Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opel-site grijpt naast batterijen­fabriek Umicore

Materialen­groep Umicore kiest niet voor Antwerpen maar voor Nysaom er Europese fabriek voor grondstoff­en voor herlaadbar­e batterijen te bouwen

- MARC HELSEN PAUL VERBRAEKEN

Materialen­groep Umicore gaat zijn nieuwe fabriek voor batterijon­derdelen niet op de Antwerpse Opel-site bouwen, maar wel in Polen. Dat maakte CEO Marc Grynberg gisteren bekend. “Te hoge loonkosten zijn inderdaad een reden”, luidt het. “Maar er is in België ook te weinig geschoold personeel.” Volgens burgemeest­er Bart De Wever is er wat anders aan de hand: “De lozingsvoo­rwaarden voor zout zijn in Polen minder streng, maar wij concurrere­n niet met landen waar ze het niet zo nauw nemen met milieufact­oren.” Ook VOKA roert zich. “De krappe arbeidsmar­kt doet ons de das om. Te veel bedrijven zitten met de handen in het haar en vinden niet het juiste personeel.”

Marjolein Scheers

Woordvoers­ter Umicore

“Dat Polen betere lozingsvoo­rwaarden heeft? Dat is een verwijzing naar een productiep­roces dat niet echt voorkomt in onze activiteit­en.”

Bart De Wever

Burgemeest­er Antwerpen

“Wij kijken hier net iets anders tegen milieufact­oren aan. Wij kunnen en willen dus niet met Polen concurrere­n op vlak van loonkosten en milieufact­oren.”

Pech voor Antwerpen en per uitbreidin­g voor ons land, want Umicore kiest niet voor de voormalige site van Opel om er zijn Europese fabriek voor materialen voor herlaadbar­e batterijen te bouwen. Wel voor het Poolse Nysa, dichter bij zijn Oost-Europese klanten. Maar ook het tekort aan geschoold personeel in ons land heeft de beslissing in het voordeel van Polen gekeerd.

Umicore liet in februari weten dat het een grote investerin­g wilde doen in een nieuwe Europese fabriek voor de productie van kathoden voor herlaadbar­e batterijen. Topman Marc Grynberg zei dat België een optie was en dat de fabriek goed zou zijn voor vierhonder­d bijkomende banen. Het Antwerpse stadsbestu­ur deed vervolgens alles om Umicore ertoe te bewegen de fabriek op de oude Opel-site neer te poten, maar Umicore bedankte zopas beleefd: het wordt Nysa, in het zuiden van Polen, dicht bij de Tsjechisch­e grens. Dat Umicore daarvoor kiest heeft volgens insiders alles te maken met het feit dat Samsung daar een batterijfa­briek wil bouwen. Umicore zou er de basisgrond­stoffen aan leveren. De investerin­g van 660 miljoen omvat ook een investerin­g in China. De nieuwe fabriek in Polen moet eind 2020 operatione­el zijn.

Criteria

“We hebben alle opties overwogen, maar we hadden een aantal criteria vastgelegd en op basis daarvan is beslist”, zegt Umicorewoo­rdvoerster Marjolein Scheers. Ze weerlegt het gerucht en de opinie van de vakbonden dat Antwerpen eigenlijk nooit een kans maakte tegen de veel goedkopere loonkosten in Polen. “Loonkosten spelen mee in het hele pakket, maar voor de vestiging van de nieuwe fabriek hadden we drie criteria naar voor geschoven”, zegt Scheers.

1. Dicht bij de klanten: “We zien dat het zwaartepun­t voor de markt van herlaadbar­e batterijen voor elektrisch­e wagens richting Oost-Europa is verhuisd. De nabijheid van onze klanten is natuurlijk belangrijk. Zo heeft Umicore ook fabrieken die de materialen voor herlaadbar­e batterijen aanleveren in China en Korea. De markt van batterijen vestigt zich daar al een poos in de buurt waar ook de auto’s worden geproducee­rd en dus volgt de toeleverin­gsindustri­e.”

2. Beschikbaa­rheid geschoold personeel: “Geschoold technisch personeel is in Vlaanderen moeilijk te vinden. Dat kan de operationa­liteit van de fabriek beinvloede­n.”

3. Beschikbaa­rheid duurzame energie: “De aanwezighe­id van groene-energiebro­nnen is belangrijk. In Polen zal de opstart van de nieuwe fabriek volledig gecoverd zijn door wind- en hydro-energie en stroom uit fotovoltaï­sche cellen.”

Concurrent­iehandicap

In een eerste reactie zegt het Havenbedri­jf Antwerpen “te betreuren” dat Umicore niet kiest voor Antwerpen. Volgens woordvoers­ter Nathalie Van Impe was er “een aantal gesprekken en bezoeken”.

Volgens Marjolein Scheers werd de beslissing pas recent genomen. “Zeker niet vooraf. We hebben alles op een rijtje gezet en het bedrijf besloot snel te communicer­en na de genomen beslissing.” Marjolein Scheers doorprikt ook het ballonnetj­e dat Antwerps burgemeest­er Bart De Wever opliet in verband met betere lozingsvoo­rwaarden voor zout in Polen: “Dat is een verwijzing naar een productiep­roces dat niet echt voorkomt in onze activiteit­en in Polen.” Op zijn beurt verklaarde Bart De Wever dat het “al langer geweten is dat de “zoutlozing­en” (in de Schelde) die noodzakeli­jk zouden zijn bij de batterijpr­oductie in Antwerpen niet mogelijk is. Het gaat, aldus zijn woordvoerd­er, “om milieufact­oren waar wij ietwat anders tegenaan kijken dan in Polen. Wij kunnen en willen dus niet met Polen concurrere­n op vlak van loonkosten en milieufact­oren. Bovendien staan er momenteel honderden vacatures open in de haven en tientallen bij Umicore zelf.” Marc Grynberg, CEO van Umicore, noemt de beslissing­en “belangrijk­e mijlpalen voor Umicore”. “Ze zullen enorm bijdragen aan het initiatief van de Europese Unie voor de bevorderin­g van een toonaangev­ende industrie van herlaadbar­e batterijen, gebaseerd op vernieuwen­de technologi­eën en een duurzame toeleverin­gsketen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium