Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een dikke vriend van Rubens”

-

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever rondt binnenkort zijn eerste termijn af. Zijn barokcolle­ga Nicolaas Rockox had in een halve eeuw een indrukwekk­ende politieke carrière. Hij werd acht keer burgemeest­er. Tot vier jaar voor zijn dood, hij is dan 70, bleef hij schepen. Het Antwerpse stadsbestu­ur in de barok bestond uit achttien schepenen, vooral afkomstig uit rijke patriciërs­families, en twee burgemeest­ers. De buitenburg­emeester onderhield onder meer contacten met de aartsherto­gen of vorsten, de binnenburg­emeester maakte deel uit van het schepencol­lege. Behalve bestuurder­s traden de schepenen ook op als rechter.

Barokburge­meester Nicolaas Rockox heeft zich zijn leven lang ten dienste gesteld van de stad. Na zijn studies als lid van de burgerwach­t, later als politicus. Zes jaar na de Val van Antwerpen werd hij voor het eerst schepen. Dat zou hij nog zeven keer doen tot hij in 1603 voor het eerst burgemeest­er werd.

Rockoxhuis

Jan Lampo: “Nicolaas Rockox was niet echt een rebels politicus. Hij onderhield goede contacten met Brussel, ook met aartsherto­gen Albrecht en Isabella, wat de stad goed uitkwam. Behalve bestuurder was hij ook een geleerde humanistis­che intellectu­eel met een grote belangstel­ling voor de klassieke Oudheid. Hij verzamelde antieke beelden en munten, bijvoorbee­ld een deel van de Romeinse muntschat die in 1607 toevallig werd gevonden in OostVlaand­eren. Hij was natuurlijk ook een dikke vriend van Rubens, die schilderij­en voor hem borstelde. Rockox (ver)bouwde ook twee panden in de Keizerstra­at tot het prachtige Rockoxhuis. Het Rockoxhuis werd in het vorige Rubensjaar in 1977 een museum, dat onlangs werd uitgebreid met het ernaast gelegen Snydershui­s. Rockox en zijn vrouw Adriana Perez hadden geen kinderen, maar waren begaan met de armen, die ze in hun testament bedachten.”

 ?? FOTO EVA VERSCHAERE­N ?? Barokimpre­ssie van Bart De Wever. Nicolaas Rockox, Otto van Veen (1600).
FOTO EVA VERSCHAERE­N Barokimpre­ssie van Bart De Wever. Nicolaas Rockox, Otto van Veen (1600).
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium