Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Hij riskeerde er zijn leven voor”

Toon Horsten reconstrue­ert levensverh­aal van nonkel-pater die archief van joods filosoof redt

- GUNTER JACOBS

Toon Horsten moet niet verbaasd zijn als straks een regisseur De pater en de filosoof wil verfilmen. In dat boek reconstrue­ert de Kempense auteur het fascineren­de levensverh­aal van zijn nonkel, pater-filosoof Herman Leon Van Breda. Net voor de Tweede Wereldoorl­og smokkelt die het archief van de joodse filosoof Edmund Husserl nazi-Duitsland uit, naar de universite­it van Leuven.

Die verfilming is nog niet aan de orde. Perspectie­ven voor een historisch­e thriller biedt De pater en de filosoof anders wel. De vonk die Toon Horsten voor zijn boek nodig had? Een foto uit de late jaren 60, waarop zijn grootmoede­r poseert met een lachende priester: Leo Van Breda, bij de franciscan­en ingetreden als pater Herman. Haar lievelings­neef, weet Horstens vader. “‘Hij deed iets met filosofie’, was het enige dat mijn vader over pater Van Breda kon vertellen.” Dan krijgt Horsten diens doodsbrief – uit 1974 – onder ogen, met daarop vermelding­en als Ridder in de Leopoldsor­de, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, eremedaill­e van West-Duitsland, doctoraat in Freiburg, eremedaill­e uitgereikt bij de twintigste verjaardag van de opstand in het getto van Warschau. Nieuwsgier­ig gaat hij op onderzoek. Geleidelij­k ontvouwt zich een verhaal dat hem zo intrigeert dat hij het te boek stelt. Dat boek oogst momenteel niets dan lof, tot in Nederland toe.

“Niet omdat het over abstracte filosofisc­he teksten gaat, wel omdat het achterligg­ende verhaal van manuscript­ensmokkel en Jodenvervo­lging zo fascineert. Daar hoefde ik niet te veel anekdotes aan toe te voegen”, zegt Horsten, die evenwel niet nalaat om er terloops Simone de Bouvoir, Jean-Paul Sartre, Umberto Eco en Emmanuel Macron in te laten figureren.

Vijf jaar research heeft De pater en de filosoof gevergd. “Tot in Nederland en Duitsland heb ik door archieven en bibliothek­en geploeterd. Ook heb ik toegang gekregen tot agenda’s en brieven uit Van Breda’s persoonlij­ke archief en tot dat van de franciscan­en, dat alle papieren uit zijn kloosterce­l bevat. Zo merkte ik hoe de pater bezeten was geraakt

door het archief van Husserl en zijn leven bijna in dienst van die nalatensch­ap had gesteld.”

Over fenomenolo­gie, de stroming waarvan die Oostenrijk­s-Duitse filosoof de grondlegge­r is, wil Van Breda na zijn thesis ook een doctoraat maken. “Hij trok naar Freiburg, op zoek naar manuscript­en van de inmiddels overleden Husserl. Diens eveneens joodse weduwe was in paniek. Husserls belangrijk­ste volger, Martin Heidegger, had hem laten vallen en voor de nazi’s gekozen. Die vonden zijn filosofie ontaard.”

Vergeten soort steno

De dreiging van de Tweede Wereldoorl­og voorvoelen­d, wil de jonge Van Breda in 1938 Husserls archief zo snel mogelijk nazi-Duitsland uit. “Hij voelde de urgentie en smokkelde de 40.000 bladzijden in drie grote koffers naar Berlijn en vervolgens naar Leuven. Met gevaar voor eigen leven, want die geschrifte­n waren opgesteld in een vergeten soort steno, waardoor het geheimschr­ift leek en dubbel zo gevaarlijk was. Maar de pater was overtuigd van het belang van dat werk.”

Horsten omschrijft de pater als “een held, een opportunis­t, een ijdeltuit, een regelaar en een ritselaar”. “Als filosoof stelt hij niet zo veel voor. Hij is ook geen held à la James Bond. Maar op het moment dat het er om spant, doet hij wel de juiste dingen. Als het voor de redding van die documenten nodig is, gaat Van Breda zelfs met nazi’s onderhande­len.”

In zijn eigen familie mag Van Breda’s verdienste dan weinig bekend zijn, in filosofiek­ringen gaat het nieuws van zijn dood in 1974 de wereld rond. “In dat milieu is zijn redding van Husserls nalatensch­ap mythisch”, weet Horsten. “Doordat hij zelf weinig spraakmake­nds heeft gepublicee­rd, werd in Leuven wat smalend over hem gedaan. Maar Van Breda had er wel bijna acht jaar lang de joodse weduwe van een groot filosoof verstopt én de papieren van Husserl deels ondergebra­cht in een kluis van de Bank Van Breda in Lier, van zijn broer, en ingemetsel­d in een muur van de abdij in Postel. Geef toe, dat is niet niks.”

Na De pater en de filosoof en zijn vorige boek Landlopers laat Toon Horsten de deur naar een volgende literaire uitdaging open. “Ik heb al wel enkele onderwerpe­n voor ogen, maar die moeten zich nog uitkristal­liseren. Ik wil niet dat er druk op zit. Aan een vrouw die net is bevallen, vraag je ook niet voor wanneer de volgende is”, besluit hij lachend. Toon Horsten praat vandaag om 11u over zijn boek in Interne Keuken op Radio 1.

‘‘Hij is geen held à la James Bond. Maar op het moment dat het er om spant, doet hij wel de juiste dingen.’’

 ??  ?? Toon Horsten over zijn nonkel, pater Herman Leon Van Breda: “Een held, een opportunis­t, een ijdeltuit, een regelaar en een ritselaar.”
Toon Horsten over zijn nonkel, pater Herman Leon Van Breda: “Een held, een opportunis­t, een ijdeltuit, een regelaar en een ritselaar.”
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium