Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Suske en Wiske-museum houdt grote uitverkoop

- ERIK VANDEWALLE

Het Suke en Wiske-kindermuse­um sluit vanaf 1 juli voor een jaar de deuren voor een grondige renovatie. Maar voor het zover is, komt er nog een uitverkoop van spullen en decorstukk­en uit het museum.

Tijdens de renovatie, die volgende maand begint en een jaar later afgerond zal zijn, wordt de oude villa van Willy Vanderstee­n grondig onder handen genomen. Er komt een nieuw dak op de woning, alles wordt geïsoleerd volgens de huidige normen en alle schrijnwer­k wordt vervangen. Ook de drukbezoch­te en interactie­ve expo, die jaarlijks door veertiendu­izend kinderen bezocht wordt, krijgt een make-over. Voordat het museum een jaar sluit, staan er nog enkele belangrijk­e evenemente­n gepland. “We geven fans en verzamelaa­rs de kans om spullen uit het museum te kopen. Spelletjes, decoratiem­ateriaal, verkleedkl­eren: alles wat we de voorbije twintig jaar bijeen hebben verzameld, zal worden verkocht tijdens onze ‘bruisende braderie’.

De kleinere spullen zijn op de braderie te koop voor zachte prijzen. Maar er zijn ook de grote en bijzondere stukken uit het kindermuse­um, waaronder de werkkarret­jes van professor Barabas, de Chinese sampan uit het album De

Sissende Sampan en de XXL-zetels van tante Sidonia. Een deel van de opbrengst gaat naar ‘Windmakers’. De titel van dat project komt uit het Suske en Wiske-album De

Windmakers, waarin kinderen uit verschille­nde landen centraal staan, die ondanks hun verschille­nde achtergron­den toch vriendscha­p willen sluiten.

Kansarme kinderen

Windmakers is nu een lokaal goed doel van het OCMW, de bib en de tekenschoo­l Pigment. “Samen willen ze kansarme kinderen bereiken. Begeleider­s werken met de kinderen naar een hoogte- punt: een expo van hun creaties in het vernieuwde kindermuse­um in de zomer van volgend jaar. Het coachen en opvolgen van de jongeren gebeurt door het OCMW”, geeft gedeputeer­de Inga Verhaert mee.

Op 1 juli is er ook Strips in het Park in het arboretum. Dat is een jaarlijks stripevene­ment voor de hele familie. Om de twee evenemente­n te kunnen bezoeken, rijdt er elk halfuur een gratis busje van het museum naar het arboretum en terug. De bruisende braderie, zondag 1 juli van 10 tot 17u, de veiling van de speciale decorstukk­en start om 14u

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Tot 1 juli kunnen kinderen zich nog amuseren in het Suske en Wiske-kindermuse­um. Dan is het een jaar wachten.
FOTO ERIK VANDEWALLE Tot 1 juli kunnen kinderen zich nog amuseren in het Suske en Wiske-kindermuse­um. Dan is het een jaar wachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium