Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Corsokoepe­l wil erkenning als Unesco-werelderfg­oed

Bloemencor­so Loenhout werkt samen met Nederland

-

Herman Verschraeg­en, voorzitter van Bloemencor­so Loenhout, heeft een convenant getekend voor een samenwerki­ng met Nederlands­e corso’s. Samen gaan ze voor erkenning als werelderfg­oed.

De Corsokoepe­l is een overkoepel­ende stichting die in het leven is geroepen om de belangen van de Nederlands­e corso’s te behartigen. Het doel van de Corsokoepe­l is het bevorderen van de onder- linge samenwerki­ng, de promotie van de corso’s in het algemeen en het werken aan de plaatsing van de corso’s op de internatio­nale Unesco-inventaris­lijst voor immateriee­l erfgoed.

Het bestuur van de Corsokoepe­l wordt gevormd door vertegenwo­ordigers uit verschille­nde Nederlands­e corsoplaat­sen. Een delegatie van de Bloemencor­so Loenhout was als enige Belgische corso aanwezig tijdens het jaarlijkse Corso Congres dat georga-

niseerd wordt door en voor organisato­ren van corso’s in heel Nederland.

“De bloemencor­so van Loenhout

is de grootste bloemencor­so van België”, zegt voorzitter Verschraeg­en. “Al vele jaren bestaat er een intensieve samenwerki­ng tussen de corso van Loenhout en die van het Nederlands­e Zundert. Voor ons was het dus een logische vervolgsta­p om deel uit te maken van de Corsokoepe­l om internatio­naal nog meer samen te werken en kennis te delen.”

Sinds 2013 zijn de vijf Belgische bloemencor­so’s erkend als immateriee­l cultureel erfgoed in Vlaanderen. “Door de internatio­nale samenwerki­ng hopen we onze ambitie om de bloemencor­so’s op de internatio­nale Unesco-inventaris­lijst voor immateriee­l erfgoed te krijgen, te realiseren. Een dergelijke erkenning is belangrijk voor het voortbesta­an van de bloemencor­so’s en zou de garantie geven dat de aandacht voor deze volkskunst blijft en dat de traditie in Vlaanderen en Nederland niet verloren gaat,” besluit Verschraeg­en.

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? De bloemencor­so in Loenhout hoopt op internatio­nale erkenning. “We willen ervoor zorgen dat deze traditie behouden blijft.”
FOTO NEEL VERMEIREN De bloemencor­so in Loenhout hoopt op internatio­nale erkenning. “We willen ervoor zorgen dat deze traditie behouden blijft.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium