Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo geef ik mijn fans iets terug”

- Guy Verlinde. FOTO RR GUNTER JACOBS

Guy Verlinde trakteert! De sterkhoude­r van de Belgische blues is al twintig jaar on the road, waarvan tien jaar met The Mighty Gators. Dat viert hij in De Roma met zijn Birthday Bash, een muzikaal verjaardag­sfeest waarvoor internatio­nale collega’s als Ian Siegal en Ina Forsman komen meedoen.

Het hele jaar toert Verlinde door West-Europa met zijn 10/20 Anniversar­y Tour. “Die staat in het teken van het album X, waarbij de titel verwijst naar de tien jaar dat ik met The Mighty Gators bezig ben”, verduideli­jkt hij. Dat de Gentenaar voor zijn Birthday Bash als locatie De Roma verkiest, is minder opmerkelij­k dan het lijkt. “Mijn jongste cd heb ik in Gent voorgestel­d. Voor dit verjaardag­soptreden zocht ik een locatie met uitstralin­g. In De Roma heb ik al een keer of vijf gespeeld, telkens met goeie respons. Toen ik de mensen er voorstelde om bij mijn verjaardag­sshow gasten te betrekken, waren ze meteen enthousias­t.”

Die gasten maken het concert uniek. “Ina Forsman komt speciaal uit Finland overgevlog­en. Vereerd voel ik me ook met Ian Siegal, een grote naam uit de Britse blues. Naast Nico Duportal uit Frankrijk komen voorts ook Belgische en Nederlands­e toppers zoals Richard van Bergen, Tiny Legs Tim en Doghouse Sam. Het wordt een verrassend­e avond, een soort Radio 1 Sessie, waarbij we zowel mijn als hun nummers spelen. Zo kan ik de fans die mij al jaren volgen iets speciaals teruggeven.”

Met Santana in Frankrijk

“Al deze mensen liggen mij na aan het hart. Tot vijf jaar geleden durfde ik Ian Siegal en Richard van Bergen amper aanspreken. Sinds we eens samen hebben opgetreden, zijn die helden mijn vrienden geworden. Van Ina Forsman was ik in 2014 tijdens de European Blues Challenge in Riga zwaar onder de indruk. Het jaar nadien heb ik haar naar België gehaald voor een eerste gezamenlij­ke tour- nee. Daarmee was haar internatio­nale carrière op het Europese vasteland gelanceerd.” Met dit jubileumco­ncert zet Verlinde de kroon op een bloeiende carrière. Sinds zijn eerste demo in 1998 rijdt de zanger-gitarist nog steeds mee aan de kop van ’s lands bluespelot­on. “Me daar handhaven, is niet evident”, bekent de 42-jarige muzikant. “Inmiddels heb ik op de meeste clubpodia en festivals in België en Nederland gespeeld. Daarom trek ik steeds vaker naar het buitenland. Dat ik in Duitsland en Oostenrijk snel een stevige poot in de bluesscene had, verrast me. Deze zomer speel ik tevens op het grootste bluesfesti­val van Frankrijk, waar ook Santana komt. Fijn is dat mijn verjaardag­stournee ook in eigen land het vuur weer aanwakkert. Zo deel ik op Blues Peer de affiche met John Hiatt, een van mijn grote helden. Ja, het is een zeer mooi jaar.”

Schoolvoor­stellingen

Verlinde blikt “met grote verwonderi­ng” terug op zijn afgelegd parcours. “Ik ben het bewijs dat je in muziek weinig kunt plannen. Dit is allemaal zeer organisch verlopen, zonder grote plannen of strategieë­n. Op een gegeven moment gebeuren dingen en surf je best zo goed mogelijk op die golf mee. Het verschil met veel andere bluesmuzik­anten is wel dat ik heb gewaagd om mijn baan op te zeggen en hier volledig voor te gaan. Ik ben niet de beste bluesmuzik­ant van België, maar wel een van de best georganise­erde, waardoor ik veel meer tijd heb om mij muzikaal te ontwikkele­n. Rijk word ik hier niet van, maar ik kan mijn rekeningen betalen en krijg de kans om dagelijks bezig te zijn met wat ik heel graag doe.”

Terloops trekt Verlinde ook langs scholen met educatieve muziekvoor­stellingen. “Ik vind het fijn om jongeren over de geschieden­is en de kracht van muziek te kunnen vertellen. Dat ligt in het verlengde van wat ik vroeger deed, als maatschapp­elijk assistent in het jeugdwerk. Wie weet, worden ze net als ik gebeten door de blues en plant ik zo een zaadje dat hun liefde voor muziek doet groeien.”

“Ik ben niet de beste bluesmuzik­ant van België, maar wel een van de best georganise­erde, waardoor ik veel meer tijd heb om mij muzikaal te ontwikkele­n.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium