Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bouwoorlog met stichter Led Zeppelin

Burenruzie tussen Jimmy Page en Robbie Williams bereikt kookpunt

- PETER MIJLEMANS

Wat hun muzikale voorkeur betreft kunnen ze misschien nog een vergelijk vinden, als buren niet. Al vijf jaar ligt rocklegend­e Jimmy Page hopeloos overhoop met popicoon Robbie Williams. De eerste ziet de bouwwoede van zijn buur absoluut niet zitten. Williams is kwaad omdat hij zijn huis maar niet verbouwd krijgt door de klachten van Page. Deze week slaagde die erin de werken tijdelijk stil te laten leggen. Een strijd tussen twee grootheden die vooral veel kleine kantjes hebben.

“Mijn naam is Jimmy Page maar dat doet er verder niet toe,” zei de gitarist toen hij deze week verscheen voor de lokale raad. Waarna hij een pleidooi voor de absolute beschermin­g afsteekt over zijn Tower House, “waarvan ik ook maar de bewaarder ben die ooit de sleutel zal doorgeven aan een andere bewaker”. Hij heeft het geklasseer­de pand dat in 1781 is gebouwd, in 1972 gekocht en sindsdien waakt hij er als een museumdire­cteur over. Buiten ziet het er robuust uit, maar binnenin is het overdadig voorzien van muurschild­eringen, loodramen en bas-reliëf. En dat erfenisstu­k wordt bedreigd, stelt hij, door de renovatiew­erken van zijn buurman. Het is al de zesde keer op vijf jaar tijd dat hij ten strijde trekt tegen zijn buur. Ook een man met een klinkende naam, het popidool Robbie Williams.

Oud zeer

De problemen beginnen in 2013. Al sinds mensenheug­enis woont Page in alle rust in Kensington & Chelsea. Met zijn vorige buurman, de filmregiss­eur Michael Winner, kan hij het prima vinden. Ook die doet er alles aan om zijn victoriaan­s pand met 24 slaapkamer­s in de oorspronke­lijke staat te behouden. Winner sterft op zijn 77ste. Zijn weduwe zet het huis te koop omwille van de eenzaamhei­d in het veel te grote pand. Liefst aan iemand die het huis dat haar man heeft gekoesterd, in zijn geest verder bewaart. In 2013 duikt Robbie Williams op. Hij overtroeft alle bieders met 20 miljoen euro om er samen met zijn vrouw en twee kinderen te gaan wonen. De weduwe heeft haar twijfels, maar Williams stelt haar gerust. Lang duurt het niet vooral er een haar in de boter zit. Ze moet tot haar ontzetting vaststelle­n dat de voormalige Take That-zanger een sjamaan laat overvliege­n uit de VS. Die is gevraagd kruiden te verbranden in de woonst om de geest van de in het huis overleden eigenaar te verdrijven. Met de geest van Winner jaagt de popster ook de geest van diens visie op het huis de deur uit. Het duffe onderkomen mag wel wat moderner. Het zwembad in een kelder is onvoldoend­e, de huisbiosco­op is verouderd en Williams wil thuis werken, in zijn opnamestud­io. Hij laat plannen opmaken en stuurt die naar de gemeente. Zijn buurman Jimmy Page gaat helemaal uit zijn dak. Hij schrijft een vlammende brief aan de bevoegde stedelijke diensten. “De verbouwing kan catastrofa­al zijn voor dit monument,” betoogt hij. De grote panden zijn geen rijhuizen, maar volgens Page zullen de trillingen en de ondergrond­se boor- en graafwerke­n onherstelb­are schade aanrichten. Hij zegt dat niet zelf, maar betaalt een leger architecte­n en aannemers om dat te bewijzen.

Procedures­lag

Page is gekend om zijn haat tegenover boysbands, waaruit Robbie Williams stamt. En met buren kan hij ook niet goed opschieten. Tolerant is hij niet echt als iemand een steen wil verleggen, of zoals Williams twee bomen wil rooien voor een nieuwe garage. Het verstoort zijn rust. Dat heeft de andere buur van zijn Tower House ook al mogen ervaren. Ook diens bouwplanne­n zijn aangevocht­en tot die er de brui aan gaf. In maart 2015 lijkt de strijd met Williams beslecht. Hij trekt zijn plannen in.

The Robster laat zich door niemand in de hoek drummen en slaat terug. De plannen worden groter, ruimer, ingrijpend­er. Na een derde procedures­lag, krijgt hij een bouwvergun­ning. De werken worden gestart op vijf verdieping­en. De 46 kamers krijgen een facelift, de ondergrond­se verdieping­en met bioscoop en zwembad worden volledig vernieuwd, en er komt een fitnesszaa­l bij. Ook de tuin wordt heraangele­gd met een gigantisch terras in kalksteen, een enorme buitenzitr­uimte in hout en een hoogstaand­e BBQ van 5.500 euro. Williams die tij-

Jimmy Page Voormalig gitarist Led Zeppelin

“Mijn naam is Jimmy Page, maar dat doet er verder niet toe.’’

dens de bouwwerken nog voornameli­jk in Los Angeles resideert, krijgt plots kritiek uit alle hoeken. De weduwe van Miller diende klacht in bij het rooien van zeven zeer oude palmbomen omdat de tuin volgens Williams “Brits” moet zijn. Ook de buren verderop in de wijk, beginnen te klagen over het lawaai en het storend werfverkee­r. De plannen zijn zo megalomaan dat er op dat moment al ruim een jaar 12 uur per dag geboord, gehamerd en gegraven wordt. Page stapt in 2017 opnieuw naar de gemeentedi­ensten. Dit keer met een klacht over geluidsove­rlast wegens kloppende geluiden, na de toegestane uren. Na diverse controles ter plekke, wordt gedurende enkele minuten lawaai vastgestel­d. De bouwwerken worden tijdelijk stilgelegd, de aannemer krijgt een boete van 5.000 euro. In de Britse pers maakt men zich vrolijk dat de rockgod die zijn gitaar aan 130 decibels liet loeien, het geluid van een overvliege­nde jet, klacht indient tegen geklop.

Het geeft Page nieuwe hoop om Williams definitief te dwarsbomen. Deze week trekt hij zelf naar de raad om zijn zaak te bepleiten. Die heeft oren naar zijn argumenten en de vergunning wordt tijdelijk geschrapt. Onafhankel­ijke experts zullen nagaan wat de gevolgen van trillingen en graafwerke­n kunnen zijn, vooraleer die wordt vernieuwd. De raad overweegt op vraag van Page een extra voorwaarde in de vergunning te schrijven: dat de verdere verbouwing enkel nog manueel mag gebeuren voor zijn rust.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Het huis van Robbie Williams in het westen van Londen waar de hele heisa om draait.
FOTO PHOTO NEWS Het huis van Robbie Williams in het westen van Londen waar de hele heisa om draait.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium