Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondergrond­s bouwen

-

De burenruzie tussen Page en Williams mag dan ook een strijd tussen ego’s zijn, de ondergrond­se bouwwoede is wel degelijk een groot probleem in Londen. In hun strijd om het meest exuberante huis te hebben, graven de superrijke­n steeds dieper. Om de eenvoudige reden dat bovengrond­s uitbreiden niet kan. Volgens een studie die onlangs is verschenen, zijn de voorbije jaren 4.650 vergunning­en afgeleverd om kelders bij te bouwen in bestaande huizen. Daarin worden zwembaden voorzien, bioscopen of verblijven voor nanny’s en personeel.

In totaal werden onder meer aangelegd:

1.000 fitnessrui­mtes,

376 privézwemb­aden,

115 verblijven voor personeel,

456 bioscopen en

381 wijnkelder­s.

Twee ervan tellen twee zwembaden en een aangelegd strand. Ook populair: mediaruimt­es (547), speelhalle­n (250), sauna’s (242), parkings (63), automuseum (1).

785 van de kelders hadden twee verdieping­en,

112 drie.

Sommige complexe kelders waren 18 meter diep en dus groter dan het huis dat erbovenop staat. Mocht het volume dat is uitgegrave­n worden samengetel­d, dan komt je tot een totale hoogte van 15.000 meter. Bijna twee keer de Everest. Die grond moet allemaal worden weggevoerd, terwijl materialen worden aangevoerd. De ondergrond­se bouwwoede zorgt voor bijzonder veel overlast in de wijken.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium