Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Terroriste­n mogen niet vrij tijdens terreurdre­iging”

-

Opgesloten terroriste­n of zwaar geradicali­seerden, zouden niet mogen vrijkomen zolang er een terreurdre­iging bestaat. Dat bepleit N-VA-voorzitter Bart De Wever naar aanleiding van de dodelijke schietpart­ij in Luik en het bericht dat 28 geradicali­seerden dit jaar de cel mogen verlaten omdat ze hun straf hebben uitgezeten.

“Laat je in een oorlogssit­uatie een krijgsgeva­ngene vrij voor de oorlog gedaan is? Niemand zou dat doen.” Met die vergelijki­ng licht De Wever aan de VRT toe dat volgens hem veroordeel­de terroriste­n opgesloten moeten blijven, zolang de oorlog in Syrië niet voorbij is en terreurgro­ep IS nog bestaat.

Hij denkt daarbij aan een systeem van terbeschik­kingstelli­ng. Dat is een bijkomende straf die wordt opgelegd om de maatschapp­ij te beschermen tegen personen die ernstige feiten hebben gepleegd.

“Zelfs wanneer de strafrecht­elijke straf uitgezeten is, moeten mensen niet zomaar kunnen vrijkomen wanneer de risico’s te groot zijn. IS bestaat nog altijd. Er wordt nog altijd opgeroepen om aanslagen te plegen en je ziet dat het nog altijd met grote regelmaat gebeurt in de Westerse wereld”, aldus de N-VA-voorzitter. “Mensen van wie we weten dat ze terrorist zijn, of mensen die heel zwaar geradicali­seerd zijn én crimineel zijn – zoals de dader van Luik – die zouden eigenlijk nooit mogen vrijkomen.”

Eerder pleitte ook Kamerlid Hans Bonte (sp.a) voor een vorm van terbeschik­kingstelli­ng van extremiste­n die vrijkomen.

 ?? FOTO BELGA ?? Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de 28 geradicali­seerden die dit jaar nog de cel mogen verlaten.
FOTO BELGA Bart De Wever (N-VA) is niet te spreken over de 28 geradicali­seerden die dit jaar nog de cel mogen verlaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium