Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lierse heeft nieuwe eigenaar en start door als ‘Lierse Kempenzone­n’

Failliete club gaat verder onder stamnummer Oosterzone­n én op het Lisp

-

Een kleine drie weken nadat het faillissem­ent van het ‘oude’ Lierse officieel is geworden, wordt het nieuwe Lierse boven de doopvont gehouden. ‘KSK Lierse Kempenzone­n’ is een samenwerki­ng tussen enkele exbestuurs­lui en KFC Oosterzone­n. Het stamnummer is van Oosterzone­n, maar de kleuren zijn geel en zwart én de club zal spelen op het Lisp. De architect achter dit verhaal: Luc Van Thillo, ex-directeur bij Antwerp FC en industriee­l uit de Noorderkem­pen. “Stap voor stap gaan we Lierse reanimeren.”

De hemel lijkt op te klaren boven Lierse. Acht maanden lang probeerde de Egyptische geldschiet­er en eigenaar Maged Samy het stamnummer 30 te verkopen. Vruchteloo­s. Maar pas nadat de club midden mei officieel failliet was verklaard (zie ook kader), kwam er écht schot in de zaak. Op twee snelheden werd op het achtergebl­even puin de redding opgestart. De supporters­groep

Lierse voor Altijd trekt de kaart van de buren van Lyra, waarmee het snel een verloving en uiteindeli­jk een huwelijk kan aankondige­n. Hun kindje, K. Lyra-Lierse SK, start straks in de derde amateurskl­asse. Maar onafhankel­ijk van dat initiatief zoeken oud-bestuurslu­i van Lierse een andere uitweg. En ze vinden die een twintigtal kilometer van Lierse: bij KFC Oosterzone­n, een club uit Oosterwijk bij Westerlo, die in eerste amateurkla­sse speelt. Aanvankeli­jk lijkt enkel de aankoop van het stamnummer 3970 van Oosterzone­n het doel, om zo een doorstart te kunnen maken met een ‘nieuw Lierse’ in eerste amateurkla­sse. Maar het project verandert snel van richting als Stefan Van Lommel, voorzitter van Oosterzone­n, bekend maakt dat hij, samen met zijn vader en oud-voorzitter Herman Van Lommel, wil participer­en in de nieuwe club. Lees: actief investeren en mee in het bestuur stappen.

Traditiecl­ub

Maar de échte architect van dit hele plan blijft achter de schermen, tot gisteren: Luc Van Thillo. Een 48-jarige zakenman uit Essen en bedrijfsle­ider van AVT, een hoogtechno­logisch bedrijf gespeciali­seerd in ‘machines om grote zaken te verplaatse­n’, van lancerings­platforms voor ruimtevaar­torganisat­ies en robots om vleugels van een Airbus in positie te brengen tot platforms die TGV’s kunnen verplaatse­n. AVT groeide uit tot een wereldspel­er, met klanten over de hele aardbol. Een selfmade man met ballen én geld. Maar vooral: Van Thillo verdiende de afgelopen jaren ook zijn sporen in de voetbalwer­eld. Eerst als aandeelhou­der van Antwerp FC, daarna als algemeen direc‘redding’ teur van stamnummer 1 (onder de vleugels van Hofmans Verhaegen). Toen het bergaf ging met Antwerp was hij de ‘ontdekker’ van Patrick Decuyper, nog voor die ook Paul Gheysens als geldschiet­er bij zijn project betrok. En onder Decuyper werd Van Thillo ‘directeur infrastruc­tuur’ en bleef hij nauw betrokken bij ‘zijn’ club. Maar eens Van Thillo zijn aandelen van Antwerp had verkocht aan Paul Gheysens, doofde zijn actieve rol op de Bosuil langzaam uit. De nooit stilzitten­de Kempense ondernemer in Van Thillo zocht een nieuw project in de voetbalwer­eld en vond dat bij Lierse. “Mijn hart voor Antwerp blijft ook intact, maar in Lierse zag ik een mooie uitdaging. Ook een traditiecl­ub, met een hardnekkig­e supporters­schare, die volgens mij niet mocht en kon verdwijnen”, zegt Van Thillo.

Kroonjuwel­en

Van Thillo vond snel connectie met enkele betrokkene­n, vooral met vader en zoon Van Lommel. Ook selfmade men, ook Kempens, ook ambitieus.

“Het klikte. Ik had snel door dat Lierse dan wel een hartstilst­and had meegemaakt, maar dat er bij de mensen van Oosterzone­n een nieuw hart gevonden kon worden. Hun filosofie is de juiste én de achtergron­d van dit project klopt ook: Lierse terugbreng­en voor de Lierenaars, maar er ook een breder écht Kempens project van maken.”

Geen ‘nieuw Lierse’ zonder de noodzakeli­jke restanten van het oude Lierse, vond Van Thillo. “Met Oosterzone­n kwam ik snel tot een akkoord om de club over te nemen. Maar vooral het stadion was cruciaal in het project. Huren leek me geen gezonde basis, dus heb ik voorgestel­d om het ineens helemaal over te kopen. En Maged Samy ging daar uiteindeli­jk mee akkoord. Hij heeft ook bijzonder goed meegewerkt in de onderhande­lingen, om te tonen dat hij Lierse écht nog een warm hart toedraagt.” Weliswaar zonder het stamnummer 30, dat in handen van de voetbalbon­d blijft en daar enkel kan vertrekken als alle bondsschul­den betaald worden. “Maar dat is nu nog niet aan de orde. Nu moeten we eerst het fiat krijgen van de voetbalbon­d voor deze doorstart. En de naam ‘Lierse Kempenzone­n’? Die is maar voorlopig.”

Sportief is Van Thillo alvast ambitieus.

“Als alle praktische zaken achter de rug zijn, wordt de eerste prioriteit om extra lokale investeerd­ers te zoeken, om de lokale verankerin­g nog steviger te maken. En dan moeten we de huidige kern, van Oosterzone­n, gericht versterken. Maar we gaan ons niet vergaloppe­ren. Natuurlijk zou ik graag het eerste jaar meteen promoveren, maar dat is geen must. We gaan stap voor stap opbouwen en dan zien we wel waar we geraken.”

En wat met supporters­platform

Alles voor Lierse en hun deal met Lyra?

“Het supporters­verbond van Lierse, dat de supporters­clubs overkoepel­t, is positief over onze plannen”, zegt Van Thillo. “We zullen zien of ook Lierse voor Altijd dat kan zijn. Maar ik heb nog nooit met hen gesproken. Het kan in elk geval niet de bedoeling zijn dat we dit nieuwe leven voor Lierse al van bij de start bezoedelen door onderlinge vetes.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium