Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had die mails beter niet gebruikt”

Sp.a-voorzitter John Crombez gebruikte vervalste documenten om ontslag van defensiemi­nister te eisen

- PIETER LESAFFER

Oppositiep­artij sp.a lijkt zich in eigen voet te schieten met haar aanvallen op defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA). De mails waarop voorzitter Crombez zich vorige week baseerde om het ontslag van Vandeput te eisen, zijn meer dan waarschijn­lijk vervalst. De grote vraag is wie achter die vervalsing­en zit.

Het was parlements­lid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) die vorige week de kat de bel aanbond. “Ik heb een aantal anonieme mails ontvangen over de vervanging van de F-16’s”, zei hij in de Kamer. “Kan de minister van Defensie, Steven Vandeput, naar het parlement komen om hierover klaarheid te brengen, want ik ben niet zeker of die documenten wel authentiek zijn.”

De mails waren in dezelfde stijl opgesteld als de documenten waarmee Crombez de dag voordien had gezwaaid om het ontslag van Vandeput te eisen. Ook de manier van werken was hetzelfde: via een tussenpers­oon op papier, niet digitaal en met de afzender doorstreep­t.

Een pittig detail hield Vuye op dat moment nog voor zichzelf, namelijk dat hij bij het pakketje anonieme mails ook een brief gekregen had. Daarin stond dat de mails die Crombez had bekendgema­akt vals waren. Een vreemde beschuldig­ing, aangezien de mails van Vuye vermoedeli­jk van dezelfde bron waren. De man of vrouw die deze documenten verspreidd­e, zou zichzelf dus met andere woorden van vervalsing beschuldig­en?

Fout gespeld

Dat was voor Vuye aanleiding genoeg om donderdag in de Kamer alles in vraag te stellen, waardoor sp.a de voorziene motie van wantrouwen tegen Vandeput, om zijn ontslag te bekomen, niet meer neerlegde. Uiteindeli­jk kwam de zaak pas zaterdag in een stroomvers­nelling, toen enkele – anonieme – militairen in de krant

De Morgen wezen op het ongewone militaire taalgebrui­k in de documenten, met spelfouten en ongewone afkortinge­n van militaire rangen. “Hoogstwaar­schijnlijk vervalst”, was hun oordeel.

We contacteer­den afgelopen weekend twee militairen die deze conclusie onafhankel­ijk van elkaar bevestigen. Zo is een achtermaar naam fout gespeld en is het ongebruike­lijk dat het woord “confidenti­eel” in mailverkee­r tussen militairen staat. “Normaal gebruiken we ofwel “vertrouwel­ijk”, ofwel de Engelse variant confidenti­al”, aldus een van de militairen.

“We hebben de authentici­teit van deze twee mails inderdaad niet kunnen verifiëren”, reageerde Crombez zaterdag. “Maar de inhoud hebben we wel kunnen checken bij onze militaire bronnen, en die klopt. Bovendien is dit een element in een uitgebreid dossier over de vervanging van de F-16’s.”

Al leek Crombez gisteren al minder zeker van zijn stuk. Tegenover

De Standaard zei hij dat hij die mails “beter niet had gebruikt.”

Lockheed Martin, knoeier of fantast?

Los van de imagoschad­e voor sp.a is de vraag vooral wie achter deze vervalsing­en zit. Vuye en Crombez weten zelf niet wie de afzender is en of het om dezelfde persoon gaat – of willen het niet zeggen. Binnen het leger leeft al langer het vermoeden dat Lockheed Martin, de producent van zowel de F16 als de F-35, achter de aanvallen van sp.a zit. Als de procedure nu zou stoppen, zou het bedrijf namelijk nog een lucratief onderhouds­contract voor de F-16’s kunnen binnenhale­n, en zou het over enkele jaren misschien geen concurrent meer hebben om de opvolger aan te bieden. Al is de kans klein dat zo’n machtig, internatio­naal bedrijf zich op zulke amateurist­ische fouten zou laten betrappen.

 ?? FOTO BELGA ?? “We hebben de authentici­teit van deze twee mails inderdaad niet kunnen verifiëren”, geeft sp.a-voorzitter John Crombez toe. Intussen rijst de vraag wie achter de vervalste documenten zit.
FOTO BELGA “We hebben de authentici­teit van deze twee mails inderdaad niet kunnen verifiëren”, geeft sp.a-voorzitter John Crombez toe. Intussen rijst de vraag wie achter de vervalste documenten zit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium