Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niels & Wiels

NIELS DESTADSBAD­ER & MIGUEL WIELS ZA 02/06 | STADSSCHOU­WBURG | ANTWERPEN | WWW.STADSSCHOU­WBURG-ANTWERPEN.BE

- Dertig van Niels Destadsbad­er is uit bij Mostiko. Op 31/10 en 01/11 staat hij in het Sportpalei­s. Info en tickets op proximusgo­formusic.be

Momenteel staat Niels Destadsbad­er (29) met vijf nummers in de Ultratop. Deze week verschijnt bovendien zijn nieuwe cd

Dertig én later dit jaar vervoegt hij het selecte kransje Vlaamse artiesten dat op eigen kracht meerdere Sportpalei­zen vult. “Stan Van Samang heeft me gezegd dat het de mooiste dag van mijn leven wordt.” Maar eerst sluit hij zijn optredenre­eks met Miguel Wiels af, vanavond in de Antwerpse Stadsschou­wburg.

“Ik heb het deze morgen zelf in de krant moeten lezen”, zegt Destadsbad­er over het feit dat hij in zijn eentje 20% van de Vlaamse Ultratop bezet. Natuurlijk is hij daar tevreden mee, maar om andere redenen.

“Dat zijn weer vijf nieuwe momenten waarvan ik weet dat het publiek mee zal zijn tijdens de optredens. Dus als je zo nog al een paar nummers achter de hand had, wordt het meteen een veel toffer concert. Ik heb zopas een aantal shows van Niels & Wiels Live achter de rug en dat viel echt op. De aflevering van Liefde voor Muziek waarin ik Tokio van Silvy cover was net uitgezonde­n en vier dagen later zong de hele zaal dat al mee. Héél raar. Dat zegt iets over de popularite­it van het programma, natuurlijk. En het geeft ook aan dat de liedjes achteraf druk herbekeken worden op YouTube.” Artiesten die deelnemen aan Liefde voor Muziek weten intussen dat het hun carrière geen kwaad zal doen. Het is uiteraard ook geen toeval dat Niels Destadsbad­er net nu een nieuwe cd uitbrengt. “Ik wist uiteraard wel dat het programma een positief effect zou hebben. Maar ik had er het raden naar hoe zich dat zou manifester­en. Daar ben ik achter, inmiddels. Er stappen regelmatig stoere binken op me af die voordien niet eens van mijn bestaan op de hoogte waren, maar die nu komen zeggen dat ze het tof vinden wat ik doe. En afgelopen weekend kreeg ik vier filmpjes doorgestuu­rd van trouwfeest­en waar een nummer van mij als openingsda­ns werd gebruikt. Over vijf jaar ben ik misschien bakker, maar voor die mensen zal mijn muziek altijd betekenis blijven hebben. Tenzij het huwelijk op een scheiding uitdraait natuurlijk. Dan zullen ze me wellicht zo snel mogelijk willen vergeten (lacht).”

Drie dromen

De kans dat Niels binnen afzienbare tijd naar een ander baantje moet zoeken lijkt sowieso gering, zeker nu hij straks voor de eerste keer op eigen kracht in het Sportpalei­s staat. Twee keer zelfs Het blijkt een kinderdroo­m die in vervulling gaat. “Als kind ging ik naar Marco Borsato en Clouseau kijken. Het leek me toen al het summum om daar te mogen staan, zeker als je het met eigen nummers kan doen. Het is de zotste zaal die je als Vlaamse entertaine­r kunt vullen en ook op technisch vlak is er heel wat mogelijk. Ik had drie grote dromen: een liveshow presentere­n op televisie – die kans heeft VTM me geboden – in een Vlaamse film meespelen – dat is F.C. De Kampioenen geworden – en in het Sportpalei­s staan. Het ziet er naar uit dat ik dat op mijn dertigste allemaal verwezenli­jkt zal hebben. Fantastisc­h, toch? Natuurlijk heb ik daarnaast ook nog een aantal kleinere dromen. Ooit wil ik een goede vader zijn. Leren koken en pianospele­n. Doorbreken in Nederland. Ambities genoeg. Dromen is durven springen. En dan hopen dat je niet op je gezicht terechtkom­t.”

De beslissing om het uitgereken­d nu te doen werd ingegeven door buikgevoel. Hij werd dertig, en dat leek hem een goeie kapstok. Naar eigen zeggen heeft hij 80% van hoe de show eruit moet zien al uitgeschre­ven op zijn computer. “Ik moet daar niet flauw over doen: de kans dat ik elk jaar Zomerhit win, een MIA krijg én in Liefde voor Muziek zit is klein. Het moest dus nu gebeuren. Het is het spannendst­e dat ik tot nog toe gedaan heb. Na de aankondigi­ng heb ik er een paar nachten niet van geslapen. En ik bel drie keer per dag om te horen hoe het met de ticketverk­oop zit. Want ik steek mijn nek uit, he. Nu, de vibe zit goed. Zo goed dat we ondertusse­n een tweede concert hebben toegevoegd. In de eerste twee weken vlogen er al 12.000 kaartjes de deur uit. Als ik het op mijn leeftijd gedaan krijg dat tienduizen­den mensen in Antwerpen naar mijn eigen nummers komen luisteren, zou dat… fenomenaal zijn. Ik heb er met Koen Wauters over gesproken en die is er vast van overtuigd dat het lukt. Hij heeft beloofd om ook zelf te komen kijken. Stan Van Samang ging nog verder. Die zei onomwonden: ’t wordt de schoonste dag van uw leven.” Stress om voor zo’n grote mensenmass­a te staan heeft hij niet. “De eerste paar minuten zal ik het vast in mijn broek doen, maar ik ken mezelf: het publiek gaat me een ongelofeli­jke energieboo­st geven.”

Vlaamse jongen

De drang om te entertaine­n heeft er altijd ingezeten. Op zijn vierde stond Niels tijdens communiefe­esten al op de tafel te zingen. Waar dat vandaan komt weet hij niet, want noch zijn broer, noch zijn ouders voelen de behoefte om zo in de belangstel­ling te staan. “Ik heb gewoon veel aandacht nodig”, zegt hij zelf. “Ik heb een ego. Anders zou ik niet doen wat ik doe, hé. Als ik tegen vrienden op café een verhaal vertel, is dat ook een beetje op podium staan. Ik entertain gewoon graag. Geef me een micro en een publiek, en ik zal zorgen dat ze zich amuseren. Het is sterker dan mezelf. Al vind ik het net zo fijn om naar andere mensen te luisteren. Anders zou ’t maar triestig zijn.”

In zekere zin ligt ook daar de verklaring voor het succes dat hem nu overkomt: Niels Destadsbad­er is nadrukkeli­jk een jongen van bij ons. Zonder sterallure­s of streken. “Ik heb alleszins nooit de ambitie gehad om het in Amerika of Groot-Brittannië te maken. Onlangs was ik op bezoek bij K’s Choice, die net daarvoor in Tel Aviv hadden gespeeld. Dat zou niks voor mij zijn. Ik ben een puur Vlaamse jongen die graag bij zijn ouders en zijn familie is. Stuur me drie weken op reis, en ik verga van de heimwee. Mijn helden zijn sowieso altijd Nederlands­talig geweest. Ik kijk zelf naar F.C. De Kampioenen, Thuis en Familie. Ik eet ook het liefst frieten, drink graag een goeie pint. Kortom: alles waar ik van hou is Vlaams.”

Strenge Miguel

Ook als tekstschri­jver laat hij zich inspireren door voorbeelde­n van bij ons. “Ik luister veel naar Raymond van het Groenewoud en Bart Peeters. Daar leer ik veel van. Ik probeer teksten te schrijven waarvan de mensen denken: da’s verdomme goed gevonden. De lat moet hoger liggen dan de gebruikeli­jke ik-hou-van-jou-ik-blijf-je-trouwclich­és. Op dat vlak ben ik ontzettend ambitieus. Ik laat me omringen door mensen die daar een oor voor hebben. Onder invloed van Miguel Wiels ben ik heel kritisch voor mezelf geworden. Als ik hem iets doorstuur, is hij héél streng voor mij. Dat is niet altijd even leuk, maar wel noodzakeli­jk om te kunnen groeien. Nederlands is sowieso geen gemakkelij­ke taal om songtekste­n in te schrijven. Toch was het een bewuste keuze. Na Steracteur Sterarties­t ben ik door verschille­nde platenfirm­a’s benaderd, maar allemaal wilden ze dat ik in het Engels ging zingen. Dat interessee­rde me niet, dus daarom ben ik uiteindeli­jk in eigen beheer begonnen. Ik ging zélf met mijn plaatjes naar de radio, zag dat ze telkens onderaan de stapel belandden en daar de week nadien nog lagen. De ontgoochel­ing die daarmee gepaard ging vergeet ik nooit meer. Maar ik ben er altijd in blijven geloven. Onderweg moet je een beetje geluk hebben. Door de Zomerhit van Radio 2 te winnen. Of een MIA in de wacht te slepen. Zelf schat ik die prijs overigens niet zo hoog in, maar voor de perceptie is dat wel belangrijk geweest. Plots vonden mensen dat ik kon zingen. En ik heb ze uiteraard niet tegengespr­oken (lacht).” BART STEENHAUT

“Het Sportpalei­s is de zotste zaal die je als Vlaamse entertaine­r kunt vullen. Maar het moest nu gebeuren: de kans dat ik elk jaar Zomerhit win, een MIA krijg én in Liefde voor Muziek zit is klein.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ?? Op het podium met Miguel Wiels: “Hij is héél streng voor mij. Dat is niet altijd even leuk, maar wel noodzakeli­jk om te kunnen groeien.”
FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE Op het podium met Miguel Wiels: “Hij is héél streng voor mij. Dat is niet altijd even leuk, maar wel noodzakeli­jk om te kunnen groeien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium