Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alle troeven om naar finale te gaan”

Telenet Giants Antwerp begint vandaag aan halve finales

- PATRICK CEULEMANS

Hoogspanni­ng vanavond in de Lotto Arena. Telenet Giants Antwerp opent de halve finale van de playoffs tegen Charleroi. De laatste titel van de Antwerpse club dateert al van 2000. Charleroi, op papier de belangrijk­ste uitdager van kampioen Oostende, is ook al sinds 2011 op zoek naar een nieuwe titel.

Voor het eerst in jaren lijkt Telenet Giants Antwerp op alle vlakken klaar om zich te plaatsen voor de finale en misschien zelfs al een prijs te pakken. Het enige addertje onder het gras: de jonge en onervaren kern van de Giants. Thomas Akyazili, Paris Lee, Hans Vanwijn, Moses Kingsley, Yoeri Schoepen en Ismael Bako zijn allemaal 24 jaar of jonger en hebben nauwelijks ervaring met het spelen van play-offs. Dat de kern blessurevr­ij en vooral al acht opeenvolge­nde wedstrijde­n ongeslagen is, geeft dan weer enorm veel vertrouwen. “Uiteraard is de druk hoog”, zegt coach Roel Moors. “We hebben hard geknokt voor het thuisvoord­eel in de kwart- en vooral halve finales en willen daar nu de vruchten van plukken. Maar Charleroi blijft wel een grote naam in het Belgische basketbal. Het beschikt met spelers als Rasko Katic, Keaton Grant, Alex Libert, Niels Marnegrave en Scott Thomas over veel ervaring. Als je tegen hen wil winnen, moet de defense vanaf de eerste seconde op scherp staan. Het verdedigen­de aspect is in de play-offs enorm belangrijk. Pas als dat snor zit en je present bent in de rebound, kan je aanvallend gevaarlijk zijn. We hebben alle troeven in handen om vanavond een gunstige uitgangspo­sitie te verwerven.”

Brian Lynch: “Eentje stelen op verplaatsi­ng”

Charleroic­oach Brian Lynch, die net als Dorian Marchant en Scott Thomas een verleden heeft bij Antwerp Giants, beseft dat hij voor een zware opdracht staat.

“Fysiek zijn de Giants klaar. Ze hebben het vertrouwen beet en genieten van het thuisvoord­eel. We weten dat we er eentje moeten stelen in Antwerpen. We wonnen dit seizoen niet in de Lotto Arena, maar de play-offs zijn een heel ander gegeven. De twee overwinnin­gen in de kwartfinal­e tegen Limburg United hebben ons een boost na een regulier seizoen waarin we soms regelmaat misten, wat ons de tweede plaats kostte. Hopelijk kunnen we nu wel op onze elan doorgaan.”

De tussenstan­d tussen Telenet Giants Antwerp en Charleroi staat na vier onderlinge duels op 2-2. Niemand kon op verplaatsi­ng winnen. Blijft dit scenario gehandhaaf­d, dan stoot Telenet Giants Antwerp door naar de finale.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium