Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lore Boonen herstelt van lekkende hartklep

Jonge vrouwen worden vaker preventief geopereerd

- (bhe)

Lore Van De Weyer (34) – mevrouw Tom Boonen – liet gisteren via Instagram weten dat ze geopereerd werd aan een lekkende hartklep. “We opereren steeds vaker preventief bij jonge mensen”, zegt hartchirur­g Hugo Vanermen. Hij ontwierp een techniek die toelaat om een lekkende hartklep te herstellen via een kleine incisie en zo erger te voorkomen.

Al 4 weken geleden! Hartklep terug als nieuw. Thx aan men loved ones & friends voor de hulp!

Dat postte Lore Van De Weyer gisteren op Instagram. Aan onze

krant liet ze nog kort weten dat alles naar wens gaat: “Operatie is goed gelukt en verder herstel ik goed. Vandaag zelfs eventjes uit met de meisjes (hun tweeling Jacqueline en Valentine, red.), dus dat komt helemaal goed.”

Aangeboren lekkage

Toch is het opvallend: een vrouw van 34 die geopereerd wordt aan het hart. “Maar ze is lang niet de enige dertiger die een hartklepop­eratie ondergaat”, zegt cardioloog Pedro Brugada. “Er zijn veel jonge mensen – vaak vrouwen – die een aangeboren lekkage hebben aan de mitraliskl­ep, in het lin- kerdeel van het hart.” Bij zo’n lekkage stroomt een deel van het bloed in de verkeerde richting, en wordt de persoon kortademig en vaak heel vermoeid. Op termijn kan dat zorgen voor ernstige complicati­es: hartritmes­toornissen, vocht op de longen en soms zelfs een plotse dood.

“Het is dus best om een lekkage te herstellen vóór ze ernstig wordt”, zegt dokter Hugo Vanermen, hartchirur­g bij het Onze-Lieve-Vrouw-Ziekenhuis in Aalst, waar Koning Albert II werd geopereerd.

Vanermen ontwierp zelf een techniek om de mitraliskl­ep te opereren zónder de borstkas open te leggen. “In de meeste gevallen kunnen we de klep herstellen via een kleine incisie. Dat biedt veel voordelen: de risico’s van zo’n operatie zijn kleiner en de revalidati­e achteraf loopt veel vlotter.”

Net door de methode-Vanermen – die wereldwijd voor een revolutie zorgde – worden jonge mensen vandaag sneller geopereerd. “Het is vandaag beter om een lekkage snel te opereren, dan om te wachten op de complicati­es. De risico’s van een operatie zijn veel kleiner”, zegt Vanermen. “Als Lore dat soort operatie heeft ondergaan, was dat dus een verstandig­e zet.”

 ?? FOTO RR ?? Lore liet via Instagram weten dat het goed met haar gaat na de operatie.
FOTO RR Lore liet via Instagram weten dat het goed met haar gaat na de operatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium