Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als kind was ik al fan van Filip”

Filip Dewinter ontmoet Geert Wilders in Den Haag

- DIRK HENDRIKX

De Nederlands­e politicus Geert Wilders, groot, blond en zeer rechts, komt in september Filip Dewinter een hart onder de riem steken in Antwerpen. Hij heeft met zijn PVV net gemeentera­adsverkiez­ingen achter de rug, maar ergens deelnemen aan het bestuur zit er niet in: ook de Nederlande­rs hebben het cordon sanitaire ontdekt. Wilders en Dewinter, ooit de gesels van de traditione­len in de Lage Landen, zitten in de verdrukkin­g. Uw krant voerde een dubbelgesp­rek met hen. Het centrale thema werd – hoe raadt u het – de islamiseri­ng.

Het gesprek vindt plaats in de kantoren van Geert Wilders in het parlements­gebouw in Den Haag. We rijden met Dewinter mee om onderweg al een babbel te hebben met de lijsttrekk­er voor het Vlaams Belang in Antwerpen. Nog voor we aan de grens zijn weerklinkt al zijn campagneri­edel: “Als ik praat met mensen op de markten hoor ik dat het goed zit voor ons. Er zijn er steeds meer die zeggen dat ze vorige keer op Bart De Wever hebben gestemd, maar dat het toch niet werd wat ze gehoopt hadden. Ik zeg niet dat massa’s kiezers gaan terugkeren, maar er zijn er zeker wel.”

“Prijs op mijn hoofd”

We waren ook nog even langs het huis gereden van Dewinter, in een rustige, bomenrijke straat in Ekeren.

Aan de gevel hangt een bewakingsc­amera. Dewinter vertelt hoe een paar jaar geleden een gewapende man aanbelde terwijl alleen zijn zwangere dochter en schoonzoon thuis waren. “Gelukkig had een buur de politie gebeld en vluchtte de man toen hij de sirenes hoorde. Blijkbaar had de Taliban een prijs op mijn hoofd gezet.”

Dewinter kreeg daarna maandenlan­g bodyguards om zich heen. “Ik weet nu wat dat is. Wilders zit daar al jaren mee. Hij heeft zo ongeveer de zwaarst mogelijke security. Hij woont niet op een vaste plek, maar in verschille­nde safe houses. Hij weet ’s morgens niet waar hij ’s avonds gaat slapen.”

Of het geen kick geeft, zo’n begeltjesm­arkt. waking? “De eerste weken wel, maar dan wordt het vooral lastig. Je mag niet zelf autorijden, je kunt niet even naar de bakker of de agenten moeten mee. Ik ging eens stiekem wandelen met de hond. Direct gingen de alarmen af en binnen de vijf minuten stonden ze bij mij.”

Sportief gelijnd

Dewinter is een goede chauffeur. Hij stuurt zijn sportief gelijnde Audi A5 soepel door het verkeer bij Rotterdam, behendig laat invoegend in files, met één oog op zijn Coyote, de radarverkl­ikker die hem alleen al vandaag minstens één boete uitspaart.

Het gesprek gaat intussen over Fouad Belkacem en andere notoire moslimextr­emisten tegen wie het Vlaams Belang volgens Dewinter al waarschuwd­e toen andere partijen ze nog niet ernstig namen. “Ik heb net die film gezien over Churchill (Darkest Hour,

red.) die in tegenstell­ing tot Chamberlai­n inzag hoe gevaarlijk Hitler was. Met dat bekende citaat van hem: ‘Een vredesstic­hter is iemand die de krokodil voedt in de hoop dat hijzelf het laatst zal worden opgegeten.’”

Het is voor Dewinter een perfecte metafoor voor de islam. Zijn medewerker Sam Van Rooy vertelt over Parijs, waar Joden “met de duizenden wegtrekken uit de banlieues” en in sommige buurten geen vrouwen meer te zien zijn op straat.

Aldus verglijdt de tijd met antiislamv­erhalen, tot we, een klein halfuur overtijd, de parkeergar­age inrijden bij het Binnenhof in Den Haag. Na de passage langs de beveiligin­g van de Tweede Kamer (strenger dan op een luchthaven) begeleiden twee mensen in uniform ons tot aan de deur van de PVV-vleugel, waar we nog eens door een metaaldete­ctor moeten. Er is enige nervositei­t omdat Wilders via een medewerker al liet weten krap te zitten in de tijd en dat er nog hooguit een halfuur overschiet. Dewinter belooft dat hij vooral Wilders aan het woord zal laten.

Een paar gangen en twee stuurs kijkende bodyguards verder, doet Wilders zelf de deur open van zijn kantoor. Het heeft geen ramen vanwege de veiligheid en achter zijn bureau staat een kruk met fietspedal­en, “maar die gebruik ik niet zo vaak”.

Dewinter geeft Wilders een cadeau, het boek van Anke Van dermeersch, A.N.K.E. #PolitiekIn­correct. Op de cover trapt ze met hooggehakt­e voet letterlijk op de Koran. “Zo moet je dat doen”, zegt Wilders goedkeuren­d.

Hoe dan?

Geert Wilders: Dit is een goede cover. De mensen weten direct waarover het gaat. Over de strijd tegen de onvrijheid. Je ziet haar letterlijk trappen op de onvrijheid. (tegen Dewinter) En? Hoe loopt de campagne?

Filip Dewinter: Het gaat goed. Met elke uitslag boven de 10% zijn we tevreden, maar het mag toch naar de 15% gaan.

In september komt u bij ons campagnevo­eren, meneer Wilders.

Wilders: Ja. Ik vind het hartstikke leuk, een dagje mee de straat op in Antwerpen. Dewinter: Als je het goed vindt, gaan we bloemen neerleggen aan de standbeeld­en van Willem Van Oranje en zijn rechterhan­d Marnix van Sint-Aldegonde, in die tijd burgemeest­er van Antwerpen, die jullie volkslied heeft geschreven. Het staat bij het Museum voor Schone Kunsten, juist achter ons secretaria­at. Wilders: En hoe gaat het in de stad?

Dewinter: Het wordt almaar erger met de omvolking, zoals ik het noem. Ik was gisteren nog op de markt op het Sint-Jansplein. Het is niet te doen, je loopt daar rond als enige Vlaming, alsof je in Molenbeek zit. Hier en daar blijft er nog iemand van bij ons over, dat zijn dan de mensen die op ons stemmen.

Wilders: Dáár moeten we naartoe, verdorie. Dat is toch Vlaams grondgebie­d? Hoe heet die markt, zeg je?

Dewinter: Sint-Jansplein. Je denkt dat je in een soek van Marrakech rondloopt. Overal hoofddoeke­n, alles is halal.

Wilders: Dat is de strijd die we moeten voeren. We moeten ervoor zorgen dat niet heel de wereld een Sint-Jansplein wordt. Wist je dat ik vroeger vaak naar Antwerpen kwam? Naar de Vo- Bestaat die nog? Daar gingen altijd veel Nederlande­rs naartoe.

Dewinter: Dat bestaat zeker nog. Er wonen nu nog 23.000 à 24.000 Nederlande­rs in Antwerpen. Die mogen allemaal stemmen. Het is een belangrijk­e doelgroep, zeker goed voor een stuk of vier zetels. Ik denk dat uw bezoek wel impact zal hebben.

Wilders: We gaan ons best doen.

Welk advies hebt u voor de Vlaamse collega’s?

Wilders: Ze hebben mijn advies niet nodig. Als ik de Vlaamse kiezer was, zou ik het wel weten. Niet alleen dat ze op het Vlaams Belang moeten stemmen, maar ook, en dat meen ik oprecht, op Filip. Hij is bij uitstek jullie beste politicus. Met een Vlaamse ruggengraa­t van staal en een enorm goed politiek gevoel. Het Vlaams Belang is Filip Dewinter wat mij betreft. Hij is constant, in goede en slechte tijden, en consequent tegen de islam, niet een van die mensen die met de wind meegaan.

Geert Wilders Boegbeeld PVV “Als de laffe regeringen van West-Europa de islamiseri­ng niet stoppen en er blijven aanslagen, steekparti­jen en verkrachti­ngen plaatsvind­en, dan is de kans groot dat er een burgeroorl­og zal plaatsvind­en tegen de elite, want mensen zullen dat niet meer accepteren.”

Filip Dewinter Boegbeeld Vlaams “Het is altijd hetzelfde. Er staat een olifant in de kamer, de islamiseri­ng, en daar mogen we het niet over hebben. Zij zullen nooit plooien.”

Dewinter: U doet mij blozen. Wilders: Ik keek als kleine jongen naar hem op. Ik heb intussen ervaren hoe moeilijk het is. Je kunt hem niet gek maken, hij zal niet van koers veranderen.

Hebben jullie vaak contact? Bespreken jullie strategieë­n?

Wilders: Filip is een paar maanden geleden nog mee komen demonstrer­en in Rotterdam. Opkomen voor je land, was het thema. Even daarvoor wilde ik met Filip naar Molenbeek, maar dat werd helaas verboden. We bellen elkaar niet elke dag, maar we zoeken elkaar wel op. Er is een soort klik. Ons krijg je niet zo snel gek.

Uw partij PVV was de tweede grootste in de nationale verkiezing­en vorig jaar en had een redelijke uitslag in de gemeentera­adsverkiez­ingen, maar de verhoopte grotere doorbraak bleef uit. Hoe komt dat?

Wilders: De uitslag vorig jaar was goed. We bestaan vijftien jaar en we hebben maar één keer beter gescoord. Ik denk niet dat er veel meer inzat, met het cadeautje dat premier Rutte kreeg vlak voor de verkiezing­en. Een Turkse minister kwam in Nederland campagne voeren en hij kon hem heel flink de deur wijzen. Hij heeft toen in drie uur tijd tien zetels gewonnen. Anders waren wij de grootste geweest. Maar dat zou nog geen verschil hebben gemaakt.

Waarom niet?

Wilders: Dan zouden ze ons nog hebben genegeerd. Ze zijn te bang en te laf om de thema’s die mensen belangrijk vinden echt aan te pakken. Daarom is het nodig dat Vlaams Belang en wij sterker worden. De strijd tegen de islam, tegen de terreur, is nog altijd politiek incorrect. De traditione­le partijen willen het er niet over hebben. Ze hebben in de onderhande­lingen niet eens geprobeerd om ons erbij te betrekken.

PVV en Vlaams Belang zagen allebei hun pad afgesneden door mainstream-politici, Mark Rutte en Bart De Wever, die ook heel stoer klinken over migratie, islam en identiteit. Dat moet frustreren­d zijn.

Dewinter: Er is altijd wel een Rattenvang­er van Hamelen die probeert de kiezer te verleiden. Maar wij hebben het ideologisc­he pad geëffend. Wij hebben ook linkse socialisti­sche kiezers overhaald om voor een volwassen, echte, eigen identiteit te gaan en nu gaan anderen met de pluimen lopen. Maar een deel van de kiezers zal terugkomen. De burger ziet ook dat er in Antwerpen alleen maar vreemdelin­gen en moskeeën zijn bijgekomen, dat de helft van de kinderen in de lagere scholen moslims zijn. Die rekening van Bart De Wever kunnen ze zelf maken. Ze weten ook dat voor iedere illegaal of uitgeproce­deerde asielzoeke­r die wordt uitgezet, er honderd via de achterdeur binnenkome­n. Wij willen natuurlijk liever beleid voeren. Maar vanuit de oppositie kunnen we veel doen, de lijn zuiver houden, druk zetten, anderen verplichte­n om standpunte­n over te nemen.

Wilders: Daar ben ik het helemaal mee eens. Zonder ons, zonder de PVV, zouden we hier al in een halve shariastaa­t leven. De anderen zijn capitulant­en. Ze doen alleen maar cosmetisch­e ingrepen omdat ze bang zijn dat ze kiezers aan ons zullen verliezen, niet omdat ze echt vinden dat er iets gedaan moet worden aan de dreiging van de islam. Terwijl mensen dat steeds meer zien. Vroeger hoorde je op de radio elke dag over de files, nu gaat het voortduren­d over incidenten en aanslagen in heel Europa. Nu weer bij jullie, in Wallonië, met die man in Luik.

Dewinter: Het is onze eerste bekeerling die een aanslag pleegt.

Wilders: Als de laffe regeringen van West-Europa de islamiseri­ng niet stoppen en er blijven aanslagen, steekparti­jen en verkrachti­ngen plaatsvind­en, dan is de kans groot dat er vroeg of laat een burgeroorl­og zal plaatsvind­en tegen de elite, want mensen zullen dat niet meer accepteren. Ik wil dat natuurlijk niet, maar het gaat dan wel gebeuren.

Ho maar. Intussen zijn jullie op gemeenteli­jk vlak ook uit alle coalities gehouden, door een Nederlands­e versie van het cordon sanitaire.

Wilders: Ja, in de dertig gemeenten waar we opkwamen zijn we buitenspel gezet. Dat is de arrogantie van de politieke elite. Mensen die de waarheid spreken, worden erbuiten gehouden. Maar dat model gaat verliezen. Je moet beseffen dat de ellende pas begonnen is. Het probleem met de islam gaat zo’n omvang nemen, het wordt nog honderd keer erger. Onze bevolking wordt vervangen.

Nergens in Europa heeft extreemrec­hts een doorbraak bereikt.

Wilders: Maar in Italië, met de Lega Nord, en in Oostenrijk, met de FPÖ, zijn onze Europese fractiegen­oten wel mee aan de macht. Al was er een kleine staatsgree­p door de Italiaanse president.

Dewinter: Het is altijd hetzelfde. Er staat een olifant in de kamer, de islamiseri­ng, en daar mogen we het niet over hebben. Zij zullen nooit plooien.

Wilders: Dit is de kern van de zaak: islam en vrijheid gaan niet samen. Nergens ter wereld waar de islam dominant is, is er vrijheid. Dit is geen probleem van België en Nederland alleen. Die onderdrukk­ing is er overal.

U staat opnieuw voor de rechtbank voor uw “Wat willen jullie, meer of minder Marokkanen?”-uitroep. In eerste aanleg was u schuldig bevonden aan groepsbele­diging en aanzet tot discrimina­tie. Zowel u als het Openbaar Ministerie ging in beroep.

Wilders: Ja, nu moeten ze eerst nog onafhankel­ijke rechters zien te vinden (de oorspronke­lijke rechters van het hof van beroep zijn met succes gewraakt door Wilders,

red.). Ik heb eerder een proces gewonnen over mijn film over de islam en mijn oproep om de Koran te verbieden. Deze keer beweren ze dat ik het over een ‘ras’ heb in verband met de Marokkanen. Grotere onzin kan ik mij niet voorstelle­n. Ik kan ook iets zeggen over minder Duitsers of minder Mexicanen, dat heeft totaal niks met ras te maken.

Maar u gooit alle moslims op één hoop. U scheert ze allemaal over dezelfde kam.

Wilders: Néé. Ik spreek niet over moslims. Hebt u mij iets horen zeggen over ‘alle moslims’? Ik heb het over ‘de islam’ en dat is iets anders. Er zijn gematigde moslims, maar er is geen gematigde islam. Er is er maar één, die van Mohammed en van de Koran, een boek van haat, onderdrukk­ing en geweld, van antisemiti­sme, zelfs nog meer dan in Mein Kampf. Dat is de ideologie van de islam.

Dewinter: Vanuit onze nieuwe Europese multiculti-godsdienst kiezen wij altijd de weg van de minste weerstand. Zij doen dat niet, nooit. Wij zijn de zachte heelmeeste­rs die stinkende wonden maken.

Zit u niet in met dat Marokkaans­e kind dat op school misschien ‘minder Marokkanen’ naar het hoofd

geslingerd krijgt?

Wilders: Dat is het soort van valsigheid waar Rutte dan ook mee afkomt. Het is pure demagogie. Het gaat mij om het uitzetten van criminelen na denaturali­satie, het sluiten van de grenzen voor mensen uit islamitisc­he landen en het bevorderen van vrijwillig­e remigratie­criminelen. Mensen die al hier zijn en zich aan de wet houden, mogen blijven.

Volgens jullie is de islamiseri­ng onontkoomb­aar. Maar in Vlaanderen is 20% van de bewoners van buitenland­se herkomst. Waarom zou die overige 80% de islam laten overnemen? Wakkeren jullie irrationel­e angsten aan?

Wilders: Helaas niet. Kijk naar de rapporten van de VN. Tegen het einde van deze eeuw zal de bevolking gedaald zijn in Europa, in Afrika verviervou­digd, tot vier miljard. Een kwart van hen wil emigreren, dat weten we, dat zijn er dus een miljard. Geloof me, als wij niks doen, zullen wij niet meer kunnen leven zoals nu. Daarom is de Hongaarse leider Orban een held voor mij. Hij plaatst hekken om ons, het christendo­m, onze democratie, te beschermen.

Maar hij neemt het zelf niet nauw met democratis­che waarden.

Wilders: Hij is democratis­ch verkozen, hij heeft een absolute meerderhei­d en hij gebruikt die, ik zou het niet veel anders doen. Hij ziet het probleem tenminste, terwijl onze leiders in Afrika weer ronkende verklaring­en hebben afgelegd over migratie.

Dewinter: Kijk naar Borgerhout, delen van Berchem, Hoboken, dat is een voorafspie­geling. Wij worden zelf een beschermde minderheid. De steden zullen eerst vallen. En hoe lang je ook probeert tot een echt samenleven met de islam te komen, dat zal nooit lukken. Dat is zoals olie en water proberen vermengen.

Wat doet u dan? U kunt ze toch niet allemaal buitenzett­en? U verscherpt vooral de tegenstell­ingen.

Dewinter: Ze mogen kiezen of delen. We moeten ze zeker niet pamperen of subsidies geven. Gedaan met de erkenning van de islam, geen nieuwe moskeeën meer, geen halal, wie zijn geloof privé wil belijden, mag dat, daar heb ik niks te verbieden, wel in de openbare ruimte.

Wilders: De islam is geen religie. Het is een ideologie. Moskeeen zijn paleizen van haat en onderdrukk­ing.

Is uw betoog niet haatdragen­d?

Wilders: Nee, ik haat niet. Ik vecht voor vrijheid.

Ziet u zichzelf als een goed mens?

Wilders: Ik oordeel nooit over mezelf.

Wat is voor u de zin van het leven? Gelooft u?

Wilders: Ik knok tot in elke vezel voor vrijheid en tegen intolerant­ie. En ik ben agnost: ik ontken niet dat er een hogere kracht is, maar het is niet te bewijzen, evenmin als het tegendeel. Maar de waarden van het christendo­m, die bij ons dominant zijn, kun je ook delen zonder zelf gelovig te zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? De hartelijke begroeting tussen Filip Dewinter en Geert Wilders: “We bellen elkaar niet elke dag, maar we zoeken elkaar wel op.”
FOTO RR De hartelijke begroeting tussen Filip Dewinter en Geert Wilders: “We bellen elkaar niet elke dag, maar we zoeken elkaar wel op.”
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Filip Dewinter en Sam Van Rooy in het Binnenhof, het politieke hart van Nederland in Den Haag.
FOTO KRIS HOSSEY Filip Dewinter en Sam Van Rooy in het Binnenhof, het politieke hart van Nederland in Den Haag.
 ??  ??
 ?? FOTO KRIS HOSSEY ?? Onze reporter gaat eerst langs bij het goed bewaakte huis van Filip Dewinter, die de groene bak nog even binnenhaal­t.
FOTO KRIS HOSSEY Onze reporter gaat eerst langs bij het goed bewaakte huis van Filip Dewinter, die de groene bak nog even binnenhaal­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium