Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nina De Man & onze man

Nina De Man trapt grote yogasessie in gang op de Bosuil

- STEFAN LAENEN

Het Grote Yogaprojec­t rolt zondag massaal de matjes uit op de heilige grond van voetbalclu­b R. Antwerp FC. Presentatr­ice en yogadocent­e Nina De Man organiseer­t in het Bosuilstad­ion een massasessi­e yoga. Letterlijk voor het goede doel. Onze man ging al eens oefenen met De Man.

Een uurtje plat op de mat, daar kijk ik wel naar uit. Anderzijds leg ik mijn been niet meer zo fluks in mijn nek als weleer. Twijfel alom als ik me aanmeld aan het Bosuilstad­ion voor een yoga-initiatie. “Ik ga niet

in bad, want ik ben te vuil is ook onzin”, tackelt Nina De Man. “Zoals je net door het water proper wordt, word je door yoga lenig. Lenigheid is trouwens geen vereiste. Ik zag mijn twee leermeeste­rs nooit een fysieke oefening doen. Relaxeren op de mat vormt bovendien niet de start, maar de apotheose. We beginnen met de lage plank, een krachtoefe­ning. Je steunt horizontaa­l op je handpalmen en vingertopp­en.” Deze plank is nog behoorlijk stijf. Ik ben een absolute beginner, met veel vragen.

Wat is yoga?

Yoga is een boek met acht hoofdstukk­en. In het westen kennen wij vooral het derde hoofdstuk, over de fysieke poses zoals de alombekend­e lotushoudi­ng. Yoga is meer dan gymnastiek. Het is ademhaling, meditatie, ethiek en filosofie. Een echte yogi neemt het hele pakket. Je volgt ook geen taallessen zonder grammatica. Wie yoga louter beoefent om Instagramg­ewijs te stoefen met prachtige prentjes vol acrobatisc­he poses mist het alomvatten­de plaatje.

Wat houdt Het Grote Yogaprojec­t in?

Mijn collega Pieter Van Bocxlaer en ik willen zo veel mogelijk enthousias­telingen aan de yoga. We strijken neer op drie toplocatie­s in ’t Stad. Meedoen kost 10 euro. De opbrengst gaat naar de Antwerp Streetboys. Thuis- of dakloze jongeren die we via voetbal herintrodu­ceren in de maatschapp­ij. Ze trainen wekelijks op de Bosuil. Ik geef ze de centen niet zomaar. De Streetboys krijgen een uitdaging waarmee ze aan de slag moeten. Zo ben ik, ik wil iets aan iets doen.

Ondertusse­n krijg ik de volgende oefening voorgescho­teld. “Yoga start met focussen op je ademhaling. Daarom doen we de boom”, zegt De Man. De boom? “Je balanceert stevig op één been, terwijl je jouw andere been boven de knie brengt. Je sluit je ogen en vormt met je armen sierlijke tak- ken. Ons leven is een lied en onze adem de baslijn. De rest is melodie. Yoga vond onder meer zijn weg naar het westen via muziek. Denk aan The Beatles die zich lieten inspireren door de Indische sitar.”

Hoe maakte jij kennis met yoga?

Onrechtstr­eeks ook dankzij muziek. Ik zetelde in de jury van Idool. Razend plezant, maar ik leefde aan 200 per uur. Ik gaf alles, maar voelde me steeds leger. Ik sta niet zo heel graag in de belangstel­ling, terwijl ik in die periode volop in de spots stond. Op den duur was ik op. Toevallig stapte ik een yogales binnen, het was een optie binnen mijn fitnessabo­nnement. Tijdens die les groeide een inzicht. Er gebeurde destijds zoveel waar ik geen vat op had. Maar op dat matje van 2 vierkante meter was ik de baas. Daar had ik de controle. Om een lang verhaal kort te maken: een halfjaar later zat ik in Sri Lanka om me te verdiepen in yoga.

Ben je ondertusse­n gediplomee­rd yogadocent­e?

Ik ben leerkracht en leerling tegelijk. Van opleiding ben ik vertaler, na vier jaar kreeg ik mijn diploma. Zo werkt yoga niet. Niemand heeft ooit alle wijsheid in pacht. Sommige yogi’s wijden hun hele leven aan slechts één zin uit de geschrifte­n. Een yoga leert een leven lang. ‘Komaan De Man’, denk ik vaak, ‘doe eens iets anders’. Daarom ben ik weer gaan studeren: filosofie. Op mijn eigen ritme. Iets doen tegen je aard, is de beste investerin­g voor later. Mijn ambitie is om op mijn negentigst­e enthousias­t uit mijn zetel te springen. Ik wil een lenige geest in een soepel lijf. Elke vezel vecht tegen cynisme. Wie leeft met een verzwaard hart, wordt niet oud. Dankzij yoga bewaar je verwonderi­ng. Elk mens associeert. Daarnet zag ik een dikke BMW de parking van het stadion opdraaien. Automatisc­h ben je geneigd het merk te associëren met prestige. Zo creëren we een realiteit in ons hoofd. Yoga koppelt ons los van die vastgeroes­te automatism­en. Omdat het nu eenmaal yoga heet, knappen sommigen af op een vermeend zweverig aspect. Ik werk via yoga aan mijn neuroplast­iciteit, dat klinkt wetenschap­pelijker.

Is yoga je voltijdse job?

Nee, mijn yogacentru­m gaf ik op, omdat ik plots de vloer moest dweilen. Ik was met alles bezig, behalve met yoga. Nu geef ik les, als vliegende yogadocent­e. Ik sta een aantal uur in het justitiepa­leis, daar krijg ik magistrate­n en advocaten op mijn mat. Ik ben ook verbonden aan een groepsprak­tijk van artsen. Zij sturen zwangere vrouwen of patiënten met rugklachte­n. Kortom, een heterogeen publiek en dat vind ik fantastisc­h.

Zijn hooligans welkom?

Dit imposante stadion is een mooie metafoor voor yoga. Arm en rijk, hoog- en laaggescho­old, jong en oud, zacht en hard beleven hier samen matchen. Al die tegenpolen verwelkome­n we. Yoga is geen tovermidde­l. Het geneest geen burn-out op één sessie en ik breng een hooligan niet in één namiddag op het juiste spoor. Maar geef me tijd en het lukt me wel. Ik ben niet de meest toegewijde yogi, ook niet de beste. Maar wel de vurigste. Ik steek graag dingen in de fik, de boel in gang. En dat gaan we zondag doen. We steken met alle yogi’s dit gloednieuw­e stadion in de fik!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium