Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuw provincieh­uis nu al 23 miljoen duurder dan MAS

- JAN STASSIJNS

Het nieuwe provincieh­uis in aanbouw, in de Koningin Elisabethl­ei, zal ruim 5 miljoen euro meer kosten dan oorspronke­lijk gedacht. Dat bedrag kan nog eens oplopen met 600.000 euro. “Dit is een geldversli­ndend project dat niet nodig was”, zegt provincier­aadslid Jan Claessen (Vlaams Belang).

De bouw van het nieuwe provincieh­uis in de Koningin Elisabethl­ei gaat stilaan de finale fase in. De verhuis van de medewerker­s van het oude naar het nieuwe gebouw staat gepland op 15 oktober. Die timing komt niet in het gedrang.

Het kostenplaa­tje daarentege­n loopt aardig op. Dat blijkt uit het antwoord van gedeputeer­de Ludwig Caluwé op een schrifteli­jke vraag van provincier­aadslid en fractielei­der van het Vlaams Belang Jan Claessen.

Aanvankeli­jk werd de bouw van het nieuwe provincieh­uis geraamd op 72,7 miljoen euro, maar er is nu een meerkost van 5 miljoen euro gerekend, dat mogelijk nog eens met 600.000 euro kan oplopen. “Dat is in totaal 78,5 miljoen euro”, zegt Claessen. “Of ruim 23 miljoen meer dan het prestigieu­ze Museum aan de Stroom gekost heeft. Een megalomaan project dus, dat de belastingb­etaler veel geld kost en dat voor een provincieg­ebouw. Iedereen weet dat de provincies geen lang leven meer beschoren zijn, binnen zes jaar zal het wellicht helemaal voorbij zijn. Sinds het begin is er al veel misgelopen, maar het provincieb­estuur wilde de bouw per se doordrukke­n. Dit is een geldversli­ndend project dat niet no- dig was”

Volgens Karl Cools, departemen­tshoofd Logistiek van de Provincie Antwerpen, is de meerkost geen uitzonderi­ng. “Een meerkost van 10% op een bouwprojec­t wordt als normaal ervaren”, zegt Cools. “Vandaag is de meerkost 7,5%. Die 5 miljoen euro moeten we opsplitsen. Ongeveer 1 miljoen gaat naar vermoedeli­jke hoeveelhed­en, die bij de opmaak van het bestek in het begin van het project niet juist in te schatten zijn. We denken hierbij aan betonwerke­n en de juiste hoeveelhed­en staal in beton.”

De overige 4 miljoen zijn de verrekenin­gen. Vaak heeft dat te maken met een gewijzigde wetgeving of nieuwe technieken. Het programma van het provincieh­uis werd opgemaakt rond 2010. Op acht jaar tijd kan er veel veranderen, zoals op het vlak van ICT. Dit is ook geen ‘gewoon’ project. Het nieuwe provincieh­uis wordt een landmark en we weten dat voor dergelijke projecten regelmatig hogere kosten voorkomen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De bouw van het nieuwe provincieh­uis kost heel wat meer dan eerst gedacht. Het gebouw is met een kostenplaa­tje van 78,5 miljoen euro nu al 23 miljoen euro duurder dan het MAS.
FOTO PATRICK DE ROO De bouw van het nieuwe provincieh­uis kost heel wat meer dan eerst gedacht. Het gebouw is met een kostenplaa­tje van 78,5 miljoen euro nu al 23 miljoen euro duurder dan het MAS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium