Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rubens, een ridder en een dino gaan op café

- Jan Stassijns

De stad Antwerpen kent een lange en rijke geschieden­is. Toeristen zijn gecharmeer­d door het historisch­e karakter van de Scheldesta­d. Antwerpena­ren zijn trots, zoals alleen een Antwerpena­ar trots kan zijn. Afgelopen weekend leek het alsof de stad echt terug in de tijd was gegaan. De culturele schatten werden zaterdag en zondag in de kijker gezet tijdens het openingswe­ekend van ‘Antwerpen Barok 2018, Rubens inspireert.’ Tentoonste­llingen in onder meer het Rubenshuis en het Middelheim­museum leidden bezoekers rond in die rijke geschieden­is. Ook buiten de musea was er veel te beleven, zoals de stadswande­lingen en een street art-feestje.

Wat verder weg van het stadscentr­um, in het mooie Deurne, waren dan weer ridders, boogschiet­ers, middeleeuw­se ambachtsli­eden, jonkheren en jonkvrouwe­n neergestre­ken voor de ‘Quaeye Wereld’. Een middeleeuw­s re-enactmente­venement waar iedereen zich terug in 1477 waande.

En als dat nog niet historisch genoeg was: er liep dit weekend ook een velocirapt­or door ’t Stad. Een dinosaurus die de Antwerpena­ar moest verleiden om de nieuwste Jurassic Worldfilm te bekijken in de cinema.

Wat hebben die drie met elkaar te maken? Weinig, zou je in eerste instantie zeggen. Waar zouden ze het over hebben, als je Rubens, Maria Van Bourgondië en de velocirapt­or samen aan de toog van café Den Engel op de Grote Markten zou zetten? Dat het vroeger allemaal beter was, zal wel geregeld terugkomen, net als het hete hangijzer waar al in het begin der tijden over gediscussi­eerd wordt. ‘Moet er een brug komen over de Schelde?’ of ‘Wie is nu echt de ploeg van ’t Stad’?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium