Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oubollige trainingen, geen scheenbesc­hermers en vrees voor ‘De Matrak’

- Van onze redacteur in Panama City LUDO VANDEWALLE

Johan Boskamp: “Het Panamakana­al, heeft dat land iets meer?” Kevin De Bruyne: “De Panama Papers is het enige wat ik van dat land ken.” Tot de Midden-Amerikanen zich voor het WK kwalificee­rden en als eerste tegenstand­er van de Rode Duivels uit de lotingpot werden gevist, bleef ook onze kennis daartoe beperkt. Nog altijd, eigenlijk. Daarom: een kennismaki­ng met ‘La Roja’, de nationale ploeg die traint in volle chaos onder het toeziend oog van Hernan Dario Gomez, ‘De Matrak’ van Panama.

De skyline van Panama-Stad doorstaat met glans de vergelijki­ng met die van New York. Hemelhoge buildings bevinden zich aan de boorden van het ooit zo veelbespro­ken Panamakana­al en duwen de krottenwij­ken naar de achtergron­d. Vergis u niet: er is nog armoede in deze niet langer door de Amerikanen gecontrole­erde en door Venezolaan­se gastarbeid­ers overspoeld­e staat waar corruptie welig tiert. De nultoleran­tie voor alcohol achter het stuur wordt omzeild door het betalen van fooien aan de politie. Vandaar ook dat in het verkeer rechts inhalen geen enkel probleem is. Het gemiddelde maandloon bedraagt tussen de 850 en 1.300 dollar (730 en 1.115 euro). Toch is het leven er peperduur, waardoor de meeste inwoners twee jobs hebben. Als bijverdien­ste ligt taxi- of Uberchauff­eur goed in de markt. En afspraakur­en zijn altijd ‘ongeveer’, met een speling van minstens een uur. Geen Panamees die er zich druk om maakt.

30.000 euro premie

Een wandeling van een kwartier door de stad en je kan er niet omheen: Roman Torres. Aanvoerder van het nationale team. Het is de Panamese Cristiano Ronaldo en Lionel Messi in één. Qua popularite­it toch, want de 32-jarige verdediger is voetballen­d heel beperkt. Toch siert hij elke billboard. Dan maakt hij reclame voor frisdrank, daarna meent hij te weten dat je met die bepaalde bankkaart pas helemaal hip bent, zeker als je benzine tankt van dat ene merk.

Torres heeft een uiterlijk dat Roberto Martinez nog meer angst zou aanjagen dan dat van Radja Nainggolan. Ook behangen met veel te veel tatoeages en daarboveno­p een haardracht waarvan je je afvraagt wat hij met dat wilde kapsel moet. We willen het vragen, maar houden ons in. Roman Torres is met zijn 1,88 meter uitzonderl­ijk groot voor een Panamees – in een doorsnee kledingwin­kel is een mannenbroe­k langer dan maat 32 niet te vinden – en met zijn wilde uiterlijk best impression­ant omdat hij er brede schouders aan koppelt. Een beest. Hard op het veld, maar niet vuil. En een winnaar.

Een excentriek­e figuur, maar Roman Torres – die voor Seattle Sounders in de VS speelt – is vooral de maker van de 2-1 tegen Costa Rica, waardoor Panama zich voor het eerst voor het WK wist te plaatsen. We bedoelen de geldige goal, want de eerste goal van Panama in die cruciale wedstrijd had niet eens de lijn overschred­en. “Rechtvaard­igheid nadat we vier jaar geleden op het nippertje werden uitgeschak­eld tegen de VS, door twee doelpunten in blessureti­jd”, zegt Blas Perez, auteur van die ongeldige 1-1 tegen Costa Rica, een beetje verongelij­kt. Blas Perez is 37 jaar, de oudste speler in de selectie. De man glimt. De spelers verdienden 35.000 dollar (30.000 euro) met de kwalificat­ie alleen. De discussie over de nietuitgek­eerde portretrec­hten is voorlopig geen thema meer.

Apetrots

Spelers, trainers, stafleden, supporters, journalist­en: allemaal zijn ze apetrots dat hun land op een WK aanwezig is. Het enthousias­me van de fans kent weinig grenzen. President Juan Carlos Verela denkt er zelfs aan alle Panamezen een dag vakantie te geven wanneer ze hun WK-matchen spelen, tot afgrijzen van de vele buitenland­se multinatio­nals die in Panama zijn gevestigd. Op de trainingen, telkens open voor pers en publiek, zijn er minstens 500 fans aanwezig. Daarvan zijn er 400 vergezeld van een stickerboe­k, dat door de spelers met veel geduld van een handtekeni­ng wordt voorzien. Deze generatie gaat al lang door het leven als de gouden generatie, maar stelde telkens teleur. Waar hebben we dat nog gehoord?

Achter die trots schuilt een grote

angst. De angst voor de afgang. De 6-0 in Zwitserlan­d in maart betekende een zware klap. Geen enkel gesprek met een speler gaat aan het voorbehoud voorbij. “We zijn dolblij dat we dit hebben bereikt”, zegt Anibal Godoy (28), middenveld­er van San José Earthquake in de VS en met een transferwa­arde van 800.000 euro de duurste speler in de WK-selectie. Alle spelers praten hem na: “We gaan er het beste van maken. We moeten Panama een goed imago bezorgen.” Geen enkele speler durft ook maar één keer het woord winnen in de mond te nemen.

“Het publiek is wat overenthou­siast”, zegt Gabriel Gomez (34), met 143 interlands recordhoud­er van zijn land. “Het is niet omdat we deelnemen, dat we ook wereldkamp­ioen worden. Maar goed, ook ikzelf vind het fantastisc­h wat ik allemaal meemaak. Vijftien jaar speel ik voor de nationale ploeg en dit wordt het absolute hoogtepunt. Laten we er een digno WK van maken.” Digno. Waardig. Het woord dat altijd terugkomt. Gomez is de vaandeldra­ger van die zogenaamde gouden generatie Panamese voetballer­s die dat predicaat eindelijk waarmaken. Maar, geeft hij toe, het is wel laat. Dat benadrukt Gabriel Gomez door zijn afscheid van de nationale ploeg na het WK aan te kondigen. En hij is niet alleen. Hij is al nummer vijf. Na Luis Tejada (36 jaar, 110 interlands), Blas Perez

“Of ik een speler van België ken? Die vraag is een belediging. Ik ken ze verdorie allemaal!” Blas Perez (37) Panamese spits “De bondscoach is de José Mourinho van het Amerikaans­e continent. Hij zoekt het conflict op. En hij is onaantastb­aar sinds hij Panama naar het WK bracht.” Alexander da Silva Journalist bij de krant ‘La Prensa’ “Het is niet omdat we deelnemen, dat we ook gaan winnen. We willen er vooral een waardig WK van maken.” Gabriel Gomez (34) Panamese recordinte­rnational

(37 jaar, 113 interlands), Felipe Baloy (37 jaar, 101 interlands) en Jaime Penedo (36 jaar, 100 interlands). Bijna allemaal basisspele­rs. Panama beleeft meer dan eender welke andere WK-deelnemer het einde van een tijdperk.

Training om 7 uur

Geen opoffering is de spelers in de winter van hun loopbaan te veel. Door het regenseizo­en en de overdag nauwelijks te harden hitte, wordt er ’s ochtends om zeven uur getraind. Zouden de Rode Duivels dan al wakker zijn? De trainingen zijn volledig open voor pers en publiek. Dat zal bij Roberto Martinez in deze voorbereid­ing en op het WK geen enkele keer het geval zijn.

“Panama en België stoten door naar de tweede ronde”, zegt Javier Gutierrez, de 30-jarige voorzitter van de Panamese derdeklass­er Allianz Danian, die drie uur reisde om deze training als supporter mee te maken. “De spelers zijn oud, maar ze hebben een enorme honger. Engeland is jong en is na zo’n lang seizoen altijd moe.” Gutierrez weet waarover hij praat. Hij somt probleemlo­os de basisploeg van België en Engeland op, geeft ons nog mee dat Benteke na zijn pover seizoen met slechts drie doelpunten een twijfelgev­al is. “Op Vermaelen en Kompany kunnen jullie toch niet rekenen?” Een kenner.

Twintig jaar terug in de tijd

De trainingen verbazen. Deze sessies slingeren ons twintig jaar terug in de tijd. Een rondo met achttien spelers, waarvan er drie in het midden de bal moeten trachten te onderschep­pen, duurt liefst een halfuur. Intussen praat bondscoach Hernan Dario Gomez met zijn drie capitáns Felipe Baloy, Roman Torres en Gabriel Gomez. Pas na een halfuur begint de opwarming, die ook weer zo’n twintig minuten duurt. Dan volgt een tactische oefening van tien minuten waarbij de spelers telkens hun bal moeten nalopen. Voor de verkeerde controles en slechte passes kunnen we nog naar het veld wijzen, voor de chaos die ontstaat omdat er iemand iets verkeerd doet, zijn alleen de spelers verantwoor­delijk. De training wordt afgesloten met een wedstrijd over het ganse veld. Zonder tactische onderbreki­ng. Drie van de vier trainingen die we zien, kennen zo hun einde. Wie doet dat nog? We zien bovendien geen enkel doelpunt.

Witte kousen

Ooit werd Marouane Fellaini door toenmalig Dick Advocaat van de training gestuurd omdat hij witte kousen droeg in plaats van de afgesproke­n rode. Wel, de spelers van Panama hebben er op de training blijkbaar een wedstrijd van gemaakt om met zijn allen zo veel mogelijk verschille­nde kleuren aan te trekken. Ook scheenbesc­hermers zien we niet. De journalist­en van de geschreven pers zien het allemaal tenenkrull­end aan. Ze leven in onmin met de voor hen nukkige 62-jarige bondscoach, die in de volksmond El Bolillo wordt genoemd, ofwel

De Matrak. Die bijnaam kwam er omdat hij in zijn spelerscar­rière als langharige speler plots kaalgescho­ren op training verscheen. “Zoals een matrak”, zei zijn toenmalige trainer.

“El Bolillo is de José Mourinho van het Amerikaans­e continent”, stelt Alexander da Silva, journalist bij de grootste krant La Prensa.

“Hij zoekt het conflict op. En hij is onaantastb­aar sinds hij Panama naar het WK bracht.”

Voor de Colombiaan­se coach wordt het al zijn vijfde WK. Twee keer was hij assistent-trainer van de legendaris­che Franciso Maturana voor Colombia en één keer leidde hij dat land zelf. In 2002 bracht hij Ecuador voor het eerst in de geschieden­is naar het WK en nu deed hij dat kunstje over met Panama. Onaantastb­aar dus. Zo kan het zomaar dat hij zijn eigen zoon aanstelde als videoanali­st, zonder dat die jongen nog maar notie heeft van hoe hij een tablet moet bedienen. De meesten halen hun schouders op. Alsof De

Matrak zijn bijnaam elk moment alle eer kan aandoen.

Aanslag overleefd

Misschien wel terecht. El Bolillo werd in 2011 bij zijn tweede ambtstermi­jn als bondscoach van Colombia ontslagen omdat hij in een discotheek een vrouw had mishandeld. Tien jaar eerder werd hij zelf het slachtoffe­r van een aanslag toen hij als bondscoach van Ecuador weigerde de zoon van de ex-president in de U21-selectie op te nemen. Er werd een heuse knokploeg met wapens op de bondscoach afgestuurd. El Bolillo kwam ervan af met een gebroken neus en kogel in de dij. Even dacht hij zijn job als bondscoach op te geven, maar toch zette hij door. Een jaar later werd een van zijn aanvallers, Joselo Rodriguez, vermoord. Het leven zoals het is in het Latijns-Amerikaans­e voetbal, zeker?

Een levensgroo­t verschil met het Europese voetbal en onze Rode Duivels. Het respect voor de Belgen is evenwel levensgroo­t. En oprecht. “Of ik Belgische spelers ken?”, reageert spits Blas Perez geirriteer­d op onze vraag. “Dat is een belediging. Ik ken ze verdorie allemaal!”

“Ik volg de Belgen in de Premier League van nabij”, vertelt Anibal Godoy (28). “Ik zit elk weekend voor mijn televisie om al die topspelers te bekijken. Courtois, Hazard… Ik ken ze allemaal. We moeten hun snelheid vrezen. In Europa wordt veel sneller gespeeld dan op het Amerikaans­e continent. Wij moeten daar inzet en mentalitei­t tegenover zetten.” Zijn ploegmaats beamen volmondig. Bondscoach El Bolillo heeft het er goed ingepeperd. Het team is een blok. Maar of dat zal volstaan?

 ?? FOTO RR FOTO ISOPIX FOTO BELGA FOTO AFP ?? De skyline van Panama City doorstaat moeiteloos de vergelijki­ng met die van grootstede­n als New York. Op training: slechte passes en verkeerde controles, maar vooral veel chaos en géén doelpunt. Bondscoach Hernan Dario Gomez – alias El Bolillo, De...
FOTO RR FOTO ISOPIX FOTO BELGA FOTO AFP De skyline van Panama City doorstaat moeiteloos de vergelijki­ng met die van grootstede­n als New York. Op training: slechte passes en verkeerde controles, maar vooral veel chaos en géén doelpunt. Bondscoach Hernan Dario Gomez – alias El Bolillo, De...
 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? De Panamezen zijn uitzinnig over de eerste WK-kwalificat­ie ooit.
FOTO AFP De Panamezen zijn uitzinnig over de eerste WK-kwalificat­ie ooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium