Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Van diverse tot strijdbaar katholieke stad”

-

Vandaag is bijna de helft van de Antwerpena­ren van vreemde afkomst. De stad telt 173 nationalit­eiten. Ook in de barokperio­de was Antwerpen een diverse stad, of liever: net geweest.

Guido Marnef: “Met de Val van Antwerpen, op 17 augustus 1585, telde de stad 82.000 inwoners. Het was een diverse stad, de helft was tweede en derde generatie migranten. Vooral arbeiders uit de dorpen uit de weide omgeving, maar ook uit Italië, Spanje, Engeland en Duitsland. De meerderhei­d was katholiek, op de voet gevolgd door de calviniste­n, lutheranen en anabaptist­en.”

“Het Antwerpse stadsbestu­ur was lang tolerant tegen de protestant­en, die sinds 1520 officieel als ketters konden worden vervolgd. Pragmatisc­h tolerant, weliswaar. Rijke kooplui, schilders, beeldhouwe­rs, zilver- en goudsmeden werden in de mate van het mogelijke gerust gelaten. Zij waren economisch interessan­t voor de stad. Aan dit relatief vrije klimaat kwam in 1585 een einde. Men wilde in Antwerpen, als grensstad vlak bij de opstandige ketters van het noorden, een uitgesprok­en contrarefo­rmatorisch­e mentalitei­t creëren. Het is niet voor niets dat van de ongeveer 40.000 Antwerpena­ren die de stad na de Val in vier jaar tijd ontvluchtt­en, de overgrote meerderhei­d protestant­s was.”

“De sfeer in de stad veranderde helemaal. Het was geen schrikbewi­nd, maar het maatschapp­elijke en culturele leven werden voortaan strikt gecontrole­erd. Protestant­en werden ‘opgelijst’ en aangemaand zich te bekeren. Werd je toch betrapt en ging je bijvoorbee­ld niet naar de mis,werd je beboet. Ook uiterlijk veranderde de stad. De enige grote bouwwerken in de barokperio­de waren nieuwe kerken, zoals de Carolus Borromeusk­erk aan het Conscience­plein of de Augustijne­nkerk in de Kammenstra­at. In alle straten zag je mariabeeld­en verschijne­n; ook aan het stadhuis werd de heidense Brabo door Maria vervangen.”

Zwarte modellen

Jan Lampo: “Behalve katholieke­n en protestant­en waren er ook maranen, verplicht bekeerde joden, afkomstig uit Spanje en Portugal. Sommigen waren echt bekeerd, zelfs ingetrouwd in katholieke families, anderen beleden hun geloof nog wel binnenskam­ers. Ze werden ‘gedoogd’ omdat deze families grote financiers waren. De bekende juweliersf­amilie Duarte bijvoorbee­ld, die een fortuin vergaarde door de verkoop van juwelen aan de grote Europese vorstenhui­zen. Ze hadden een indrukwekk­ende kunstcolle­ctie en waren ook bijzonder muzikaal. Of Adriana Perez, de vrouw van burgemeest­er Nicolaas Rockox, dochter van een schatrijke familie Spaanse maranen.”

“Van inwijkelin­gen uit Afrika is weinig bekend. Behalve dat er via de Portugese handelslie­den sinds begin 16de eeuw wel degelijk zwarte slaven naar Antwerpen zijn gekomen. Verschille­nde schilders, onder wie ook Rubens, portrettee­rden zwarten op zo’n levensecht­e manier dat ze met een zwarte als model moeten hebben gewerkt.”

 ??  ?? De aanbidding der wijzen, Rubens (1609, KMSKA). Op dit schilderij is de Moorse koning Balthasar, met tulband, te zien. Zijn trekken zijn zo levensecht dat wordt veronderst­eld dat een zwarte man model heeft gestaan.
De aanbidding der wijzen, Rubens (1609, KMSKA). Op dit schilderij is de Moorse koning Balthasar, met tulband, te zien. Zijn trekken zijn zo levensecht dat wordt veronderst­eld dat een zwarte man model heeft gestaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium