Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ER ZIJN NOG 14.000 WACHTENDEN VOOR U

-

Hanna Steenwegen van het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap (VAPH) kan alleen maar beamen dat er een wachtlijst is van 14.000 mensen voor een persoonsvo­lgend budget. “Onze middelen zijn nu eenmaal schaars, al is het budget al fors opgetrokke­n. Veel van deze mensen krijgen wel al enige hulp via andere systemen”, zegt ze. “Een probleem is dat zij niet weten wanneer ze aan de beurt kunnen komen. Daar proberen we nu iets aan te doen. Ze zouden toch ongeveer moeten weten waar ze aan toe zijn.” In 2017 zijn 1.529 nieuwe budgetten toegekend. In totaal hebben nu 24.200 personen met een beperking een persoonsvo­lgend zorgbudget. De meesten van hen zitten in een bestaande instelling of voorzienin­g, die anders in de financiële problemen zouden komen. “Maar het budget is niet gebonden aan een plaats. De gezinnen kiezen zelf hoe ze het geld aanwenden. Ze kunnen ook kiezen voor dagbegelei­ding of hulp thuis.” Hanna kent nog projecten zoals Maud & Co. “Zij organisere­n zelf opvang, meestal vertrekken­d van een eigen zoon of dochter, en streven naar begeleidin­g die op maat is gesneden, met steun van lokale netwerken en initiatiev­en.”

Het is volgens de woordvoers­ter de taak van de overheid om deze projecten te ondersteun­en. “Het zijn ook sociale ondernemer­s.” Hoe dan? “Dat is niet zo eenvoudig, we kunnen niet prioritair aan hen persoonsbu­dgetten toekennen, dat zou niet eerlijk zijn tegenover de anderen. We moeten met hen overleggen, hun werking evalueren, naar beleidsvoo­rstellen toewerken.”

Kathleen Van Wynsberghe van Maud & Co begrijpt dat de overheid niet kan toveren. “Maar het is toch moeilijk te accepteren. Stel je voor dat ze dit zouden doen in de gezondheid­szorg: ‘Sorry, u komt in aanmerking voor een borstrecon­structie na een amputatie, maar er zijn nog duizenden wachtenden voor u. Het kan nog een paar jaar duren.’ Dat zouden we niet accepteren. Mensen met een handicap moeten het wel aanvaarden, of zelf hun plan trekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium