Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Weerwolf in Benteke

-

1. Benteke is (te) lief NIET WAAR “Het klopt dat ik niet gemeen ben, maar ik ben ook niet naïef. In het begin van mijn carrière zijn er zeker momenten geweest waarin ik misschien te naïef was. Maar ik heb geleerd. Toen ik weg moest bij Standard (technisch directeur JeanFranço­is de Sart verkoos Batshuayi boven

Benteke, red.), had ik dingen anders kunnen doen. Maar bij Genk viel ik met Mario Been op een trainer die me boven mezelf deed uitstijgen en ik versierde een transfer naar Engeland. Ik geloof erg in God en ik weet dat wat er gebeurt geen toeval is. Dat betekent niet dat ik in hoekje ga zitten wachten tot Real Madrid me komt halen. Ik weet dat ik heel hard moet werken om dingen te bereiken. Maar mijn geloof houdt in dat ik weet dat ik vroeg of laat voor mijn harde werk beloond zal worden. Alles wat ik tot hiertoe bereikt heb, heb ik zelf afgedwonge­n. Niemand heeft me ooit een cadeau gegeven. Alles wat ik heb bereikt, verdien ik. Daar mag ik trots op zijn.”

2. Benteke speelt nooit meer voor een grote club in Engeland NIET WAAR

“Het is niet omdat ik één slecht seizoen speel, dat dit het einde van de wereld is en de clubs plots geen interesse in me hebben. Net zoals ik de topclubs niet voor het uitkiezen had toen ik een goed seizoen had gedraaid. Het werkt in beide richtingen. Ik ga me niet negatiever gedragen als het niet goed gaat. Net zoals ik ook niet meer euforisch wordt als het goed gaat. Ik blijf altijd dezelfde persoon. Daarom geloof ik zeker nog dat ik bij een grote club kan spelen.”

“Ik besef dat de grote clubs nu niet gaan bellen. Maar ik kan alleen maar mijn best doen. In principe speel ik liever alle wedstrijde­n bij de club waar ik nu ben (Crystal Palace, red.), dan op de bank te zitten

bij een topclub (voorheen bij Liverpool,

red.). Maar het is heel menselijk dat je als voetballer altijd gaat luisteren als een grote club voor je komt. Je moet dan een afweging maken.”

3. Benteke is de beste kopper van de Premier League WAAR

“Het is zeker mijn sterke punt en het is die eigenschap die me tot in Engeland heeft gebracht. Ik ben groot, maar ik heb ook een goeie timing. Die combinatie komt niet zo heel vaak voor. In Engeland is dat belangrijk omdat alle verdediger­s er groot zijn. De center moet perfect getrapt zijn en de timing ook. Ik weet dat de Premier League ideaal is voor mij. Dit seizoen was minder, maar ik heb al genoeg bewezen dat ik beslissend kan zijn in topmatchen. Ik heb de wapens om er te spelen. Of het nu bij een grote of een kleine club is.”

4. Benteke is geen moderne spits NIET WAAR

“Ik wil me niet helemaal vergelijke­n met Olivier Giroud, maar over hem wordt hetzelfde gezegd en hij zit toch maar mooi bij Chelsea. En hij is de eerste keuze bij Frankrijk (waar geen plaats is voor kleppers als Lacazette, Martial en Benzema, red.). Zeker in het Engelse voetbal is er geen enkele club waar ik niet zou kunnen spelen. Alles hangt af van wie de trainer is en hoe hij zijn spelers wil gebruiken. De rol die Fernando Llorente speelt bij Tottenham, die zou ik ook kunnen vervullen (de Spaanse targetspit­s speelde eerder bij Juventus en

Swansea, red.). Hij speelt misschien minder in de Premier League, maar vaker in de Europese of de Engelse bekers. Engelse topclubs hebben nood aan een brede kern en veel verschille­nde types spelers. Zelfs Pep Guardiola en City kunnen baat hebben bij een spits die de bal kan bijhouden en met de kop kan scoren.”

5. Benteke is de meest complete aanvaller van de Duivels WAAR

“Ik wil me niet vergelijke­n met de anderen, maar als ik naar mezelf kijk, vind ik me wel compleet als aanvaller. Ik kan met de rug naar doel spelen, ik kan met het gezicht naar doel spelen. Ik kan zowel overweg met flankvoorz­etten als met kort passenspel. Ik kan me aanpassen, ook dat is een voordeel. Ik denk ook dat ik de spits ben wiens kwaliteite­n het best passen bij die van Eden. Ik kom heel goed met hem overeen, maar ga hem nooit vragen een goed woordje voor mij te doen. Dat zou hij ook zelf niet willen. Hij weet dat mijn aanwezighe­id goed is voor hem. We hebben bij de jeugd een WK gespeeld. Normaal hadden we ook het WK in Brazilië gespeeld, maar ik was geblesseer­d. Dat heeft mij pijn gedaan, maar dat heeft ook hem pijn gedaan. Nu hebben we de kans eindelijk samen een WK bij de grote jongens te spelen.” 6. Benteke heeft de strijd met Lukaku en Batshuayi verloren NIET WAAR “Dat wordt gezegd omdat de twee anderen veel hebben gescoord. Maar ook dát is de schoonheid van voetbal: het kan ineens kantelen. Toen Lukaku eens geblesseer­d was en ik scoorde, schreef de pers:

Christian is de doublure van Lukaku. Over Divock (Origi) en Michy (Batshuayi) werd niet eens geschreven. Michy en ik denken niet in termen van nummer een, twee of drie. We doen gewoon ons best en wachten onze kans af. In de nationale ploeg heb je de grootste concurrent­ie die er bestaat. Op dit moment is Romelu de nummer één. Hij verdient dat ook voor honderd procent, zonder discussie. Maar ik wil mezelf geen positie opspelden, want in het voetbal gaat het snel. Ook Dries Mertens kan in de spits spelen. Het leven van een aanvaller is moeilijk.”

“Het was een schok dat ik er niet bij was in maart, daar ga ik niet om liegen. Ik was altijd in de groep. Maar ik ben ook niet dom. Ik weet dat ik niet genoeg had laten zien met mijn club. Na de selectie heeft Martinez me gebeld en hebben we een lange discussie gehad. Hij heeft me uitgelegd wat ik moest doen om erbij te zijn. Dat deed deugd, want zo kende ik de reden. Martinez weet dat ik bij de nationale ploeg wel heb gepresteer­d. Dat is dan ook de reden waarom ik hier vandaag ben.” “Ik maak me geen zorgen over mijn vorm bij de nationale ploeg, want hier ben ik omringd door de beste spelers van mijn land. Als spits weet ik dat ik meer kans hebt om te scoren bij de nationale ploeg dan bij mijn club. Daarnaast weet ik ook dat ik een andere stijl heb dan Michy of Romelu. En ook dat kan me helpen.”

7. Benteke heeft moeite met regelmaat WAAR

“Het moeilijkst­e voor een voetballer is constant te zijn. Ik werk er hard voor om dat te bereiken, want ik weet dat ik het kan. Ik heb het al gedaan bij Aston Villa en bij Genk bijvoorbee­ld. De sleutel is het vertrouwen van de coach. Mario Been, Paul Lambert, maar ook Tim Sherwood, Alan Pardew en Sam

Allardyce hebben altijd in mij geloofd. Bij de nationale ploeg vertrouwde­n Wilmots en

Martinez me ook.”

“In het voetbal is het vertrouwen van de coach alles. Als je weet dat de coach je niet vertrouwt, ga je niet bevrijd kunnen spelen en gaat het niet werken. Ik heb er al vaak over nagedacht. Het is niet zo dat ik niet kan spelen zonder vertrouwen. Maar de momenten wanneer ik op mijn best was, waren ook de momenten dat ik het meeste vertrouwen van de coach had. Als een coach je vertrouwen geeft, geeft hij je ook verantwoor­delijkheid. Dat zorgt ook voor druk, maar als je tegelijk vertrouwen krijgt, kan je gemakkelij­ker met die druk omgaan.”

8. Lukaku haalt meer vertrouwen bij zichzelf WAAR

“Dat klopt, dat is de kracht van Romelu. In zijn hoofd is hij de beste. Daardoor kan hij vooruit. Maar als hij in de put zit, probeert de coach hem uit de put te helpen. José Mourinho heeft hem verdedigd toen hij minder scoorde. Voor een speler is dat belangrijk. Hij heeft dat vertrouwen nodig. Misschien had hij minder het vertrouwen van Wilmots. Nu is hij bevrijd, want van Martinez heeft hij het vertrouwen wel.”

“Toen Romelu eerder deze week sprak over de fans, denk ik dat hem iets van het hart moest. Persoonlij­k heb ik nooit een probleem gehad met de fans. Als ik goed was, waren ze blij, als ik niet goed was, lieten ze het ook merken. Ik geloof niet dat supporters een speler uitfluiten omdat ze hem niet graag hebben. Volgens mij houden ze van elke speler van de nationale ploeg. Ze verwachten dat we ons best doen, dat is alles.” 9. Dit is de laatste kans op een top-WK NIET WAAR “Voor mezelf denk ik niet. Ik ben 27 (Benteke wordt 28 in december, red.) en ik denk dat ik zeker een WK op mijn 31e kan spelen. Maar het is misschien de laatste kans om iets groots te doen met deze generatie. Daarom sta ik ook te popelen om erbij te zijn, omdat ik weet dat we met deze spelers ver kunnen geraken. Ik zeg niet dat het met de anderen binnen vier jaar niet het geval zal zijn. Maar met deze generatie moet het nu gebeuren.”

“Als ik bij de 23 ben, heb ik een grote kans om te spelen. Dat weet ik zeker. En vaak kan je vanaf de bank het verschil maken. In de eerst match is er altijd veel druk. Maar daarna kan er altijd iets gebeuren. Kijk naar wat er in Brazilië is gebeurd met Divock. Eerlijk gezegd, ik ben supergemot­iveerd. Ik denk niet te veel aan het seizoen met Crystal Palace. Ik ben nu hier en de adrenaline stroomt. Het is niet elk jaar dat je een WK kan spelen. Ik denk er geen seconde aan dat ik niet bij de 23 zal zijn.”

 ?? FOTO ISOSPORT ??
FOTO ISOSPORT
 ?? FOTO ISOSPORT ?? Een knuffel van kapitein Vincent Kompany: Benteke ligt duidelijk nog goed in de groep.
FOTO ISOSPORT Een knuffel van kapitein Vincent Kompany: Benteke ligt duidelijk nog goed in de groep.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium