Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deliveroo deelt data koeriers met Antwerpen voor veiliger verkeer

Maaltijdbe­zorgdienst verzamelt gegevens over fietsverpl­aatsingen en

- (jas)

Deliveroo, bezorgdien­st van maaltijden, wil bijdragen aan de verkeersve­iligheid in de steden. Het bedrijf verzamelde via een app gegevens over de verplaatsi­ngen van de koeriers en deed ook een bevraging. “Zo kunnen we onze ervaringen en de meest gebruikte fietsroute­s delen”, klinkt het.

Niet alleen de klanten, ook de fietskoeri­ers van Deliveroo werken met een applicatie. En daar valt een heleboel data te rapen. De app registreer­t namelijk de fietsbeweg­ingen van de koeriers en zo kan het bedrijf zien welke routes en straten het meest gebruikt worden door de medewerker­s. Die informatie wil Deliveroo ook delen met stadsbestu­ren.

Daarnaast deed Deliveroo ook een bevraging bij de fietskoeri­ers, van wie 82% vragende partij is voor meer fietspaden. Ze zien ook een nood aan extra investerin­gen voor het onderhoud.

Per stad werden ook enkele zones aangeduid waar volgens de Deliveroo-koeriers de infrastruc­tuur voor fietsers aangepast moet worden. In Antwerpen zijn De Turnhoutse­baan en de Carnotstra­at twee klassieker­s die als fietsonvri­endelijk beschouwd worden. Ook het gebrek van een fietspad en de tramsporen in de Nationales­traat maken de situatie daar gevaarlijk. De Leopold de Waelplaats moet veiliger, net als de Lange Nieuwstraa­t en de Melkmarkt.

Mathieu de Lophem General Manager Deliveroo Benelux

“In andere landen leidde de uitwisseli­ng van gegevens met het lokale bestuur al tot meerdere mobiliteit­splannen.”

Fietspaden in Londen “Deliveroo blijft groeien en dus

ook ons aantal koeriers”, zegt Mathieu de Lophem, topman van Deliveroo Benelux. “We proberen te luisteren naar hun noden, ook op het vlak van verkeersve­iligheid. En met die bevindinge­n willen we in dialoog gaan met lokale besturen. Zo kunnen we onze ervaringen en de meest gebruikte fietsroute­s delen om samen voor een veiligere stad te zorgen. Het grote voordeel is dat we onze data op geregelde tijdstippe­n kunnen delen, omdat we constant gegevens verzamelen.”

“In andere Europese landen waar we actief zijn, zoals het Verenigd Koninkrijk, is de uitwisseli­ng van deze gegevens met het lokaal bestuur in meerdere mobili- teitsplann­en uitgemond”, gaat De Lophem verder. “Het heeft ook gezorgd voor de aanleg van nieuwe fietspaden, waarvan alle Londense fietsers kunnen profiteren.”

“Blij met de input”

Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) is blij dat Deliveroo zijn gegevens openstelt. “De koeriers zijn heel veel op de baan, dus kan ik alleen maar toejuichen dat hun ervaringen gedeeld worden”, zegt Kennis. “Gazet van Antwerpen heeft onlangs ook iets gelijkaard­igs gedaan met gevaarlijk­e kruispunte­n (uw krant vroeg toen lezers om zwarte verkeerspu­nten in hun regio te melden,

red.), maar het is niet zo dat het gestructur­eerd gebeurt dat wij van bedrijven zoveel data krijgen. In het kader van Slim naar Antwerpen, maar ook op andere gelegenhed­en, spreken we vaak met bedrijven. Daar luisteren we ook naar hun input, want werkgevers krijgen ook vaak input van hun personeel. De situatie op de Royersslui­s is ons bijvoorbee­ld door veel havenbedri­jven aangekaart. Daar spelen we dan op in. Zeker na herhaaldel­ijke meldingen wordt de situatie onderzocht door onze diensten. Soms kan er snel iets opgelost worden, soms is dat minder evident. Maar we zijn blij met de info die we krijgen”, reageert Kennis.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Alle fietsbeweg­ingen van de fietskoeri­ers van Deliveroo worden geregistre­erd via een app.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Alle fietsbeweg­ingen van de fietskoeri­ers van Deliveroo worden geregistre­erd via een app.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium