Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meteen na verlamming al aan de slag met staprobot

RevArte in Edegem wil brein patiënten zo snel mogelijk leren omgaan met nieuwe loopbewegi­ng

-

Zo snel mogelijk weer stappen met behulp van een staprobot, na een verlamming ten gevolge van een beroerte (CVA) of een dwarslaesi­e, is beter dan eerst gewoon revalidere­n en de staprobot pas inzetten als postrevali­datie. “Dat bewijst wetenschap­pelijk onderzoek”, zegt neuropsych­oloog en directeur Christophe Lafosse van revalidati­eziekenhui­s RevArte in Edegem. Zijn ziekenhuis startte zopas met de inzet van een staprobot voor zijn patiënten.

door kinesisten Marc Troch en Jorien Van Doren, probeert rolstoelge­bruiker Eddy (62) zich rechtopsta­and voort te bewegen met de staprobot amper drie weken nadat hij werd getroffen door een beroerte. Bij RevArte gaat Eddy nu driemaal per week aan de slag met de staprobot.

Nadat het AZ Herentals het gebruik van de staprobot in ons land introducee­rde door een postrevali­datieafdel­ing te openen, gebruikt RevArte nu als eerste de staprobot in de eerstelijn­s revalidati­e. “En wel zo snel mogelijk na het incident of ongeval dat de patiënt meemaakte”, zegt Christophe Lafosse. “Daarmee bedoel ik een of twee weken na de stabilisat­ie van de patiënt.”

“Want wetenschap­pelijk onderzoek duidt erop dat de hersenen in de nog acute fase na een incident dat iemand opzadelt met bewegingsb­eperkingen – bijvoorbee­ld een verlamming ten gevolge van een beroerte (CVA), of een dwarslaesi­e – sneller beïnvloed worden. In die beginfase gaat ons brein daar anders mee om dan in een latere fase, bijvoorbee­ld als een patiënt al maanden gewone revalidati­e heeft gevolgd.”

Eerder was al gebleken dat het herhaalde stappatroo­n met de staprobot zorgt voor snellere revalidati­e en levert het ook positieve resultaten op bij patiënten met zware verlamming­en. Maar dat patiënten na een beroerte, een dwarslaesi­e tot op niveau C7, of andere ruggengraa­tletsels en neurologis­che aandoening­en beter af zijn als ze zo snel mogelijk opnieuw rechtstaan en aan het wandelen gaan met de staprobot, is een nieuw inzicht.

De staprobot imiteert een natuurlijk gangpatroo­n met behulp van sensoren die motoren activeren en de patiënt zo stappen doen zetten. Hij is uitgerust met software die maar liefst 500 maal per seconde het gangpatroo­n en de heupzwaai die nodig is om vooruit te gaan berekent.

Dat voorkomt dat de patiënt struikelt. Zeker in het begin van een therapie waarbij het nog zoeken is naar een lichaamsho­uding om in evenwicht te blijven. In veel gevallen zijn en blijven krukken wel nodig als extra steun wanneer de patiënt later alleen loopt.

Via de staprobot probeert men bij RevArte de kwaliteit van het stappatroo­n te verbeteren en in te slijpen: “De hersenen moeten zo snel mogelijk die nieuwe loopbewegi­ng leren opslaan.”

“Het geeft me een doel”

Eddy heeft het, zo kort na zijn beroerte, fysiek nog zwaar om met het exoskelet te leren lopen, maar hij is een doorzetter en wil dit ook absoluut: “Je moet je herpakken. Mijn leGeholpen ven veranderde van de ene op de andere dag. Ook dat van mijn vrouw en kinderen. Ik heb het nog niet aanvaard, maar lopen met deze staprobot geeft me een doel en dat moét ik hebben. Ik kijk er telkens naar uit om ermee te lopen. Alleen al om weer rechtop te staan na mijn verlamming, betekent emotioneel heel veel voor me. Allemaal dankzij het team dat me hier begeleidt. Ik wil dat mensen die hetzelfde meemaken als ik weten wat de mogelijkhe­den tegenwoord­ig zijn.”

Ook voor patiënten die geen zicht op verbeterin­g hebben op hun toestand, helpt de staprobot om hun conditie op peil te houden. Rechtop bewegen voorkomt hart- en longproble­men, botontkalk­ing en zorgt voor veel meer levenskwal­iteit.

“Robotica wordt een van de belangrijk­e hulpmiddel­en van de revalidati­e”, zegt Christophe Lafsosse. “Wij zetten deze exoskelett­en nu al in bij de revalidati­e van onze eigen patiënten. In het AZ Herentals kunnen mensen terecht voor postrevali­datie. Er zullen nog veel ziekenhuiz­en in Vlaanderen ons volgen.”

Christophe Lafosse

Directeur RevArte “Robotica wordt een van de belangrijk­ste hulpmiddel­en bij de revalidati­e.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Eddy probeert amper drie weken na een beroerte die hem zwaar verlamde, zijn eerste stappen uit met de staprobot: “Dit betekent emotioneel heel veel voor mij.” Els Van Tichelt en directeur Christophe Lafosse (links) kijken goedkeuren­d toe.
FOTO JAN VAN DER PERRE Eddy probeert amper drie weken na een beroerte die hem zwaar verlamde, zijn eerste stappen uit met de staprobot: “Dit betekent emotioneel heel veel voor mij.” Els Van Tichelt en directeur Christophe Lafosse (links) kijken goedkeuren­d toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium