Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Japanse sterrenche­f opent Restaurant K op Kanaalsite

- KRISTIN MATTHYSSEN

Voor liefhebber­s van de Japanse keuken opent op 6 juni een nieuw walhalla op de Kanaalsite van Axel Vervoordt in Wijnegem. Topchef Hideki Matsuhisa (46), die in Barcelona twee gerenommee­rde restaurant­s heeft, start er een derde zaak.

De eerste zomertrans­fer in de Belgische gastronomi­e is een feit. Hideki Matsuhisa verwierf in Barcelona al naam en faam met zijn restaurant­s Koy Shunka (één Michelinst­er) en Shunka. Restaurant K in Wijnegem komt er onder impuls van Dick Vervoordt, ontwikkela­ar van de Kanaalsite, in samenwerki­ng met horecaonde­rnemer Vinko Pepa. Waar vroeger Vlaamse jenever werd gestookt, vloeit nu de sake of rijstwijn. Vinko was al sinds 2002 klant bij Shunka. De vriendscha­p bracht Hideki Matsuhisa naar Antwerpen en zo ontstond het idee om Restaurant K te starten en zijn chef Roberto Vicente, die met hem in Koy Shunka werkte, van Barcelona naar Antwerpen te halen.

“Het Kanaal is een dorp op zich. Hier zijn nu zo’n honderd appartemen­ten”, legt Dick Vervoordt uit. “Een goed restaurant ontbrak hier nog, maar we hebben gewacht tot we het juiste concept hadden. De Japanse keuken is lekker, verfijnd, gezond en gevarieerd. Via de kunstwerke­n heeft onze familie altijd al een connectie met Japan gehad. Toevallig is de Japanse actionkuns­tenaar Sadaharu Horio deze week bij ons op bezoek. Een deel van het restaurant is gedecoreer­d met zijn kunstwerke­n.”

Vooral de foodpairin­g in de Japans-mediterraa­nse keuken spreekt Dick Vervoordt aan. “Wie geregeld in Japan komt, weet dat daar geen voorgerech­t of hoofdgerec­ht wordt besteld. Alles verloopt er iets nonchalant­er. Klanten bestellen een viertal gerechtjes die je kunt delen met elkaar. De sfeer is ongedwonge­n. Je kunt hier voor een zakenlunch komen, maar net zo goed met je gezin of om met vrienden iets te drinken bij een lekker hapje.”

Internatio­nale ploeg

De Japanse topchef is al twee weken alles op punt aan het stellen in de keuken van Restaurant K. “Hij is enorm perfection­istisch. De visleveran­cier hier wist niet wat hem overkwam”, knipoogt Vervoordt.

Na de opstartfas­e zal Matsuhisa opnieuw naar Koy Shunka in Barcelona gaan. Zijn chef Roberto Vicente, een Spanjaard, wordt dan de chef-kok in Restaurant K. Samen met vier andere in Koy Shunka opgeleide mensen blijft hij in Wijnegem achter. “Zij komen met hun gezin hier wonen.” De voertaal in de keuken is Spaans, konden we gisteren zelf horen. Wat opvalt als je het restaurant betreedt, is het bord ‘Japanse bistro’ boven de deur, wat drempelver­lagend werkt. Want wie de eerste keer de uit 1870 daterende gebouwen betreedt, is toch wel onder de indruk van de omgeving. “Qua budget kun je met dit concept zelf bepalen hoe ver je wilt gaan”, zegt Vervoordt. “Ik verwacht dat hier mensen zullen komen lunchen voor tussen de 35 en 50 euro, maar ’s avonds zullen er ook wel zijn die meer besteden. Het hangt af van het aantal gerechtjes dat je wilt proeven.” De patiotuin met groot terras is een blikvanger. Boomkweker­ij Solitair uit Brecht zorgde voor kunstig gesnoeide rododendro­ns die eruitzien als enorme bonsaibome­n die de tuin een oosterse uitstralin­g geven. Vanuit Restaurant K zie je de binnensche­pen en tankers die liggen te wachten om versast te worden op het Albertkana­al.

Vader Axel en moeder May Vervoordt zorgden voor de inrichting. Wij mochten gisteren al eens proeven en kregen onder meer edamameboo­ntjes, een rijstsnack met makreel, tartaar van tonijn, unagi maki (paling), sushi en Japans wagyu-vlees geserveerd. Zelfs zonder rijstwijn begonnen we te zweven. Hideki Matsuhisa had zelfs uit Barcelona een zeventien jaar oude moederboui­llon meegebrach­t om inktvis in te koken. Er liggen eetstokjes, maar wie dat wenst krijgt bestek.

Restaurant K, Stokerijst­raat 21 in Wijnegem. Vanaf 6 juni open, van woensdag tot en met zondag, voor lunch en diner. Reserveren via www.k-restaurant.be of 03-344.25.90.

Meer foto’s op www.gva.be

Dirk Vervoordt

Ontwikkela­ar Kanaalsite

‘‘Je kunt hier voor een zakenlunch komen, maar net zo goed met je gezin of om met vrienden iets te drinken bij een lekker hapje.”

 ?? FOTO WF ??
FOTO WF
 ?? FOTO WF RR ?? Ook de tuin heeft een Japanse touch.FOTOVan links naar rechts chef Roberto Vicente, de Japanse topchef Hideki Matsuhisa met Vinko Pepa en Dick Vervoordt aan de toogtafel.
FOTO WF RR Ook de tuin heeft een Japanse touch.FOTOVan links naar rechts chef Roberto Vicente, de Japanse topchef Hideki Matsuhisa met Vinko Pepa en Dick Vervoordt aan de toogtafel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium