Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jongeren steken handje toe bij ramadanmaa­ltijd op Schoolplak

Buurtwerk, Samen op Straat en vrijwillig­ers organisere­n ‘iftar’ voor moslims en niet-moslims

- JAN STASSIJNS

Op de Schoolplak, in AntwerpenN­oord, werd zaterdag een ‘iftar’ geserveerd voor heel de buurt. Het initiatief ging uit van twee moskeeën en Samenlevin­gsopbouw, die hulp kregen van jongeren uit de wijk. “Het is niet altijd evident om mensen uit de buurt naar de moskee te krijgen. Daarom komen we nu zelf naar de buurt”, zegt Yassin Louarroudi.

Een vierhonder­dtal buurtbewon­ers van de wijk 2060 schoof zaterdagav­ond mee aan tafel voor een iftar (de maaltijd die na zonsonderg­ang genuttigd wordt tijdens de ramadan) op de Schoolplak, aan premetrost­ation Handel. Onder hen voornameli­jk moslims, maar ook niet-moslims uit de buurt kwamen een kijkje nemen en een (uitgebreid) hapje eten. Missie geslaagd dus, “want we proberen altijd na te denken hoe we iedereen kunnen bereiken”, zegt Yassin Louarroudi (29), voorzitter van moskee Omar in de Tulpstraat, die samen met moskee El Mouslimien­e in de Boerhaaves­traat, Buurtwerk en Samen op Straat het initiatief nam voor de eerste iftar op de Schoolplak. “Het is niet altijd evident om mensen uit de buurt naar de moskee te krijgen, daarom komen we nu zelf naar de buurt. Het is de geschikte moment om elkaar beter te leren kennen.”

De organisati­e krijgt ook veel hulp van de jongeren uit de buurt. Zij hielpen met de opbouw van de tenten, de tafel en banken klaar te zetten, de tafel te dekken en af te ruimen,… Ook Mounir (19) en Khalid (22), vrijwillig­ers bij Samen op Straat, zijn van de partij. “We zijn altijd bereid te helpen”, zegt Mounir. “Het geeft ons de kans om te tonen dat we echt begaan zijn met onze buurt, ook al hebben we de perceptie tegen.”

Verloren jeugd

Mounir en Khalid werken alle twee voltijds, maar hebben een ‘verloren’ jeugd gekend. “Wij zijn op zestien jaar gestopt met school”, zegt Khalid. “Als ik toen wist wat ik nu weet, dan had het helemaal anders gelopen en was ik waarschijn­lijk verder gaan studeren. Maar wij hadden op die leeftijd niemand waar we terechtkon­den met problemen thuis of de zoektocht naar werk. En dat is ook hoe de jongeren van nu zich voelen. Er is niemand die naar hen luistert, ze worden in een slecht daglicht gesteld, terwijl er veel talent en capaciteit­en zijn in 2060. Wij proberen hen te bieden wat wij niet hadden en daarom helpen we ook mee op deze evenemente­n en organisere­n we er zelf. Om hen te betrekken, om zelf bij te dragen en te tonen dat we er zijn voor hen.”

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Yassin Louarroudi, voorzitter van moskee Omar, Mounir (19) en Khalid (22) op de iftar.
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Yassin Louarroudi, voorzitter van moskee Omar, Mounir (19) en Khalid (22) op de iftar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium