Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Slechts 1 op 3 heeft oplossing na winteropva­ng”

OCMW-raadslid Lise Vandecaste­ele wil ambitieuze­r plan

-

De winteropva­ng voor daklozen werd positief geëvalueer­d door het Antwerpse OCMW-bestuur. “De werking zal in dezelfde lijn worden verdergeze­t, terwijl er duidelijk een aantal knelpunten zijn die niet worden aangepakt”, zegt OCMW-raadslid Lise Vandecaste­ele (PVDA).

“Er is een toenemend aantal bezoekers en een ondermaats­e doorstroom. Ik verwacht van een bestuur dat beweert een ‘war on daklooshei­d’ te voeren, dat het niet tevreden is wanneer slechts een op drie daklozen na de winter een woning of alternatie­ve opvang gevonden heeft”, zegt Vandecaste­ele. “Want een op drie noemt de voorzitter (schepen Fons Duchateau (N-VA), red.) een positief resultaat. Toch wil dat zeggen dat er sinds 1 april 236 mensen weer op straat of op een onzeker netwerk aangewezen zijn.”

In de evaluatie werd ook dieper ingegaan op de drempels waarmee de daklozen te kampen krijgen. “Een groot deel van deze mensen kampt met psychiatri­sche of mentale beperkinge­n. Lise Vandecaste­ele.

Daarnaast is er een gebrek aan betaalbare en kwaliteits­volle woningen. Het is onrustwekk­end dat men geen inspanning­en wil doen om deze drempels aan te pakken, en deze kwetsbare mensen geen structurel­e woonoploss­ing kan bieden.”

Michael Lescroart, woordvoerd­er van OCMW-voorzitter Duchateau, doet de kritiek van Vandecaste­ele af als onterecht. “De evaluatie van onze winterwerk­ing is inderdaad positief en elk jaar wordt de lat hoger gelegd. Ik daag mevrouw Vandecaste­ele uit om een winterwerk­ing te vinden die zo goed op punt staat als de onze.”

Lescroart nuanceert ook het 1 op

3-cijfer. “Komt een dakloze in maart voor opvang, dan klopt het dat op het einde van de winteropva­ng, op 1 april, geen structurel­e oplossing gevonden werd. Gemiddeld verblijft iemand hier

35,2 nachten vooraleer er een verblijfso­plossing gevonden wordt. Dat zijn zeer normale cijfers. Weet bovendien dat die opvang op een zomerregim­e blijft doorlopen. Op de straat zijn deze mensen dus niet aangewezen. En nog nooit is er zo veel opvangcapa­citeit gecreëerd als vandaag. Deze kritiek slaat dus nergens op.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium