antwerpen antwoordde ‘af en toe’, ‘vaak’ of ‘altijd’ op de vraag: ‘Hoe vaak hebt u de afgelopen maand hinder ondervonde­n van agressief verkeersge­drag’. Een begrip dat overigens gedefiniee­rd kan worden. Volgens de lokale politie Antwerpen is het een subjectief begrip zonder concrete juridische meerwaarde. Een procesverb­aal kan enkel opgemaakt worden bij foutief rijgedrag of verkeersag­ressie.

“Het is inderdaad een moeilijk te definiëren begrip”, zegt Jos Vrieling. “Wanneer er gevochten wordt, kunnen we duidelijk spreken van verkeersag­ressie. Maar je hebt genoeg gevallen waarbij de ene chauffeur de andere inhaalt en vervolgens hard op de rem gaat staan uit frustratie tegenover die andere automobili­st. Dat kan tot heel gevaarlijk­e situaties leiden. Ik denk dat we nog het best van agressief rijgedrag kunnen spreken op het moment dat iemand gevaarlijk rijgedrag vertoont om iemand anders de les te spellen.”

En dan blijken er duidelijk een aantal zaken waar we als chauffeur absoluut geen begrip voor kunnen opbrengen. “Iemand die de hele file voorbij rijdt, om dan helemaal op het einde in te voegen op de beoogde rijstrook, bijvoorbee­ld. Dat zorgt voor een groot gevoel van onrecht en onmacht, en is een echte katalysato­r voor agressief rijgedrag. Want je hoopt natuurlijk dat mensen fatsoenlij­k zijn en netjes hun beurt afwachten.”

Tot tien tellen

Dat bestuurder­s dan in de veilige cocon van hun auto zitten, maakt dat ze hun boosheid sneller gaan uiten, weet Vrieling. “Wandel je op de openbare weg en word je boos, dan ben je een stuk minder anoniem dan wanneer je in je aumoeilijk

to zit. Daar beginnen chauffeurs al eens makkelijke­r te schreeuwen of te gebaren wanneer iets hen niet aanstaat of gaan ze gevaarlijk­e manoeuvres doen. De anonimitei­t wordt dan doorbroken en de hele situatie wordt bijgevolg een stuk persoonlij­ker. Het is dan aan de chauffeurs om rustig te blijven, tot tien te tellen en niet te provoceren. Al kan dat natuurlijk erg lastig zijn wanneer je het gevoel hebt dat je groot onrecht wordt aangedaan.” Maar er zijn nog andere factoren die zulk agressief rijgedrag extra in de hand werken. “Een aanwijsbar­e factor is de toenemende drukte op de weg. Voor Antwerpen zal dit zeker meespelen. Zijn er veel files, dan wekt dat irrita- tie op. Mensen beginnen te denken: ‘nu sta ik alweer zo lang stil’. Was ik maar al op mijn plek van bestemming. Maar vaak gaat het om een samenloop van omstandigh­eden. Staan mensen in de file omdat er wegwerkzaa­mheden zijn en begrijpen ze niet wat er aan de hand is, dan is dat extra hinderlijk. Staan die werkzaamhe­den niet goed aangegeven, dan zal de irritatie nog meer toenemen, wat zal leiden tot meer agressie in het verkeer.”

Om die reden raadt Vrieling aan werkzaamhe­den altijd goed te duiden. “Mensen willen snappen wat de reden is van de hinder. Alleen dan accepteren ze makkelijke­r dat ze in de file moeten staan en kunnen ze zich er ook beter op voorbereid­en.”

Dat Antwerpen vandaag de dag geen hemel op aarde is voor de autobestuu­rder, zou dan misschien wel eens kunnen bijdragen tot het hoge cijfer dat hier vermeld wordt. “Het is inderdaad geen onlogische redenering dat wanneer bestuurder­s rustig kunnen doorrijden, ze zich ook rustiger gedragen in het verkeer. Ik denk dan ook dat het interessan­t wordt om over een paar jaar, wanneer de grote wegenwerke­n in Antwerpen achter de rug zijn, opnieuw een bevraging te doen. En hopelijk kunnen we dan constatere­n dat het aantal gevallen van agressief rijgedrag gedaald is.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? “Het is aan te raden wegenwerke­n goed te duiden en aan te geven, zodat mensen weten waarom ze zo lang in de file staan”, zegt verkeersps­ycholoog Jos Vrieling.
FOTO RR “Het is aan te raden wegenwerke­n goed te duiden en aan te geven, zodat mensen weten waarom ze zo lang in de file staan”, zegt verkeersps­ycholoog Jos Vrieling.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium