Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afrekening in crimineel milieu: verdachte van moord neergescho­ten

Mohamed H. (32) krijgt kogel in het been bij schietpart­ij in Sint-Job-in-’t-Goor

- SAM REYNTJENS JORIS VAN DER AA

In de Canadalaan in Sint-Jobin-’t-Goor werd gisterenoc­htend Mohamed H. in zijn been geschoten. Het lijkt op een zoveelste waarschuwi­ng in het criminele milieu. H. is op zijn beurt namelijk verdachte in een moordonder­zoek.

In een kalme woonwijk van de Brechtse deelgemeen­te Sint-Jobin-’t-Goor, tussen de E19 en het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, keken de bewoners gisterenoc­htend vreemd op toen ze hun rolluiken omhoogtrok­ken. Bij het krieken van de dag waren speurders, specialist­en van het labo en de onderzoeks­rechter al druk in de weer ter hoogte van de inkomhal van een vier bouwlagen tellend appartemen­tsgebouw. Een enkele buurvrouw aan het andere uiteinde van de straat had ’s nachts wel een knal gehoord en er waren buren die tijdens hun slaap even opgeschrok­ken werden door geroep op straat. Pas ’s ochtends werd duidelijk dat in de Canadalaan een man neergescho­ten was. Het slachtoffe­r is Antwerpena­ar Mohamed H., de vriend van een bewoonster van de straat. De 32-jarige is een bekende uit het drugsmilie­u.

Geen levensgeva­ar

H. kreeg een kogel in zijn bovenbeen. Hij geraakte nog tot in de inkomhal van het appartemen­tsgebouw, waar zijn vriendin sinds enkele maanden met haar vier kinderen woont. Toen zij hem daar rond 3.30u aantrof, belde ze de hulpdienst­en. H. werd zwaargewon­d naar het Klinazieke­nhuis in Brasschaat gebracht.

In het gebouw werd niemand wakker van het tumult. “Niets gehoord en niets gezien vannacht”, zegt bewoner Gregory Snoeys. “Mijn zoontje kwam ons ’s ochtends wakker maken omdat de politie en de wetsdokter (vermoedeli­jk het labo, red.) voor de deur stonden. Hij kent die figuren uit De Buurtpolit­ie.”

De speurders onderzoeke­n nu of H. elders in de straat beschoten werd. Dat zou verklaren waarom niemand in het gebouw iets van de schietpart­ij gehoord had. Aan de andere kant van de straat werd ’s morgens ook een chique Mercedes-Benz weggetakel­d, vermoedeli­jk het voertuig waarmee het slachtoffe­r zich verplaatst­e.

Moord in Snack Rapido

Het parket had gisteren nog geen

Gregory Snoeys Buurtbewon­er

“Niets gehoord of gezien vannacht. Mijn zoontje maakte me wakker omdat de politie voor de deur stond.”

over het motief van de feiten. “Alle pistes worden onderzocht, ook die van het drugsmilie­u”, aldus woordvoers­ter Sylvie Van Baden. Slachtoffe­r Mohamed H. is namelijk een bekende van politie en justitie. In 2015 zat hij een tijdlang in de gevangenis, verdacht van betrokkenh­eid bij een moord in het milieu. H. was namelijk aanwezig in Snack Rapido op de hoek van de Belegstraa­t en de Paleisstra­at in de Antwerpse Brederodew­ijk toen daar op 24 november 2014 de 31-jarige Saïd Boudakhani fataal geraakt werd. Tijdens dat vuurgevech­t werd meerdere keren geschoten. Mohamed H. werd toen samen met Hicham E.Q. en Saïd ‘Zonnepit’ F. opgepakt. Tijdens politiever­horen waarbij zowel Zonnepit als de nu beschoten H. aanwezig waren, liepen de gemoederen hoog op. In een van de verhoren zou H. zelfs gezegd hebben dat hij “over de moord op Boudakhani niet alles kon verklaren, uit angst voor represaill­es uit de entourage van F.” Het dossier rond de dodelijke schietpart­ij in de snackbar ligt ondertusse­n al een tijdje stil.

Drugs

De schietpart­ij werd toen gekoppeld aan een mogelijk conflict met betrokkene Saïd ‘Zonnepit’ F., een van de kopstukken van de Turtle-bende uit Borgerhout. En ook H. was al gekend bij de drugsafdel­ing van de federale gerechtedu­idelijkhei­d lijke politie (FGP). Op 25 april 2014, enkele maanden voor de schietpart­ij in de snackbar, kwam in de kantoren van de FGP een anonieme brief aan:

“Zeer gevaarlijk­e mensen zijn: - Mohamed H.”

Gevolgd door drie andere namen. Drie broers van de familie S., de Mixers, een beruchte drugsfamil­ie uit Borgerhout.

H. werd gisteren geopereerd en verkeerde niet in levensgeva­ar. De man noch zijn vriendin waren bereikbaar voor een reactie.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Mohamed H. werd ’s nachts aangetroff­en aan de inkomhal van dit appartemen­tsgebouw in Sint-Job-in-’t-Goor.
FOTO MIA UYDENS Mohamed H. werd ’s nachts aangetroff­en aan de inkomhal van dit appartemen­tsgebouw in Sint-Job-in-’t-Goor.
 ?? FOTO CONCENTRA ?? Het slachtoffe­r is gelinkt aan een schietpart­ij in de Antwerpse Brederodew­ijk uit 2014.
FOTO CONCENTRA Het slachtoffe­r is gelinkt aan een schietpart­ij in de Antwerpse Brederodew­ijk uit 2014.
 ?? FOTO MIA UYDENS ??
FOTO MIA UYDENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium