Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sociale media zijn de aanplakbor­den van de 21ste eeuw

Stad Antwerpen plaatst geen panelen meer om verkiezing­saffiches aan op te hangen

-

De politieke strijd om een zitje in de gemeentera­ad zal volop worden gevoerd op sociale media. “Wie denkt dat gewoon aanwezig zijn op sociale media voldoende is, is eraan voor de moeite. En wie er zelfs niet op te vinden is, speelt ook niet mee”, zegt Reinout Van Zandycke, specialist in politieke communicat­ie.

In de stad Antwerpen verschijne­n in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen op 14 oktober geen aanplakbor­den meer. Naast het argument van properheid wordt gewezen op de mogelijkhe­den van sociale media. Wie actief is op Facebook, heeft het misschien al gemerkt. Politici nodigen gebruikers volop uit om hun sociale mediapagin­a te liken. Meer dan ooit zal de kiescampag­ne digitaal worden gevoerd. De sociale media zijn de nieuwe aanplakbor­den van de 21ste eeuw. Klopt deze stelling wel?

“Het klopt slechts voor een deel”, zegt Jeroen Van Laer, docent nieuwe media en politiek aan de Universite­it Antwerpen. “Je bereikt via dit kanaal slechts een segment van de kiezers, vooral hooggescho­olden, hogere middenklas­se en eerder jongeren dan ouderen. Je zit dus met een scheeftrek­king.”

Reinout Van Zandycke is zaakvoerde­r van het bedrijf Exposure. Hij helpt politieke partijen en politici in het ontwikkele­n van hun sociale mediacampa­gne. Van Zandycke onderschri­jft wel de stelling. “Moesten de sociale media er niet zijn, dan zouden gemeenten nog steeds aanplakbor­den gebruiken”, zegt Van Zandycke. “Ze zijn eigenlijk het digitale dorpscafé. Het grote voordeel van sociale media is dat ze dynamisch zijn. Je kan voor elke straat een andere boodschap versturen en beter inspelen op de actualitei­t. Dit is allemaal goedkoop. Het klopt wel dat je er misschien niet iedereen mee bereikt, maar laten we eerlijk zijn: met de aanplakbor­den is dat ook niet. Bovendien merk ik dat de oudere generatie goed vertegenwo­ordigd is op sociale media, en vooral op Facebook. Jongeren bereik je dan weer het best via Instagram.”

Gevaren

Dat dynamische en dat het goedkoop is zijn dan wel de grote sterktes van sociale media, maar ze houden ook gevaren in. “Door de info die bedrijven en partijen hebben, kunnen ze zeer gericht en persoonlij­k communicer­en naar de kiezer”, zegt Van Laer. “Andere thema’s blijven dan voor deze kiezer uit het gezichtsve­ld. Zo krijg je een verarming van het politieke debat. In de ideale wereld zou elke kiezer eigenlijk op de hoogte moeten zijn van alle standpunte­n. Alle politici zijn actief op sociale media, maar ze gebruiken ze niet allemaal waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn. Ze plaatsen vooral boodschapp­en, maar gaan onvoldoend­e de interactie aan met hun volgers.”

Het is juist die interactie die de meerwaarde levert aan politici. Van Zandycke merkt dat daar nog veel koudwaterv­rees rond bestaat bij politici, vooral uit vrees voor negatieve reacties. “Sociale media draaien om interactie en dat vergeten veel politici wel eens”,

zegt hij. “Als 35% akkoord gaat met uw standpunt, dan is 65% waarschijn­lijk tegen, maar met 35% van de stemmen ben je waarschijn­lijk wel de grootste partij. Politici moeten dus duidelijke standpunte­n innemen en hierover in debat gaan. Zo toon je leiderscha­p.”

Het inzetten van sociale media als politicus levert meer op in een stad dan in een landelijke gemeente. Alles draait om het verhogen van de zichtbaarh­eid. In een kleine gemeente is het nu eenmaal eenvoudige­r om contact te leggen met de kiezer, dan bijvoorbee­ld in Antwerpen of Gent.

Beeldvoerd­er

Politici die sociale media willen inzetten als campagneme­dium moeten wel alert zijn voor enkele zaken. Zo is ‘beeld’ zeer belangrijk. Naast een woordvoerd­er is er dus ook een beeldvoerd­er nodig. “De politicus moet alert zijn voor het imago dat hij of zij wil overbrenge­n naar de kiezers”, zegt Van Zandycke. “Als het alleen voor vrienden is, is het geen probleem om foto’s te posten van feestjes. Maar als politicus bestaat de kans dat mensen je dan niet ernstig gaan nemen. Een feestje mag, maar een politicus moet steeds strategisc­h omgaan met wat hij of zij op sociale media zet.

Zorg dat je profiel overeenkom­t met de boodschap die je de wereld wil insturen.”

Beide deskundige­n benadrukke­n dat persoonlij­k contact nog altijd het belangrijk­ste is in het overtuigen van mensen. “Internet en sociale media zijn een eerste stap, maar onderzoeke­n tonen aan dat persoonlij­k contacten het grootste effect hebben in het overtuigen van kiezers”, zegt Van Laer. “Het is efficiënte­r, maar wel intensieve­r. Het verklaart ook de inspanning­en die partijen leveren om zich meer als beweging te profileren, zoals in Antwerpen met destijds de Samen-lijst van sp.a en Groen. Ze proberen zo toegang te krijgen tot de gewone burger, die mee in dat verhaal van een beweging stapt. Die kunnen ze dan inzetten om deur-aan-deur te gaan.”

Big data

“Wie denkt dat alleen aanwezig zijn op sociale media voldoende is, is eraan voor de moeite”, bevestigt ook Van Zandycke. “Wie er niet op aanwezig is, speelt ook niet mee. Sociale media gecombinee­rd met persoonlij­k contact, dat is de ideale mix. Deur-aandeur gaan blijft noodzakeli­jk. Als mensen je al kennen vanop Facebook, of na het huisbezoek de politicus vinden op sociale media, versterkt dat de bekendheid.” Hoewel zo goed als alle politici een socialemed­iaprofiel hebben, staat dit medium als campagnemi­ddel in Vlaanderen nog in de kinderscho­enen. Wat nog helemaal onontgonne­n terrein is, is het verzamelen van big data over kiezers en wijken. “De grootste evolutie in politieke communicat­ie zijn niet sociale media, maar wel het verzamelen van data over de bewoners”, zegt de docent nieuwe media. “Dit stelt politici in staat om gericht straten en wijken uit te kiezen om campagne te voeren en zo twijfelaar­s over de meet te trekken. In Vlaanderen staat het gebruik van sociale media en data nog in de kinderscho­enen, zeker in vergelijki­ng met het buitenland.”

Volgens Reinout Van Zandycke loopt Vlaanderen ver achter op onder meer de Verenigde Staten en Frankrijk. “Ik zat samen met de data-teams van VS-president Trump en de Franse president Macron. Wat zij deden is in Vlaanderen nog niet mogelijk. Partijen zijn er nog niet klaar voor en ze beschikken ook niet over de data. De eerste partij die dat doet, wint de verkiezing­en, want je kan zeer gericht campagne voeren, zowel op sociale media als in de straten en de buurten”, besluit de zaakvoerde­r van Exposure.

Reinout Van Zandycke Specialist politieke communicat­ie “De eerste partij die data verzamelt over kiezers en wijken, wint de verkiezing­en. Want daarmee kan je zeer gericht campagne voeren, zowel op sociale media als in de straten.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? In Antwerpen zullen in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen geen aanplakbor­den geplaatst worden.
FOTO PHOTO NEWS In Antwerpen zullen in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen geen aanplakbor­den geplaatst worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium