Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn medaille van Mexico ‘86? Weggegeven, denk ik”

Eric Gerets (64) over de Rode Duivels, zijn gezondheid en zijn aanstaande bruid Virginie

-

Het voetbalsei­zoen zit erop, de Rode Duivels beginnen over twee weken aan hun WK en Eric Gerets (64) trouwt eind augustus met zijn Luikse vriendin. “Ze heeft Italiaanse roots en daar hoort een Italiaans temperamen­t bij. Maar zo heb ik het graag.” De hoogste tijd voor een uitgebreid­e babbel met ‘de Leeuw’.

Twee weken geleden vierde ‘de Leeuw’ zijn 64e verjaardag. We hebben nog een laat cadeautje meegebrach­t. Gerets grijnst als hij de geschenkve­rpakking van het boek ‘Hengelspor­t, de complete gids’ heeft gescheurd. “Erg bedankt. Ik zou opnieuw meer moeten vissen, want het komt er de laatste tijd niet meer van.”

Laten we het hebben over jouw andere sport: voetbal. We moeten het weten: heb je niet gevloekt toen Vormer tegen Standard handspel beging en Vossen scoorde? (Lacht) “Lichtjes. Je kan fluiten voor die fase. Ik zeg niet dat het moét. Maar toen was het wel voorbij voor ons.”

Je bent nóg meer Standard-supporter geworden dan vroeger.

“Ik ga naar alle thuismatch­en kijken. Met Sa Pinto had ik een goede band. Ik mocht hem wel. Buiten die domme dingetjes in Anderlecht kan je hem weinig aanwrijven.”

Michel Preud’homme volgt hem op. ‘God in Luik’.

“Michel is de grote baas, die over alles mee zal beslissen. Een, twee of drie petten, dat maakt niet uit. Het is de verantwoor­delijkheid die je krijgt. Hij zal niet ontgoochel­en. Ik hoop dat hij de titel pakt.”

Over titels gesproken: hoe ver geraken de Rode Duivels straks op het WK in Rusland? “Beter doen dan mijn generatie, dat betekent de finale halen. Daar ga ik van uit.”

Begint het al te kriebelen?

“Dat is veel gezegd. Maar ik voel toch een gezonde spanning.” Wat kan er mislopen voor België?

“Te veel blessures, zoals twee jaar geleden tegen Wales (op het

EK, red.). Als iedereen fit is, maak ik me geen zorgen. Maar als er weer drie verdediger­s uitvallen, houd ik mijn hart vast.”

Is de kans op een blessure groter tijdens een druk WK?

“Neen, dat niet. Ik raakte geblesseer­d in 1982 in Spanje, omdat Jean-Marie Pfaff toen zo lief was om tijdens de wedstrijd tegen Hongarije een knie in mijn oor te plaatsen. Ik kon naar huis met een hersenschu­dding.”

Wat denk je dan in het vliegtuig op weg naar huis?

“Dan stuikt je wereld helemaal in mekaar. Zeker omdat ik in 1982 op de top van mijn kunnen was. Dat deed toen echt pijn.”

Denk je nog vaak terug aan Mexico 1986, waar je de halve finale haalde? “Jullie, journalist­en, doen me daar altijd aan denken tijdens jullie interviews!” (schatert)

Er zijn toch ergere zaken om aan herinnerd te worden?

“Absoluut. Maar ik vond ons in 1990 in Italië beter voetballen dan in Mexico. Als die bal van Platt (in de achtste finale tegen Engeland, red.) niet binnen was gevlogen, hadden we het ook daar ver geschopt. Het WK 1986 blijft natuurlijk een schitteren­de herinnerin­g.”

Heb je je shirt van dat WK nog?

“Neen, geen enkel shirt. De medaille ook niet. Ik weet niet meer waar ik die gelaten heb. Waarschijn­lijk weggegeven.”

Wat vind je van Roberto Martinez?

“Sterk. Zijn aanpak, communicat­ie en tactiek zijn prima.”

Toen hij Nainggolan thuisliet, werd hij bijna staatsvija­nd nummer één.

zijn. “Zoiets Maar gebeurt daar mag altijd je als geen je beslissing­en rekening mee neemt houden. die niet Er zit populair nu wel wat goed. druk Dan op is die de druk match in één tegen keer Portugal. weer weg.” Hopelijk doen we het Vond je de reacties op de niet-selectie van Nainggolan overdreven? (Gedecideer­d) “Ja. Nainggolan is een belangrijk­e speler, maar hij is Messi niet.” Een ander discussiep­unt: waar zou jij Kevin De Bruyne uitspelen?

“In ieder geval centraal. Aanvallend of controlere­nd, dat maakt niet zo veel uit. Maar dus zeker niet op de zijkant.” Wordt De Bruyne de bepalende factor voor de Rode Duivels, meer nog dan Eden Hazard? “Vind ik wel. Als hij in de buurt komt van zijn niveau bij Manchester City, dan staan we er goed voor.” Hoe volg je de wedstrijde­n van de Rode Duivels? Thuis, bij vrienden, op café...?

“Rustig thuis, met vrienden. Ik kijk ook uit naar de jonge Duitse lichting. Mijn zaakwaarne­mer is een Duitser van Turkse origine en is me gek aan het maken om een wedstrijd van de Mannschaft te gaan bekijken in Rusland, maar ik denk niet dat ik zal gaan. Ik blijf liever hier bij mijn vriendin.” We mogen jou zelfs felicitere­n. In augustus stap je in het huwelijksb­ootje. “Ja, dat klopt. Niet dat het een must was voor mij, maar waarom ook niet? We zijn heel gelukkig samen.” Virginie is een stuk jonger dan jij.

“Dat speelt geen rol. Wij voelen dat niet zo aan. Ze heeft Italiaanse roots en daar hoort een Italiaans temperamen­t bij. Niet altijd even makkelijk, maar zo heb ik het graag.” Dan moet je nog op zoek naar een trouwkostu­um.

“Dat zal wel lukken.” (grijnst) Je zei eerder al dat je nu met pensioen bent. Eric Gerets en pensioen: dat zijn twee woorden die botsen. “Ik ben verplicht met pensioen gegaan omdat ik met een aantal

medische akkefietje­s sukkel. (Gerets heeft twee aneurysma’s, bloedklont­ertjes op een ader, red.) Ik doe wat ik graag doe en wat ik kan. We hebben nu pas ook een huis in Luik gekocht en de tuin is daar groter dan ik verwacht had.” (lacht) Sukkel je nog met evenwichts­problemen?

“Die heb ik constant. Ik ben nu aan het wachten om in het ziekenhuis van Maastricht nog maar eens onderzocht te worden, eerder gebeurde dat al in Genk, Hasselt en Luik. Hopelijk verbetert mijn toestand dan toch een beetje. Helemaal genezen zal ik nooit meer, dat weet ik. Maar het is erg vervelend als je voortduren­d op je flikker gaat.” (grijnst) Heb je schrik voor wat er gaat komen? Dat je helemaal afhankelij­k wordt van anderen? “Ja, want ik ben altijd een ondernemen­d iemand geweest. Het is frustreren­d dat ik bepaalde dingen gewoon niet meer kan. Ik geniet wel van het leven, maar het feit dat ik constant last heb van mijn gezondheid, is een hindernis. Dat is niet aangenaam.” Rook je eigenlijk nog sigaren?

“Ja, ik heb net nog een voorraad ingeslagen. Daar kan ik van genieten. Misschien wel te veel.” Er is ons altijd verteld dat sigaren minder kwaad kunnen omdat je niet inhaleert. “Tja. Vitaminen zijn het nu ook weer niet, hé.” (lacht) KRISTOF LIBERLOO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium