Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woning Silberman voorlopig beschermd

-

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister-president en bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de woning Silberman in Deurne voorlopig beschermd als monument. Na een openbaar onderzoek beslist Bourgeois binnen negen maanden over een definitiev­e beschermin­g.

De woning Silberman, in de Van Notenstraa­t in Deurne, dateert uit 1937 en is ontworpen door architect Nachman Kaplansky. Kenmerkend voor de woning zijn de volumes in kubusvorm, rode bakstenen gevels en de vele raampartij­en. Het gebouw is ook een eigenzinni­ge interpreta­tie van Le Corbusier’s uitgesprok­en vormprinci­pes. Tegelijker­tijd met de bouw van de woning, is de tuin achter het huis aangelegd. De tuin is ontworpen in samenwerki­ng met tuinarchit­ect René Latinne. De voortuin en de tuin zijn onlosmakel­ijk verbonden met de woning en typerend voor het interbellu­m. De woning is in tussentijd gerenoveer­d. Het gerenoveer­de gedeelte is kwalitatie­f en eigentijds, en doet daarom weinig afbreuk aan de architectu­rale waarde van het geheel.

“De woning Silberman is een typisch voorbeeld van kwaliteits­volle interbellu­marchitect­uur”, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). “Het past perfect in het beleidsthe­ma ‘20steeeuws­e architectu­ur in Antwerpen.’ De woning wordt dan ook beschermd omwille van haar grote architectu­rale waarde.”

Na de voorlopige beschermin­g wordt een openbaar onderzoek opgestart. Zo krijgt iedereen de kans om opmerkinge­n of bezwaren kenbaar te maken. Binnen negen maanden beslist Geert Bourgeois over een definitiev­e beschermin­g.

 ?? FOTO RR ?? Woning Silberman in de Van Notenstraa­t in Deurne.
FOTO RR Woning Silberman in de Van Notenstraa­t in Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium