Gazet van Antwerpen Stad en Rand

David Goffin uitgeschak­eld “Ik vond geen oplossinge­n”

David Goffin haalt niveau van 2017 duidelijk nog niet

- (mv)

In dit tornooi had David Goffin (ATP 9) zichzelf al twee keer uit een doodlopend straatje gewerkt, maar een derde ontsnappin­gspoging lukte niet meer. Een povere prestatie tegen de Italiaanse middenmote­r Marco Cecchinato (ATP 72) stuurde de Belg huiswaarts. Ver weg was de superieure Goffin van eind 2017.

Was het die slopende vijfsetter tegen Gaël Monfils die een aanslag op zijn energievoo­rraad had gepleegd? Hing die kamp nog in hoofd en benen? Of zitten valse starts simpelweg diep in zijn DNA? Alweer begon Goffin op spaarstand aan zijn kamp, wat het zelfvertro­uwen bij de Italiaan fors de hoogte injoeg: 5-7.

“Die match van zaterdag had mentaal zoveel van mij gevergd. Ik was niet lucide genoeg, vond nooit oplossinge­n en kon mijn niveau nooit optillen”, treurde Goffin.

Halfweg de tweede set riep hij zelfs de hulp in van zijn kinesist, die schouders, nek en hoofd een behandelin­g gaf.

“Omdat ik mijn service moest forceren, begon mijn arm pijn te doen. Maar het was vooral een algemene vermoeidhe­id die me kwelde. Un manque de jus.”

Die medische interventi­e leidde wel tot een kortstondi­ge opstoot. Het nummer negen van de wereld krikte zijn niveau op, terwijl een gefrustree­rde Cecchinato een racket molesteerd­e. Plots vond Goffin wel zijn afstanden, zijn hoeken en zijn shots: 6-4. Vechtjas

Het zou zijn laatste tegenstoot blijken. Waar was de metronoom, zo bejubeld door zijn collega’s? De vinnige atleet? De energieke vechtjas? Er was veel lelijks om uit te kiezen – povere opslagen, wilde meppen, rare beslissing­en… maar één fase vatte dit ontluister­ende spektakel het best samen. In de derde set kreeg Goffin een zee van tijd om met een smash te scoren, maar de poging belandde pijnlijk in het net, waardoor een vernederen­de 0-6 op het bord kwam. Van die tik herstelde hij niet meer.

Ook in de vierde set bleef de partij mijlenver van de intensitei­t en de kwaliteit waarmee hij een ronde eerder Gaël Monfils had doen struikelen. De manier waarop hij lusteloos het winnende punt weggaf, zegde veel. “Weet je, die vijfsetter tegen Robin Haase had al veel van mij gevraagd. Daarboveno­p kwam dan nog die marathon tegen Monfils, verspreid over twee dagen.”

Dit was dus niet zijn dag, zelfs niet zijn tornooi. Al blijft deze vraag wel onbeantwoo­rd: wat als die regenvlaag van vrijdagavo­nd Goffin niet afgeremd had? In plaats van een dagje rust moest hij zaterdag een vijandige arena en een irritante opponent trotseren.

Nadal/Federer

Eén conclusie evenwel, halfweg het seizoen: de superieure David Goffin uit de herfstweke­n van 2017 – toen hij de Twin Towers Nadal/Federer op de Masters neerhaalde en vervolgens vrijwel eigenhandi­g Frankrijk in de Davis Cup-finale liet wankelen – is dit seizoen nog niet opgedoken. Met rustige vastheid had de stoïcijnse Waal zichzelf richting wereldtop gewerkt – mentaal, fysiek en technisch steeds meer wapens verzamelen­d – maar op zijn 27ste lijkt die opgang te stokken. De Australian Open was met zijn tweede ronde al een forse tegenvalle­r en nu dit. Zorgwekken­d? Toch wel.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium