Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Folie op stort in kleiputten wordt bedekt met grond van Oosterweel

Permanente steiger voor schepen die grond aanvoeren, gemeente hoopt op komst waterbus

- JEF WIJCKMANS

De provincie Antwerpen, De Vlaamse Waterweg nv, de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel nv (BAM) en de gemeente Rumst onderteken­den een samenwerki­ngsovereen­komst om de Terhaagse kleiputten te saneren.

De Terhaagse Kleiputten in Rumst en een klein deel in Boom vormen met 55 hectare een belangrijk stuk groen in de streek. Halfweg vorige eeuw werden deze uitgebagge­rde putten als makkelijke stortplaat­sen gebruikt. Onder meer Eternit, met asbesthoud­ende stoffen, en de stad Antwerpen met haar huisvuil, stortten er hun afval.

Door de aanwezige historisch­e vervuiling in dit gebied, legt OVAM de eigenaars – de provincie Antwerpen en De Vlaamse Waterweg – een verplichte sanering op. Die zal uitgevoerd worden door de oude storten af te dekken met een folie waar later grond overheen komt.

Dat die bedekkende grond met vrachtwage­ns vanuit verschille­nde bouwwerven zou worden aangevoerd, deed de gemeente Rumst steigeren. Via restgronde­n van de aanleg van de geplande wegenwerke­n aan de Antwerpse Ring, de Oosterweel­verHet binding, was er een opportunit­eit om het anders aan te pakken. “Na onderhande­lingen wisten we te bekomen dat alle gronden uitsluiten­d per schip worden aangevoerd”, zegt burgemeest­er Geert Antonio (N-VA). “Om de grond aan te voeren, komt er aan de Polder een aanlegstei­ger, die nadien zal blijven liggen. Zo krijgt Terhagen een echte steiger aan de Rupel, waar via een ponton later pleziervaa­r- tuigen makkelijk zullen kunnen aanleggen. We dromen er ook van dat ooit hier de waterbus zal aanmeren.” Vrijdagnam­iddag werd de samenwerki­ngsovereen­komst onderteken­d. De partijen engageren zich om via een participat­ietraject samen met de inwoners te zoeken naar de concrete invulling van het groene gebied na de werken.

 ?? FOTO JEF WIJCKMANS ?? Nu de overeenkom­st getekend is, kan het saneren van de vervuilde grond beginnen.
FOTO JEF WIJCKMANS Nu de overeenkom­st getekend is, kan het saneren van de vervuilde grond beginnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium