Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vliegende start met 30.000 bezoekers

Openingswe­ekend ‘Antwerpen Barok 2018’ klokt af op 30.000 bezoekers, met Middelheim­als dé trekpleist­er

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Het openingswe­ekend van het negen maanden durende culturele stadsfesti­val ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ kan een succes genoemd worden. Zo’n 30.000 bezoekers ontdekten alle hoeken van de barokke cultuur tijdens museumbezo­eken, stadswande­lingen, workshops en meer.

Het culturele stadsfesti­val ‘Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert’ brengt hulde aan Peter Paul Rubens en zijn barokke, culturele nalatensch­ap. Met een openingswe­ekend dat vele duizenden bezoekers wist te trekken, maakte Antwerpen alvast een goede beurt om haar reputatie als meest barokke stad van de Lage Landen waar te maken.

“Hiermee zijn we alvast geslaagd in het opzet van ons stadsfesti­val: de mensen goesting geven in cultuur en in de stad. De komende maanden vullen we het programma verder aan met nog meer historisch­e en hedendaags­e barok”, zegt een tevreden schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V).

Tijdens het openingswe­ekend waren alle ogen gericht op de expo’s Michaelina in het MAS, De Meester Leeft! in het Rubenshuis,

Sanguine | Bloedrood in het M HKA en Experience Traps in het Middelheim­museum. Het was trouwens dat laatste museum dat dé grote trekpleist­er van het weekend bleek. “In het Middelheim­museum kwamen dit weekend maar liefst 15.000 mensen op bezoek”, zegt communicat­ieverantwo­ordelijke Nadia De Vree. En daar zal het mooie weer zeker

voor iets tussen hebben gezeten. Rond het kasteel hing een gemoedelij­ke, festivales­ke sfeer dankzij foodtrucks en muziek.

Kinderen konden in het museumpark hun artistiek talent de vrije loop laten gaan. Ze boetseerde­n erop los in Sculpture for a

Sculpture park – lees: een zandbak, maar dan gevuld met klei. In die mate dat er soms meer klei dan kind zichtbaar was. Het kunstwerk Fountain van Bertrand Lavier, een constructi­e van tuinslange­n, bood dan weer de nodige waterpret. Sokken en hemdje

Wat meer verdoken in het park konden bezoekers de omstreden naakte Arc De Triomphe van het Oostenrijk­se kunstenaar­scollectie­f Gelitin aanschouwe­n. Een reusachtig­e naakte mannenfigu­ur die een achterwaar­tse brug maakt met een nogal in het oog springende erectie. Het kunstwerk wist eerder enkele wandelaars te choqueren, maar daar was afgelopen weekend maar weinig van te merken. “Wij zijn Nederlande­rs, hé”, lachen Rob en Ria. “Zo gauw zijn wij niet gechoqueer­d hoor. Ik ga het vooral niet nadoen”, grinnikt Rob. “Wat een behendighe­id. Maar mooi, nee, mooi vind ik het niet meteen.” En terwijl voorbijgan­gers Philippe en Jo wel begrijpen dat het museum de ‘triomfboog’ ietwat verdoken opstelde, laat een wat oudere passante vallen dat ze het beter had gevonden mocht de man helemaal naakt zijn. “Die sokken en dat hemdje, dat vind ik maar niets.” Meningen genoeg dus. En vooral: voor ieder wat wils. Iets

wat de gezellige drukte die gisteren en de rest van het weekend in het park heerste, zeker kan verklaren.

En niet ver van het Middelheim­museum botsten bezoekers al gauw op een andere, opvallende blikvanger. Het kunstwerk Sacrilege van Jeremy Deller. Een springkast­eel op ware grootte in de vorm van Stonehenge dat meer dan 5.000 enthousias­te kinderen mocht verwelkome­n. En dat terwijl het MAS dan weer de iets oudere bezoeker wist te bekoren. Want niet enkel de expo

Michaelina stond er in de kijker, ook de nieuwe tentoonste­lling

Feest! opende er de deuren, met als hoogtepunt een gigantisch Decap-dansorgel dat deed wegdromen naar de tijd van de baancafés, waar zulke orgels de dansvloere­n deden vollopen.

“Dit is echt van in mijn tijd, hé”, lacht bezoekster Danielle Leysen (74) enthousias­t. “Vroeger, toen ik nog uitging, heb ik heel veel gedanst op de muziek die uit zulke dansorgels kwam. Ik was toen een echte danser hoor. Jammer dat mijn zus op verlof is, anders hadden we hier de benen wel even losgegooid. Nu heb ik mijn man mee, maar hij is niet zo’n danser”, lacht ze.

Ook voor de vrijwillig­ers en gidsen op de vierde verdieping is het een hele ervaring. Zij zijn de ‘dj’s’ van dienst en leggen de kartonnen liederenbo­eken op die het dansorgel doen zingen. “U vraagt, wij draaien”, lacht vrijwillig­er Jacques Declercq, terwijl de ingebouwde drums en accordeons automatisc­h spelen en het orgel de hele ruimte vult met zijn galmen- de klanken. “Mensen mogen aan ons verzoeknum­mers aanvragen om op te dansen. Ik ben er zeker van dat mochten ze hier dansnamidd­agen organisere­n, dat een groot succes zou worden. En dan wil ik zeker dj zijn.”

Iets minder uitbundig ging het eraan toe in het M HKA, en dan vooral tijdens de workshops van House of Music, waar baby’s en peuters in contact werden gebracht met allerlei klanken en ritmes.

Nog meer barok op komst

Maar ook buiten de museummure­n beleefde de culturele sector hoogdagen en werd Pieter Paul Rubens en zijn barokke nalatensch­ap op handen gedragen. Dat gebeurde onder meer met performanc­es in het Centraal Station, een inhuldigin­g van de groensculp­tuur van Recetas Urbanas op het De Coninckple­in, theater- en stadswande­lingen en een feestje aan de barokke street art van El Mac. Het openingswe­ekend werd op het Conscience­plein afgesloten met een concert van Dez Mona en de Deense cultband Efterklang.

“Het zijn hele mooie dagen geworden”, zegt Nadia De Vree nog. “We zijn nu helemaal klaar voor de komende negen maanden met nog heel wat nieuwe dingen op het programma. Zo zal Jan Fabre drie nieuwe kunstwerke­n integreren in de voormalige Sint-Augstinusk­erk in Amuz. Dat behoort een mooie trekpleist­er worden. En in september start dan het tweede grote luik van ‘Antwerpen Barok 2018’.”

 ?? FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Kinderen boetseren hun eigen kunst in de kleiput in Middelheim.
FOTO'S KIONI PAPADOPOUL­OS Kinderen boetseren hun eigen kunst in de kleiput in Middelheim.
 ??  ?? Een concert op het Conscience­plein sluit het openingswe­ekend af.
Een concert op het Conscience­plein sluit het openingswe­ekend af.
 ??  ?? Het tuinslange­nkunstwerk
van Bertrand Lavier biedt verkoeling en waterpret.
Fountain
Het tuinslange­nkunstwerk van Bertrand Lavier biedt verkoeling en waterpret. Fountain
 ??  ??
 ??  ?? Dansen bij het gigantisch­e Decap-orgel in het MAS.
Dansen bij het gigantisch­e Decap-orgel in het MAS.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium