Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hogere CO2-uitstoot maakt rijst minder voedzaam

Stof is nochtans een veelgebrui­kt middel om planten sneller te laten groeien

- HANS OTTEN

Amerikaans­e onderzoeke­rs luiden de alarmbel. Wanneer de CO2concent­ratie in onze atmosfeer zo blijft toenemen, slinkt in rijst het gehalte aan eiwitten, rijst, zink en vitamines B zienderoge­n. En dat terwijl twee miljard mensen op onze planeet rijst als dagelijks basisingre­diënt van hun maaltijd hebben.

Met de opwarming van ons klimaat doen wetenschap­pers volop onderzoek naar wat de gevolgen op onze leefomgevi­ng zijn op langere termijn. Amerikaans­e onderzoeke­rs van de University of Washington stelden zo rijstplant­en langdurig bloot aan de CO2-concentrat­ies die onze atmosfeer volgens de huidige klimaatmod­ellen tegen het eind van deze eeuw zou bevatten.

De resultaten zijn onthutsend: niet alleen bevestigt het onderzoek de eerdere vaststelli­ng dat rijst daardoor minder ijzer, zink en eiwitten gaat bevatten, maar ook ligt het gehalte aan vitamines

B1, B2, B5 en B9 in rijst anno 2100 maar liefst met 12,7% tot 30,3% lager dan in rijst anno 2018. Dat zou wel eens ernstige gevolgen kunnen hebben voor wie rijst al duizenden jaren het basisvoeds­el vormt, stellen de onderzoeke­rs. Aan de UAntwerpen wordt gelijkaard­ig onderzoek verricht, maar met andere uitkomsten. “Wij zien dat CO2 de plant toch ook juist helpt om zich te wapenen tegen een warmer klimaat”, zegt bioloog Gerrit Beemster van het departemen­t Biologie aan de UAntwerpen.

Verwondere­n die Amerikaans­e resultaten over de rijst u?

Gerrit Beemster: Het is al heel lang geweten dat verhoogde CO2 de plantengro­ei flink kan stimuleren omdat het de fotosynthe­se versterkt. Dat is precies de reden waarom bijvoorbee­ld tomatenkwe­kers zelfs extra CO2 in hun serres pompen om hun planten te laten groeien. Ook rijst is een zogenaamde C3-plant die veel baat heeft bij extra CO2.

Het enzym RuBisCo dat bij rijst deze CO2 binnenhaal­t, heeft als nadeel dat het minder goed werkt wanneer de van verhouding van zuurstof en CO2 niet ideaal is. De natuurlijk­e situatie met veel meer zuurstof is op die manier proble- matisch voor die planten. Maar als het CO2-gehalte omhoog gaat, komt het enzym plots veel beter op gang. Rijst heeft zo klassiek veel en snel voordeel van een CO2-verhoging op zijn fotosynthe­se. Dat die voedingswa­ardes bij zo’n verhoging afnemen, kan ik alleen maar verklaren als verschuivi­ngen die in de plant optreden. In het metabolism­e van een plant zijn alle producten of eigenschap­pen aan elkaar gekoppeld. Als iets omhoog gereguleer­d wordt, gaat iets anders omlaag. Je zou het totale plaatje moeten bekijken.

Is meer CO2 dan goed of slecht voor de plant?

Dat CO2-gehalte neemt in de toekomst zeker toe, maar ook met de negatieve gevolgen als hittestres­s en uitdroging gaan planten door de klimaatopw­arming vaker te maken krijgen. Zelf doen wij onderzoek naar welke gevolgen de combinatie van al die factoren in het toekomstig­e klimaat hebben voor planten als maïs en arabidopsi­s (zandraket, red.).

Wat wij daarbij zien, is dat de verhoogde CO2 een deel van de negatieve impact door hittestres­s vermindert. Dat gebeurt onder meer door de activatie van antioxidan­ten zoals vitamine C, die ook voor de mens goed zijn. Zo heeft maïs een heel andere bladstruct­uur en gebruikt het andere enzymes dan rijst. Er is daar- om lang gedacht dat dit soort planten geen effect zou ondervinde­n van CO2, maar wij zien in ons onderzoek dat dit wel het geval is. Zeker wanneer maïs in een situatie van droogtestr­ess terechtkom­t. CO2 zorgt daar voor extra energie zodat de plant zich beter kan verdedigen tegen allerlei schade. De plant gebruikt koolstofdi­oxide dan niet als groeimidde­l, maar als versterkin­g van de afweer. Het totaalplaa­tje is dus misschien niet zo slecht als je alleen maar naar de negatieve factoren zou kijken.

Het is toch geen goed teken wanneer gewassen aan voedingswa­arde verliezen?

Ik geloof eerlijk gezegd nooit dat CO2 zulke zware effecten zou hebben op de samenstell­ing van die planten, ten opzichte van andere zaken die wij dagelijks met onze gewassen doen. Ik denk aan de voorzienin­g van voedingsst­offen of bemesting, stress wanneer ze onvoldoend­e water krijgen of de aanwezighe­id van ziektes. Denk maar aan de evolutie van biologisch­e bestrijdin­g.

De plant gaat zichzelf verdedigen tegen ziektes, schimmels of stress wanneer die zich voordoen. Ook dat gebeurt door metaboliet­en die voor interne verschuivi­ngen zorgen, zowel positief als negatief. Je moet altijd naar het totaalplaa­tje kijken.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium