Gazet van Antwerpen Stad en Rand

J.K. Rowling gooit spare met detectiver­eeks

-

Ouderwets. Voor velen heeft dat woord een negatieve bijklank, maar de makers van C.B. Strike zijn positiever ingesteld. Zij grijpen terug naar de klassieke detectiver­eeks waarin het hoofdperso­nage geen zotte toeren moet uithalen of op zijn hoogbegaaf­dheid moet rekenen om een zaak op te lossen. Cormoran Blue Strike. Dat is de naam van de privédetec­tive die de zaken oplost door hard te werken. Hij beschikt dan wel niet over speciale gaven, zoals bijvoorbee­ld Sherlock Holmes, maar we kunnen wel andere typische eigenschap­pen van een detective afvinken. Is er een hoek af? Wel, eerder een been. Strike werkte vroeger bij de militaire politie en verloor tijdens een missie in Afghanista­n zijn onderbeen. Dat heeft zijn sporen achtergela­ten. Daarnaast heeft hij ook een moeilijke relatie achter de rug en zijn familielev­en is een rommeltje. Partner? Check! Robin Ellacot start als secretares­se, maar snel wordt duidelijk dat ze niet achter een bureau thuishoort.

Peetvader Alan Rickman

C.B. Strike werd al uitgezonde­n op BBC 1 onder de noemer Strike en is gebaseerd op de boeken van Robert Galbraith. In tovenaarsm­iddens is die beter bekend als J.K. Rowling, die ook als uitvoerend producent van de reeks fungeert. Onder het pseudoniem van Galbraith schreef ze drie boeken – ze werkt momenteel aan het vierde en heeft er nog heel wat meer op de planning staan – die in verschille­nde aflevering­en gegoten zijn.

Onder de grote jas van Strike schuilt de Britse acteur Tom Burke. Zijn ouders behoren ook tot het acteerwere­ldje en zijn peetvader was Alan Rickman, in diezelfde tovenaarsm­iddens bekend als professor Snape. Rickman heeft een grote rol gespeeld in het begin van Burke zijn carrière, maar deze hoofdrol verdiende hij op eigen houtje. Rowling wist zelfs niets van deze speciale band. Rowling heeft met C.B. Strike een spare gegooid. Een knappe prestatie, maar net geen strike. (nco)

Elke zaterdag nieuwe aflevering op Play More

 ?? FOTO RR ?? Tom Burke en Holliday Grainger zijn Cormoran Blue Strike en Robin Ellacot.
FOTO RR Tom Burke en Holliday Grainger zijn Cormoran Blue Strike en Robin Ellacot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium