Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-basketter scoort met theezakjes voor op de composthoo­p

Pieter Loridon zet zich in voor milieu én sociale tewerkstel­ling met Café Couture

- FLORENCE WIJNEN

Voormalig basketbals­peler en zakenman Pieter Loridon (45) richtte vier jaar geleden het premium thee- en koffiemerk Café Couture op. In zijn nieuwe Biodegrada­ble Tea Collection ligt de focus op biologisch afbreekbar­e theezakjes.

Bij Café Couture kan u terecht voor een selectie kwalitatie­ve thee en koffie die uitsluiten­d online te koop is. Eind vorig jaar begon Loridon te werken aan een nieuwe theecollec­tie met biologisch afbreekbar­e theezakjes. “Omdat duurzaamhe­id tegenwoord­ig meer loont dan ooit, proberen we met Café Couture ook een steentje bij te dragen aan het milieu. Dit uit liefde voor onze producten en onze planeet.” De collectie bevat negen theesoorte­n. De piramidevo­rmige theezakjes uit de Biodegrada­ble Tea Collection voldoen aan de eisen van de EU-verpakking­srichtlijn om biologisch afbreekbaa­r genoemd te mogen worden. “Zo kunnen ze met een gerust hart op de composthoo­p. Omdat er rond de theezakjes geen extra papieren of plastic verpakking zit, sparen we per blik van dertig piramides maar liefst tien A4’tjes uit”, aldus Loridon.

Finishing touch

De theeblikke­n worden afgewerkt in een speciaal maatwerkbe­drijf waar mensen met een verstandel­ijke beperking werken. “Ze plakken de labels op de verpakking en zijn trots dat ze deel mogen uitmaken van het productiep­roces”, weet de voormalige basketter. De labels zijn gemaakt van resten suikerriet, wat tot zeven keer recycleerb­aar is. “Zo hoeven er minder bomen gekapt te worden.”

Trendy teabars schieten als paddenstoe­len uit de grond en ook restaurant­s tonen vaak interesse in een aparte theekaart. Ook de nieuwe thees van Café Couture worden in verschille­nde horecazake­n geserveerd. “Onze afzetmarkt in Nederland is groot. Zo staat onze thee op de kaart bij Brasserie Van Dam in Amsterdam en visrestaur­ant Catch in Den Haag.”

In Antwerpen kan u genieten van een kopje duurzame thee bij Pazzo. Loridon hoopt ook nog andere horecaonde­rnemers aan te spreken. “Met de nieuwe theecollec­tie wil ik ze aanzetten om duurzamer te denken en zo ook hun steentje bij te dragen aan het milieu.”

Pieter Loridon Café Couture

“De labels op de theeblikke­n zijn gemaakt van resten suikerriet.”

 ?? FOTO'S RR, MICHEL VANNEUVILL­E ?? Pieter Loridon start met Café Couture met biologisch afbreekbar­e theezakjes.
FOTO'S RR, MICHEL VANNEUVILL­E Pieter Loridon start met Café Couture met biologisch afbreekbar­e theezakjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium