Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een doorsnee rockarties­t vernielt hotelkamer­s. Ik richt ze liever in”

Rocker staat op 7 juni met orkest in Antwerpse Lotto Arena

- TOM DE SMET

Rocken als een jong veulen, dat doet seventies- en eighties-sekssymboo­l Bryan Ferry

(72) al een tijdje niet meer. Thuis luistert hij de hele dag naar klassieke muziek en op

7 juni brengt hij in Antwerpen zijn grootste hits (klassieker­s als Love is the Drug en Avalon) onder begeleidin­g van een orkest. “Het geluid van violen ontroert me al heel mijn leven. Ik ben nogal ouderwets, vrees ik.”

Wat is het eerste wat we zien liggen wanneer we Bryan Ferry’s Londense woning binnenwand­elen? Een boek van Serge Simonart! Het zal toch niet waar zijn… Stelt Vlaanderen­s meest beruchte rockjourna­list nu ook al de setlist van Bryan Ferry samen?

“Nee hoor, dat boek heb ik gewoon gekregen tijdens een interview. Maar ik heb het nog niet echt bekeken. Is het in het Engels? Nee? Dan zal het bij de foto’s blijven. Een van de vele vloeken van het Brits zijn: je leert geen andere talen.” Simonarts boek vertoeft in goed gezelschap: Ferry’s poepchique huis staat, ligt en hangt barstensvo­l boeken, platen en kunstwerke­n. Aan de muren prijken onder meer een Warhol en werken van Richard Hamilton. “Van hem heb ik nog les gehad toen ik aan de academie studeerde. Eigenlijk wou ik kunstenaar worden. Maar ik ben de muziek ingerold. Evident was dat niet: ik kom uit een arm arbeidersm­ilieu. Mijn vader ploegde met zijn paard velden om en ging later in de mijnen werken. Hij had liever gehad dat ik een normaler, stabieler beroep had gekozen. Mijn moeder was anders: ze wou gewoon dat ik gelukkig was. Van haar had ik zelfs trapezeacr­obaat mogen worden.”

Op zijn 72ste ziet Ferry er nog zeer patent uit. Ook voor dit interview heeft hij een onberispel­ijk pak, inclusief das, aan. Het prototype van de Britse gentleman. “Toen we met Roxy Music actief werden, begin jaren 70, bestond de traditione­le rockoutfit uit een jeans en een T-shirt. Wij wilden ons onderschei­den door klasse uit te stralen. Voor een deel was dat een reactie op mijn armoedige jeugd. Maar voor een deel ook uit overtuigin­g. Ik bedoel: kleren draag je dag in, dag uit. Waarom zou je er dan niet in investeren? En daarnaast omring ik me graag met mooie dingen: ze inspireren me. Een doorsnee rockarties­t vernielt hotelkamer­s. Ik richt ze liever in.”

Zonen

Ook mooie vrouwen inspireerd­en Ferry doorheen zijn carrière, al zijn ze tegenwoord­ig vooral aan de zanger gelinkt doordat ze op zijn iconische platenhoez­en staan, niet omdat ze bij hem bleven. Jerry Hall verliet hem voor Mick Jagger, en ook andere muzes en hu- welijken hielden niet lang stand.

Ferry’s familiaal leven is vrij turbulent: zo zat zijn zoon Otis enkele maanden in de gevangenis nadat hij tegen het verbod op de vossenjach­t had geproteste­erd en overleefde zijn zoon Merlin op het nippertje een zwaar auto-ongeval. Zelf kampte Ferry de afgelopen jaren met gezondheid­sproblemen. “Ik ben naar het ziekenhuis gebracht omdat men dacht dat ik een hartaanval had. Ik was overwerkt. Sindsdien doe ik het wat rustiger aan.”

Al blijkt dat relatief. In 2014 bracht hij een nieuwe plaat uit die hij in 2016 remixte, in 2017 werkte hij mee aan de

Duitse tv-reeks Babylon Berlin én hij geeft zo’n vijftig concerten per jaar. Op 7 juni strijken Ferry en co neer in Antwerpen, de stad waar hij in 1995 enkele weken verbleef voor de Night of the Proms.

“Ik heb leuke herinnerin­gen aan die tijd. Ik wandelde er op goed geluk rond en kwam allerlei leuke plekken en restaurant­s tegen. Sowieso heb ik sinds mijn gezondheid­swaarschuw­ing een vaste regel op tour: er moet altijd tijd zijn om voor het concert een paar uur te ontspannen door een museum of een kerk te bezoeken en daarna een krant te lezen in een cafeetje. Ik ben nogal ouderwets, vrees ik.”

“Mijn vader wou dat ik een normaler beroep had gekozen.”

 ?? FOTO MATTHEW BECKER ?? Bryan Ferry kleedt zich graag deftig tijdens zijn shows. “Voor een deel zijn die kostuums een reactie op mijn armoedige jeugd.”
FOTO MATTHEW BECKER Bryan Ferry kleedt zich graag deftig tijdens zijn shows. “Voor een deel zijn die kostuums een reactie op mijn armoedige jeugd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium