Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We mikken op zo’n 140 deelnemers”

Universite­it Antwerpen voert onderzoek naar nieuwe vaccinatie tegen hepatitis B en zoekt proefperso­nen

- SYLVIA MARIËN Meer info: 03/265.26.52 of philippe.desmedt@uantwerpen.be

Universite­it Antwerpen is op zoek naar proefperso­nen om een nieuw vaccin tegen hepatitis B te testen. Preciezer gaat het om mensen die niet antwoorden op het gewone vaccin. Naar schatting is dat zo’n 5 à 10% van de volwassene­n die ingeënt worden tegen het virus.

“Eigenlijk is het hepatitis B-vaccin het eerste antikanker­vaccin”, zegt vaccinoloo­g Pierre Van Damme, professor aan de UAntwerpen. “Het beschermt tegen leverkanke­r, zoals het HPV-vaccin dat doet tegen baarmoeder­hals- en andere kankers.”

Zowat 96% van de baby’s in ons land wordt viermaal gevaccinee­rd tegen Hepatitis B in een combinatie-inenting. “Zij zijn daarmee levenslang beschermd”, zegt Van Damme. “Maar wie zich boven de 18 heeft laten vaccineren, maakt 5 tot 10% kans om geen antistoffe­n te maken en is dus niet beschermd.” Het virus dat blijft sluimeren, kan leiden tot chronische leverontst­eking. De lever zwelt op en er komt druk op de bloedvaten, wat het immuunsyst­eem ondermijnt. De behandelin­g is levenslang. Dat is vooral belangrijk om weten voor gezondheid­swerkers die via bloedconta­ct het risico van hepatitis B-besmetting lopen, of zelf patiënten kunnen besmetten. In het Nederlands­e Ede is een paar dagen geleden naar buiten gekomen dat een orthopedis­ch chirurg mogelijk tientallen mensen heeft besmet.

In onze ziekenhuiz­en wordt medisch personeel wel getest, maar mogen ze wel nog werken indien ze risico lopen. “In sommige landen, zoals Groot-Brittannië en Duitsland, mogen ze vanaf een bepaalde waarde in hun bloed – de mate waarin het virus actief is – niet werken”, zegt Van Damme. “Bij ons verschilt het per ziekenhuis hoe er precies mee wordt omgegaan.”

Daarnaast is er een beroepscat­egorie die wel meer risico heeft op hepatitis B-overdracht. “Denk aan politiemen­sen en ambulancie­rs, de gehandicap­tenzorg of leerkracht­en in het buitengewo­on onderwijs”, aldus Van Damme. Risicopati­ënten zijn ook mannelijke homoseksue­len, sekswerker­s, druggebrui­kers en mensen die naar de tropen reizen. Een eenduidige reden waarom het vaccin bij bepaalde mensen minder goed werkt, is er niet. “Maar een aantal factoren speelt wel een rol: genetisch, roken of zwaarlijvi­gheid. Het gaat ook om meer mannen dan vrouwen.”

Campagne

Een oplossing voor die mensen is een herhalings­kuur van het vaccin, maar dat bereikt slechts effect bij 5 à 6 op de 10 patiënten, en dat is niet genoeg. Daarom is er een nieuw vaccin in onderzoek: het klassieke vaccin waaraan een hulpstof is toegevoegd die de immuniteit stimuleert. “Fase 1 – met een kleine groep patienten – is afgerond en geeft goeie respons bij 9 op de 10 proefperso­nen”, legt studie-arts Philippe De Smedt uit. “Daarom zijn we nu in fase 2 beland, waarin we een grotere groep onderzoeke­n. Daarvoor zijn we nog op zoek naar mensen.”

De Universite­it Antwerpen werkt voor deze studie samen met onderzoeks­centra in Genk en Maastricht. Samen hebben ze inmiddels een tachtigtal proefperso­nen bijeen. “We mikken op 140 deelnemers”, zegt De Smedt. “Daarom doen we een oproep naar het grote publiek. Momen- teel zijn de meeste proefperso­nen in Antwerpen dertigers en veertigers die in de gezondheid­szorg werken, maar deelnemen kan tussen 18 en 59 jaar.”

Wie dus als volwassene is ingeent, daar een bewijs van heeft en weet dat hij of zij geen antistoffe­n heeft, kan zich online aanmelden of contact opnemen met Philippe De Smedt, via onderstaan­de weg. Deelname houdt een traject van vier maanden in, met vier visites – vaccinatie­s en bloedafnam­es – aan de UA. Deelnemers hebben 75% kans om het nieuwe vaccin te krijgen, 25% – de controlegr­oep – krijgt een klassiek vaccin. Deelnemers krijgen per keer 50 euro ter vergoeding.

Eind vorig jaar heeft minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) een campagne gelanceerd om nog meer mensen op te roepen om deel te nemen: “Want zij zijn het die werken aan de gezondheid van toekomstig­e generaties.”

Philippe De Smedt

Studie-arts UA

“De meeste proefperso­nen zijn dertigers en veertigers die in de gezondheid­szorg werken, maar deelnemen kan tussen 18 en 59 jaar.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dokter Philippe De Smedt en professor Pierre Van Damme van de UA. “Wie zich boven de 18 heeft laten vaccineren, maakt 5 tot 10% kans om geen antistoffe­n te maken en is dus niet beschermd”, zegt Van Damme.
FOTO JAN VAN DER PERRE Dokter Philippe De Smedt en professor Pierre Van Damme van de UA. “Wie zich boven de 18 heeft laten vaccineren, maakt 5 tot 10% kans om geen antistoffe­n te maken en is dus niet beschermd”, zegt Van Damme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium