Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hou me niet bezig met het lekken van strafdossi­ers”

Topadvocaa­t Pol Vandemeule­broucke (alweer) verdacht van schending van inzagerech­t

- JORIS VAN DER AA

Pol Vandemeule­broucke mag zijn job voorlopig niet meer uitoefenen. Het gerecht beschuldig­t de strafpleit­er ervan informatie uit een groot drugsdossi­er te hebben doorgespee­ld aan verdachten die nog op vrije voeten zijn. Vandemeule­broucke ontkent. “Als die man informatie uit het dossier heeft gekregen, dan heeft hij die niet van mij gekregen.”

Een arrestatie­team viel vrijdagmor­gen in alle vroegte binnen in het afgelegen huis van Vandemeule­broucke in Merksplas. “Er werd op de deur gebonkt. Toen ik door het raam keek, zag ik dat mijn tuin vol met agenten in kogelvrije vesten stond”, vertelt de bekende advocaat. “Ik heb de deur dan maar opengedaan en gezegd: goeiemorge­n, kom binnen, ik ben net koffie aan het zetten.”

De speurders doorzochte­n het huis van de advocaat in opdracht van de onderzoeks­rechter. Daarna werd Vandemeule­broucke gearrestee­rd en voorgeleid voor verhoor bij de onderzoeks­rechter. Die liet hem na het verhoor vrij onder voorwaarde­n. Het parket van Antwerpen wil geen commentaar geven op de zaak.

Volgens bronnen bij politie en justitie wordt Vandemeule­broucke verdacht van schending van het inzagerech­t. De speurders denken dat Vandemeule­broucke informatie uit een groot drugsdossi­er, waar hij via een aangehoude­n cliënt toegang toe had, heeft doorgespee­ld aan een verdachte die op dat moment nog op vrije voeten was. Het zou gaan om Hassan B., een Marokkaans­e drugsheb smokkelaar die verdacht wordt van betrokkenh­eid bij de invoer van 400 kg cocaïne via de haven van Antwerpen. Een deel van de bende rond Hassan B. werd op 19 januari opgepakt in de buurt van het Picoloplei­n in Stabroek, waar een van de leden van de bende een loods ter beschikkin­g had.

100 dagen in de cel

Advocaat Pol Vandemeule­broucke kan en wil over de inhoud van het drugsdossi­er niets zeggen. “Maar ik kan wel zeggen dat ik die Hassan B. niet ken. Ik heb hem nooit gesproken, nooit gezien én ik uiteraard geen informatie uit het strafdossi­er naar hem gelekt. Als die man informatie uit het dossier heeft gekregen, dan heeft hij die niet van mij gekregen.” Het is niet de eerste keer dat Vandemeule­broucke, die optrad in zware dossiers als de Aquinozaak en de Kasteelmoo­rd, in het vizier van politie en justitie komt. In 2002 belandde hij al eens honderd dagen in de gevangenis, toen het gerecht hem ervan beschuldig­de informatie te hebben doorgespee­ld aan

de bende van drugssmokk­elaar Guy D.G. Vandemeule­broucke werd vervolgd, maar vrijgespro­ken door het hof van beroep in Antwerpen. In 2012 kwam hij opnieuw in aanvaring met het parket, ditmaal in Gent. Vandemeule­broucke werd samen met zijn toenmalige medewerker Tom Decaigny, ondertusse­n rechter-stagiair bij de correction­ele rechtbank in Antwerpen, opgepakt. De beschuldig­ing: informatie uit geheime strafdossi­ers doorspelen aan criminelen. Zowel Vandemeule­broucke als Decaigny werd door de rechtbank vrijgespro­ken.

Pol Vandemeule­broucke

Advocaat

“Het is jammer dat de speurders mijn telefoon niet hebben afgeluiste­rd, want dan hadden ze gehoord dat ik cliënten om de haverklap vertel dat ze bij mij aan het verkeerde adres zijn als ze informatie uit dossiers willen.”

Voorwaarde­n

“Ik ken de verhalen van criminelen die advocaten veel geld betalen voor een kopie van een strafdossi­er. Ik begrijp dat het parket en de onderzoeks­rechter dat moeten onderzoeke­n, maar ik hou me daar niet mee bezig. Dat zou men ondertusse­n toch wel moeten weten. Het is eigenlijk jammer dat de onderzoeks­rechter mijn telefoon niet heeft laten afluistere­n, want dan zouden de speurders hebben gehoord dat ik cliënten om de haverklap aan hun verstand probeer te brengen dat ze bij mij aan het verkeerde adres zijn als ze informatie uit strafdossi­ers willen.”

De onderzoeks­rechter liet Vandemeule­broucke vrij onder voorwaarde­n. Een van de voorwaarde­n is dat hij zijn beroep de komende weken niet mag uitoefenen. “Daar ga ik natuurlijk niet mee akkoord”, zucht Vandemeule­broucke. “Samen met mijn raadsman zal ik proberen om dat weer zo snel mogelijk

in orde te brengen.”

 ?? FOTO BELGA ?? Pol Vandemeule­broucke.
FOTO BELGA Pol Vandemeule­broucke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium