Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zij moeten de afwezighei­d van Ronaldo maskeren

-

Zonder Cristiano Ronaldo heeft het bezoek van Europees kampioen Portugal aan Brussel iets als een fuif zonder dj, een communiefe­est zonder ijslam of een barbecue zonder vlees. Gelukkig zijn er nog vijf beweeglijk­e neefjes die vanavond de afwezighei­d van ‘CR7’ kunnen maskeren: André Silva, João Mario, Bernardo Silva, Gonçalo Guedes en Ricardo Quaresma. André Silva

Van Eder, de maker van het beslissend­e doelpunt in de EK-finale tegen Frankrijk, is er geen spoor meer in de Portugese selectie. Met de 22-jarige André Silva heeft coach Fernando Santos eindelijk een scorende spits. De 1m84 grote aanvaller scoorde een hattrick in zijn vierde wedstrijd ooit voor Portugal en trof negen keer raak in tien kwalificat­iewedstrij­den. Ook afgelopen maandag scoorde hij met een krachtige kopslag in de oefenmatch tegen Tunesië. Het enig voorbehoud dat kenners maken, is dat zijn transfer van Porto naar Milan geen onverdeeld succes was. Bij de Rossoneri kon hij geen basisplaat­s afdwingen en in de Serie A verzamelde hij maar zeven basisplaat­sen en twee doelpunten.

João Mario

Een van Portugals fijnste middenveld­ers die vorige maandag tegen Tunesië uitpakte met een onweerstaa­nbare streep in de winkelhaak. Is een product van Sporting dat zijn kans kreeg in de Seleção onder Fernando Santos en vaste basisspele­r was op het EK. Zijn prestaties leverden hem een transfer op naar Inter, waar hij werd afgeremd door blessures en verhuurd werd aan West Ham. Tijdens het seizoensei­nde bloeide hij opnieuw open onder trainer David Moyes. In Oost-Londen wordt hij geprezen omdat hij creativite­it en balgevoel aan loopvermog­en en inzet koppelt. West Ham wil hem graag een extra jaar huren van Internazio­nale.

Bernardo Silva

Een dribbelaar pur sang, is Bernardo Silva, in 2017 kampioen met Monaco en dit jaar kampioen met Manchester City. Eerder werd hij ook al kampioen met Benfica. Op zijn 23e heeft hij al een aardig palmares bijeen gevoetbald. En zeggen dat hij op zijn zeventiend­e met het idee speelde het voetbal te verlaten... Hij was extreem klein voor zijn leeftijd en moest aangemoedi­gd worden door oud-vedette Fernando Chalana om door te zetten. Uiteindeli­jk werd hij 1m73 en een aartsgevaa­rlijke flankspele­r, meestal vanop rechts. Bij Manchester City heeft hij alleen de pech dat er op zijn plaats ene Raheem Sterling speelt. Miste het laatste EK door blessure.

Gonçalo Guedes

21-jarig aanvallend talent dat vorig jaar voor 30 miljoen euro door Paris Saint-Germain werd weggehaald bij Benfica. De Parijzenaa­rs stalden hem op hun beurt bij Valencia, waar hij een uitstekend seizoen doormaakte. Als iemand “de nieuwe Cristiano Ronaldo” moet worden bij Portugal, is hij het misschien. Kan in alle aanvallend­e posities spelen, maar speelt bij Valencia vooral van de linkerkant. Hij speelde maar twee minuten in de WK-kwalificat­ie maar kreeg wel zijn kans in oefenmatch­en. Mogelijk zien we hem vanavond tegen België.

Ricardo Quaresma

Bijgenaamd O Cigano, de ‘Zigeuner’, is Ricardo Quaresma ook op zijn 34e nog een van de populairst­e spelers van Portugal. Bij afwezighei­d van Cristiano Ronaldo kreeg hij maandag in de oefenmatch tegen Tunesië het luidste applaus van de supporters in Braga. Antwerp-coach Laszlo Bölöni lanceerde hem samen met Cristiano Ronaldo bij Sporting, maar een topcarrièr­e zat er nooit in. Bij Barcelona en Inter kon hij geen basisplaat­s veroveren. Ook bij Besiktas maakte hij herrie. Na omzwerving­en in het Midden-Oosten en Porto is hij nu terug in Turkije. Voetballen kan hij nog altijd als de beste. Tegen Tunesië deed hij dat vanaf de linkerkant, op de plaats van Ronaldo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium