Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Adiós Rajoy

Groot corruptiep­roces kost Spaanse premier de kop

- KRISTOF SIMOENS

Het rijk van premier Mariano Rajoy is ‘finito’. Het Spaanse parlement stuurde hem vrijdag na een motie van wantrouwen naar huis. Rajoys positie was onhoudbaar geworden nadat een rechter in Madrid vorige week lange gevangenis­straffen had uitgesprok­en tegen voormalige politici van zijn conservati­eve Volksparti­j wegens corruptie.

Hij was zich van geen kwaad bewust, heeft altijd elke persoonlij­ke betrokkenh­eid ontkend en voelde zich evenmin verantwoor­delijk voor wat “het grootste corrupties­chandaal in de recente geschieden­is van Spanje” wordt genoemd. Maar ‘Operación Gürtel’ betekent nu wel het politieke einde van Mariano Rajoy.

351 jaar gevangenis

Alles draait rond grootschee­pse fraude in de periode 1999-2005 in Valencia en Madrid, twee bolwerken van Rajoy’s Partido Popular (PP). Spilfiguur in ‘Operación Gürtel’ is de nu 62-jarige ondernemer Francisco Correa. ‘Gürtel’ (riem) is trouwens de Duitse vertaling van ‘Correa’.

Het federaal hof in Madrid stuurde op 23 mei laatstlede­n 29 van de 37 beklaagden voor in totaal 351 jaar naar de gevangenis. Bij hen een dozijn gewezen politici van de PP. De voormalige penningmee­ster werd bijvoorbee­ld schuldig bevonden aan witwasprak­tijken en veroordeel­d tot 33 jaar gevangenis en een boete van 44 miljoen euro. Ook de PP zelf werd veroordeel­d wegens betrokkenh­eid bij een “lucratief grootschal­ig netwerk van smeergeld in ruil voor openbare contracten”. De partij moet bijna een kwart miljoen euro terugbetal­en. Rajoy werd tijdens het monsterpro­ces opgeroepen als getuige – ongezien in Spanje – maar heeft altijd ontkend dat hij van de illegale financieri­ng van zijn partij op de hoogte was.

Trieste primeur

Het was de veroordeli­ng van de PP die voor oppositiel­eider Pedro Sanchez van de sociaaldem­ocratische PSOE het sein was om een motie van wantrouwen in te dienen tegen Rajoy en zijn minderheid­sregering. Het kabinet werd gesteund door de liberalen van Ciudadanos, maar die lieten Rajoy vallen toen die niet wilde ingaan op hun eis om nieuwe verkiezing­en te organisere­n. Rajoy zag de bui dan al hangen en gooide in een tussenkoms­t, kort voor de stemming, zelf de handdoek in de ring: “Het was een eer om uw eerste minister te zijn”, zo zei hij. Uiteindeli­jk steunden 180 van de 350 parlements­leden de motie. Rajoy gaat meteen de geschieden­isboeken in als de allereerst­e Spaanse premier die via een vertrouwen­sstemming tot aftreden is gedwongen.

Door de stemming wordt de sociaaldem­ocraat Pedro Sanchez Pérez-Castejón (46) automatisc­h de nieuwe eerste minister. Die studeerde economie in Madrid en behaalde een master politieke economie aan de Université Libre de Bruxelles. Al is het zeer de vraag hoe lang hij het zal uitzingen: zijn partij PSOE telt maar 84 zetels, liefst 50 minder dan de PP. Sanchez zal dus voor elke beslissing een meerderhei­d moeten zien te vinden. Tenzij hij alsnog een coalitie in elkaar weet te boksen, maar zo’n formule is in Spanje ‘onbekend en onbemind’. En dus houden meer en meer analisten rekening met nieuwe verkiezing­en.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Premier Rajoy voelde de bui al hangen tijdens de stemming.
FOTO EPA-EFE Premier Rajoy voelde de bui al hangen tijdens de stemming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium