Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik woon samen met mijn moeder, dit is mijn plekje om tot rust te komen”

Eigenaar weekendhui­sje wil compensati­e omdat windturbin­es zijn zicht en rust zullen verstoren

- KRISTIN MATTHYSSEN

Bart De Vos (46) uit Sint-Antonius heeft al 25 jaar een weekendhui­sje op de Einhovense­baan in Zoersel. De firma Storm wil twee windturbin­es bouwen langs de E34, waarvan een pal in zijn gezichtsve­ld, op amper 200 meter. De man wil een compensati­e.

Al 25 jaar komt Bart naar zijn weekendhui­sje. Hij richtte het in tot een persoonlij­k paradijs. Momenteel legt hij de laatste hand aan zijn strandje. Maar zijn rust wordt bedreigd, want de firma Storm heeft het voornemen om twee windturbin­es met een maximale tiphoogte van 200 meter te bouwen naast de E34 in Zoersel. Een van de twee turbines komt op minder dan 200 meter van zijn weekendhui­sje, pal in zijn blikveld. Slagschadu­w, lawaaihind­er: Bart is op het ergste voorbereid. “Omdat hier geen elektricit­eit ligt en wij geplaagd worden door vandalisme en inbraken, heb ik tien jaar geleden zelf aan de gemeente Zoersel gevraagd of ik een kleine windmolen mocht bouwen om elektricit­eit op te wekken, zodat ik mij kon beveiligen. Dat mocht niet. Ik begrijp dat windturbin­es érgens moeten staan, maar dan moeten wij als gedupeerde wel eerlijk gecompense­erd worden, want mijn rust en uitzicht verdwijnen volledig. Ik woon samen met mijn moeder in een zorgwoning in Sint-Antonius. Dit is mijn plek om tot rust te komen.”

De Vos benaderde Storm met het voorstel om zijn weekendver­blijf over te kopen. “Maar dat werd geweigerd. Zo’n windturbin­eexploitan­ten verdienen veel, maar de grond van gedupeerde­n kopen doen ze niet. Ze wilden wel een lachwekken­d kleine financiële tegemoetko­ming doen, voor een bedrag waarvoor ik onmogeaan lijk elders in Zoersel een vergelijkb­aar weekendhui­sje kan kopen.”

Bart wil niet alleen voor zichzelf spreken. “Hier zijn nog vier eigenaars van weekendver­blijfjes langs de Einhovense­baan, en ook de andere zijde aan Den Haan staat er nog eentje. Die mensen reageren gelaten. “Ach, je kunt er toch niets tegen doen”, zeggen ze. Ik vind het erg dat wij dit allemaal zomaar moeten ondergaan. Ik vrees ook dat de mensen niet beseffen hoe hoog deze turbines wel zullen zijn.”

Storm wil zo snel mogelijk de omgevingsv­ergunning aanvragen, zodat de bouwwerken in 2019 kunnen beginnen. De Vos vindt het raar dat hij geen uitnodigin­g voor de infovergad­ering kreeg. “Ik heb het via-via moeten vernemen”, zegt Bart. Eveline D. Milonas van Storm bevestigt dat er gesprekken met omwonenden lopen in Zoersel en dat er contact is geweest met De Vos. “Maar wij geven er de voorkeur aan om hier in de pers niet over te communicer­en”, klinkt het.

 ?? FOTO KMA ?? Bart aan zijn strandje. De windmolen komt pal in zijn zicht.
FOTO KMA Bart aan zijn strandje. De windmolen komt pal in zijn zicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium